Oaza dla naturalnego światła – 57-metrowe mieszkanie w przedwojennej kamienicy po metamorfozie

Przedwojenne mieszkanie, położone niemal w samym sercu Starego Podgórza, przeszło niedawno wyjątkową metamorfozę. Ciasne, skromne pokoje na piętrze krakowskiej kamienicy przemieniły się w otwartą oazę naturalnego światła rozświetlającego wnętrze poprzez duże, charakterystyczne dla tej epoki okna. Właścicielka, miłośniczka kolorów, kwiatów i ciekawych przedmiotów, stworzyła niebanalną przestrzeń, która emanuje radością i tworzy przytulny klimat.

Adres pełen światła

Kluczowym celem transformacji było nie tylko zapewnienie słonecznej przestrzeni, ale również stworzenie praktycznej aranżacji w mieszkaniu o powierzchni 57m2 oraz wygospodarowanie wystarczającej ilości miejsca do przechowywania. Pojemne zabudowy na wymiar zapewniły odpowiednią funkcjonalność bez utraty estetyki.

Kuchnia i frędzlowe lampki

W samym sercu inwestycji znajduje się kuchnia, która harmonijnie łączy się z przestronnym salonem za pomocą dużej wyspy z blatem lastryko. Jego wzór nawiązuje do elementów architektonicznych budynku widocznych we wspólnych częściach kamienicy, takich jak schody czy posadzka. Ten sam motyw można odnaleźć również w łazience.

Nad wyspą zawisły oryginalne, frędzlowe lampki w kolorze ożywczego różu, dodając przestrzeni odrobinę ekstrawagancji. Uwadze nie uchodzi również znajdująca się nad stołem lampa z litego drewna i plecionki wiedeńskiej, która wyróżnia się rozmiarem, a jednocześnie niezwykłą lekkością. Całość prezentuje się wyśmienicie na tle zielonej ściany. Ten kolor powtarza się również w części zabudowy kuchennej, gdzie z kolei mosiężne, wykonane na zamówienie, uchwyty dodają wyrafinowanego akcentu.

Sypialnia i łazienka

W sypialni zieleń zestawiono z delikatnym pudrowym różem, tworząc optyczny podział wysokiej przestrzeni. Wyrazisty akcent stanowi łóżko w odważnym kolorze burgundowym. Duża szafa, nawiązująca charakterem do oryginalnej odrestaurowanej stolarki drzwiowej, dodaje wnętrzu unikalnego uroku.

Łazienkę urządzono w intensywnych odcieniach zieleni. Staranna dbałość o detale natychmiast przykuwa oko. Armatura, akcesoria i złota rama lustra stanowią biżuterię dla całej przestrzeni, a ciepłą atmosferę wprowadza odrestaurowana własnoręcznie przez właścicielkę drewniana konsola w stylu vintage.

Piękna historia

Podczas projektowania metamorfozy ważne było zachowanie szacunku dla zastanej przestrzeni kamienicy. Udało się to osiągnąć poprzez wykorzystanie elementów charakterystycznych dla jej architektury i historii, takich jak meble vintage, listwy sztukaterii oraz parkiet w klasyczną jodełkę.

Ta wyjątkowa przestrzeń mieszkalna stanowi doskonały przykład harmonijnego połączenia nowoczesnego designu, zachowania dziedzictwa architektonicznego oraz indywidualnego stylu Inwestorki.

Bio projektu

  • Projekt: Dorota Kwiecień, Gabriela Gajek / PIM Concept
  • Lokalizacja: Kraków
  • Powierzchnia: 57 m2
  • Zdjęcia: Kaja Osikowska-Tasz
    • Galeria zdjęć

      Fot. Kaja Osikowska-Tasz;
      oprac. na podst.: mat. prasowe PIM Concept

Oceń ten artykuł

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

0 / 5. 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Redakcja MAGAZIF

Artykuły redakcji portalu MAGAZIF.com

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama