Aktualny motyw: Ceramika

MECENAS MOTYWU

Osiedle na suburbiach z zaskakującymi detalami

Głównym założeniem projektu było stworzenie lokali w standardzie deweloperskim+. Budynek jest minimalistyczny w formie, z subtelnymi dodatkami, które go uszlachetniają. Niewielkimi nakładami podniesiono wnętrza do standardu użytkowego – immanentne elementy budynku zostały wyeksponowane i nabrały walorów dekoracyjności. Jednocześnie, klient niezainteresowany wnętrzem o takim charakterze, może je wykończyć po swojemu. Lokalizacja wybrana nieprzypadkowo – zaciszne miejsce, sielska okolica i jednocześnie doskonałe połączenie z Poznaniem. Idealne miejsce na pierwszy dom.

Lokalizacja Osiedla Stęszew wybrana została nieprzypadkowo. To zaciszne miejsce i sielska okolica, mająca jednocześnie doskonałe połączenie z Poznaniem. Idealne miejsce na pierwszy dom. Budynek jest minimalistyczny w formie, z subtelnymi dodatkami, które go uszlachetniają. Bryła jest prosta, a charakteru dodaje jej detal ryflowanej attyki, kamienne wykończenia nad drzwiami oraz kolor opierzeń.

minimalistyczne budynki z subtelnymi uszlachetniającymi dodatkami minimalistyczne budynki z subtelnymi uszlachetniającymi dodatkami

Z powodów ograniczeń zapisami Miejscowego Planu Zagospodarowania Przestrzeni, zdecydowano się na postawienie dwukondygnacyjnego budynku z wysokością maksymalnie dopuszczalną. Dzięki temu zamiast trzech niskich kondygnacji mamy dwie wysokie i przestronne. Na piętrze zmieści się wygodna antresola. Parter jest przestrzenią życiową, gdzie mieści się duży salon z wyjściem na taras oraz pokaźna kuchnia. Na parterze znajduje się również niewielka łazienka, w której ukryty został piecyk. Piętro jest prywatną przestrzenią przyszłych mieszkańców, gdzie mieści się łazienka oraz sypialnie.

minimalistyczne budynki z subtelnymi uszlachetniającymi dodatkami minimalistyczne budynki z subtelnymi uszlachetniającymi dodatkami minimalistyczne budynki z subtelnymi uszlachetniającymi dodatkami

Budynek jest zaprojektowany tak, by mógł się dopasować do przyszłego nabywcy. Piętro ma sześć proponowanych możliwych układów funkcjonalnych – klient może wybrać wariant najbardziej odpowiadający jego potrzebom (od jednej do nawet czterech sypialni na piętrze). Parter również ma kilka możliwości do wyboru – przy zmianie układu kuchni może zmieścić również wygodny gabinet z widokiem na podjazd.

minimalistyczne budynki z subtelnymi uszlachetniającymi dodatkami minimalistyczne budynki z subtelnymi uszlachetniającymi dodatkami minimalistyczne budynki z subtelnymi uszlachetniającymi dodatkami minimalistyczne budynki z subtelnymi uszlachetniającymi dodatkami

Założeniem projektu było stworzenie lokali w standardzie deweloperskim +. Niewielkimi nakładami podniesiono typowe rozwiązania deweloperskie do standardu użytkowego – immanentne elementy budynku zostały wyeksponowane i nabrały walorów dekoracyjności. Stąd beton polerowany na podłodze, odkryte płyty smart na suficie, stalowe podciągi w naturalnym wykończeniu, porotherm murowany z większą starannością niż gdyby miał być schowany pod tynkiem. Tak powstały wnętrza techniczne w charakterze. Klient niezainteresowany takim wyrazem wnętrz może oczywiście aranżację zrobić po swojemu.

Bio projektu

  • Projekt: MML Architekci: Lech Moczulski, Przemysław Nowak, Magdalena Stachowiak, Beata Macieja
  • Lokalizacja: Stęszew, ul Polna
  • Powierzchnia: 395,6 m2
  • Zdjęcia: PION Studio

    Galeria zdjęć

    Fot.: PION Studio;
    oprac. na podst.:  mat. prasowe MML Architekci