Aktualny motyw: Barwy i odcienie we wnętrzach

MECENAS MOTYWU

Patchworkowa asymetria z Japonii: ANA House

Okazuje się, że przywiązani do miniaturyzacji Japończycy lubią sobie z nią czasem poigrać. Kazuyasu Kochi ciasny dom na obrzeżach Tokio maksymalnie „poszerzył”. Jak? Za pomocą dziur, geometrii i kolorów w szalonym wydaniu.

Zbudowany na najmniejszej dostępnej działce pośród ciasnej tokijskiej zabudowy, malutki dom stanowił dla architektów nie lada wyzwanie. Żeby na 46 m2 dobrze się czuła czteroosobowa rodzina i żeby wnętrze nabrało przestronności, Kochi postanowił zastosować wynalezioną przez siebie radykalną metodę.

małe wnętrze z różnokolorowymi intensywnie pomalowanymi ścianami
Wnętrze domu zaczęło przypominać kubistyczne bryły

Asymetrycznie podzielił przestrzeń za pomocą sklejek i pomalował ściany na różne kolory. Bardzo różne. W ten sposób wnętrze domu zaczęło przypominać kubistyczne bryły, ze wspólną otwartą przestrzenią, czyli jadalnią i salonem. Na tym również zależało projektantowi – nie chciał odgradzać ludzi od siebie, dlatego pole widzenia stojącego w dowolnym punkcie jest na tyle szerokie, że pozwala mu uczestniczyć w aktywnościach pozostałych domowników. Efekt przestronności osiągnięto – paradoksalnie – dzięki oddzieleniu od siebie aż siedmioma kolorami poszczególnych pomieszczeń (i ich fragmentów), bez respektowania zasad klasycznej geometrii czy podziału na parter i piętro.

małe wnętrze z różowymi ścianami
Poszatkowano przestrzeń, wycięto otwory w ścianach i podłodze oraz powiększono te istniejące

Poszatkowano przestrzeń, wycięto otwory w ścianach i podłodze oraz powiększono te istniejące (nazwijmy je drzwiowymi, ale z drzwiami mają niewiele wspólnego). Przez wszystkie te „dziury”, w których prawie nie ma kątów prostych i które na siebie zachodzą, widzimy inne pomieszczenia, oczywiście pomalowane na kontrastowe kolory. W miejscach przecięcia prostych linii na ścianach z otworami w podłogach powstaje złudzenie optyczne – nie wiemy już, co jest trójwymiarowe, a co nie.

centralne pomieszczenie w małym wnętrzu niepozorny domek w Japonii

Oprac. na podst.:
kkas.sakura.ne.jp
designboom.com
Zdjęcia:
kkas.sakura.ne.jp

mikromieszkania

Czytaj więcej

Wnętrza / aranżacje i projekty wnętrz

Komfortowy i spójny wizualnie mikroapartament z ważną rolą spieku
Komfortowy i spójny wizualnie mikroapartament na obrzeżach Krakowa

To małe, ale bardzo eleganckie mieszkanie projektu krakowskiej pracowni Marbou wyróżnia się otwartym układem funkcjonalnym. Dyskretny, symboliczny podział na strefy sprawia, że nieduży metraż wydaje się większy niż w rzeczywistości.

ludzie

Przepis na kawalerkę: jak urządzić małe mieszkanie?
Przepis na kawalerkę: jak urządzić małe mieszkanie?

Karol Smagacz to architekt prowadzący pracownię Karol Smagacz Interior Designer, która specjalizuje się w projektowaniu eleganckich wnętrz i jedynych w swoim rodzaju mebli. W tym sezonie mogliśmy go zobaczyć także w pierwszej polskiej edycji nowego show „Design Dream – Pojedynek na wnętrza”. W programie został zwycięzcą odcinka dotyczącego projektowania kawalerek. Postanowiliśmy więc zapytać, jaki jest klucz do projektowania takiego mieszkania.

wnętrza mieszkalne

Czytaj więcej

Wnętrza / aranżacje i projekty wnętrz

W zgodzie z naturą w szwajcarskim Montagnola
W zgodzie z naturą w szwajcarskim Montagnola

W przepięknej, górzystej okolicy, w bliskim sąsiedztwie jeziora Lugano, powstała Residenza Ra Curta. Projekt pracowni A++ autorstwa Paolo i Carlo Colombo zachwyca nowoczesną bryłą i minimalistycznymi, eleganckimi wnętrzami. Z okien rezydencji roztacza się widok na piękny szwajcarski krajobraz, a wykorzystane w projekcie spieki kwarcowe stanowią idealny pomost między architektonicznym kunsztem domu a otaczającą go naturą.

Wnętrza / aranżacje i projekty wnętrz

Gdy dom opowiada historię. Nowoczesny 550-metrowy apartament z widokiem na Nowy Jork
Gdy wnętrze opowiada historię. Nowoczesny 550-metrowy apartament z widokiem na Nowy Jork

Ten nowoczesny apartament w Nowym Jorku, zaprojektowany przez Emmę Donnersberg, jest doskonałym przykładem realizacji idei: mniej znaczy więcej. Urządzono go w minimalistycznym stylu, a punktem centralnym jest roztaczający się z niego fantastyczny widok na miasto.