Aktualny motyw: Okienne stylizacje

Logo anwis mecenas motywu

MECENAS MOTYWU

Ponadczasowe mieszkanie w bieli i szarości na Mazurach

Mieszkanie zostało zaprojekowane dla miłośnika szarości i minimalizmu, miłośniczki bieli i elegancji oraz młodego miłośnika rolnictwa i dinozaurów. Niektóre rozwiązania, zgodnie z ustaleniami zostały dostosowane do wysokiego wzrostu mężczyzny (w łazience wysoko umywalka i prysznic, oraz dłuższe łóżko), a niektóre (blat w kuchni) pozostały na standardowej wysokości.

Dla kogo zostało zaprojektowane wnętrze?

W wytycznych odnośnie stylu i kolorystyki pojawiła się prośba o stworzenie jasnego mieszkania, które będzie nowoczesne i nie pojawią się tu żadne ciepłe barwy (poza pokojem dziecka), a jak najwięcej szarości i bieli. Ze swojej strony dodałam ciemne akcenty czerni: wszystkie elementy metalowe w tym mieszkaniu są koloru czarnego (m.in. uchwyty mebli, klamki, lampy, osprzęt elektr.)

Projekt powstał w 2019 roku, realizacja w 2020r. Trafiło to na okres początku pandemii, przez co montaż mebli na wymiar był wstrzymany przez 3 miesiące. Nie obyło się też bez błędów stolarza w realizacji mebli. Drzwi z kolei utknęły w hurtowni na kilka miesięcy, ponieważ sprzedawca nie miał pieniędzy, aby je wykupić. Inwestorowi sprzedawał kłamstwa, a ja dzięki producentowi mogłam namierzyć hurtownię i drzwi sprowadziliśmy bezpośrednio z hurtowni.

Ponadczasowe mieszkanie w bieli i szarości na Mazurach

Chłopiec ,w wieku 6 lat, jest miłośnikiem rolnictwa i dinozaurów. Stąd na ścianie wybrana została lampka nocna w kształcie traktora, w ulubionym kolorze – czerwonym, a kształt łóżka ma przypominać wiejską szopę. Pozostałe dodatki nawiązują do dinozaurów oraz wsi – beże i brązy. Cała kompozycja jednak nawiązuje do pozostałej części mieszkania – białe meble, z akcentami czerni i szarości.

Ponadczasowe mieszkanie w bieli i szarości na Mazurach

Jakie były inspiracje architekta?

Inspiracje do tego mieszkania stanowiły minimalistyczne i proste formy, a także aktualne trendy stylistyczne.

Jakie były założenia architekta? Co chciał osiągnąć i czy się to udało?

Mieszkanie jest niewielkie, dlatego wymagało przemyślanego układu funkcjonalnego i stworzenia wielu estetycznych szaf i schowków. Ponadto w tamtym czasie kolorystyka bieli i szarości oraz beton architektoniczny, powoli były wypierane z trendów. Chciałam jednak stworzyć mieszkanie, które będzie godziło marzenia inwestora, a także pozostanie ponadczasowe, nie będące odzwierciedlaniem tylko przemijających czy aktualnych trendów.

Ponadczasowe mieszkanie w bieli i szarości na Mazurach

Salon z aneksem kuchennym ma powierzchnię zaledwie 20m2. Inwestorowi marzyła się wyspa kuchenna, jednak zrezygnował z niej na rzecz stołu z krzesłami. Zaproponowałam stół okrągły.
Dzięki temu kształtowi odbywa się swobodna komunikacja w kierunku kanapy zarówno wchodząc bezpośrednio z przedpokoju, jak i przechodząc z aneksu kuchennego.

Ponadczasowe mieszkanie w bieli i szarości na Mazurach

Jakie kolory wykorzystano we wnętrzu? Dlaczego wykorzystano takie kolory?

W wytycznych od inwestora pojawił się wymóg stworzenie mieszkania bardzo jasnego, w nowoczesnej i prostej stylistyce, dużo bieli i szarości. Postanowiłam dodać czarne elementy, które nadałyby męskiego wyrazu. Pojawiły się one m.in. w postaci czarnych opraw oświetleniowych, baterii, uchwytów meblowych, klamek czy osprzętu elektrycznego.

Jakie są charakterystyczne punkty w realizacji? (charakterystyczne meble, ich ułożenie, coś, co rzuca się od razu w oczy)

Już na samym wejściu, w przedpokoju pojawia się ciekawy akcent: równo w linii zakończenia płytek w przedpokoju – szafa także zmienia swą kolorystykę.
Posadzka w przedpokoju została tak zaprojektowana, aby przy drzwiach wejściowych znajdowały się płytki, ale jednocześnie wyjście z małego pokoju odbywa się poprzez panele podłogowe. Ten podział został zaakcentowany także w kolorystyce szafy z siedziskiem. Szafa w części na płytkach jest biała, natomiast w dalszej części – na panelach już znajduje się siedzisko i jest ono w kolorze czarnym.

Ponadczasowe mieszkanie w bieli i szarości na Mazurach

Szafa w przedpokoju, wysoka do samego sufitu i z ukrytym cokołem. Siedzisko pojawia się tutaj na końcu kompozycji, aby światło z salonu mogło swobodnie wpadać do pomieszczenia. W całej szafie w dolnej części zaprojektowano szuflady na buty.

Sypialnia została przeprojektowana funkcjonalnie w stosunku do projektu dewelopera, który przewidział wejście wprost na łóżko. Przejście do szafy odbywało się przez wąskie przejście 50 cm. Odwróciłam tę sytuację – dzięki temu komunikacja do szafy jest prosta i odbywa się na wprost wejścia. Stylistyka wnętrza, podobnie jak pozostałe, jest minimalistyczna. Na uwagę zasługuje stu łóżko z wysokim wezgłowiem z wertykalnym ułożeniem paneli oraz lampki nocne w formie wiszących lamp. Łóżko jest dostosowane do wzrostu Inwestora i posiada długość materaca 220 cm. Szafa z dużym lustrem pomieści półki, drążki na wieszaki, regał na książki oraz szafkę na deskę do prasowania, czy suszarkę na pranie.

Ponadczasowe mieszkanie w bieli i szarości na Mazurach Ponadczasowe mieszkanie w bieli i szarości na Mazurach

Czy w projekcie wykorzystano jakieś ciekawe rozwiązania?

Większość mebli w mieszkaniu jest wykonana na indywidualne zamówienie, aby mogły spełniać konkretne funkcje i schowki.

Salon

Kanapa na wymiar z pufą, tworząc narożnik lub dwa osobne meble, aby nie zastawiać wejścia na balkon i zapewnić swobodą komunikację, a jednocześnie swobodny wypoczynek. Ponadto kanapa jest rozkładana, z pojemnikiem na pościel – aby była możliwość nocowania gości. Długość kanapy zapewnia też wygodny wypoczynek wysokiej osobie, posiada długość siedziska 220 cm. Zastosowano też wysokiej jakości materiały, aby siedzisko było wygodne, a jednocześnie aby się nie odkształcało, tylko wracało do pierwotnego kształtu. Tapicerka jest w tkaninie plamoodpornej. Został wylany na niej już sok marchwiowy oraz czerwone wino, nie ma żadnych śladów.

Ponadczasowe mieszkanie w bieli i szarości na Mazurach Ponadczasowe mieszkanie w bieli i szarości na Mazurach

Klientowi zależało na ścianie z betonem architektonicznym. Postanowiłam połączyć to z białymi lamelami, aby nadać estetyczne zakończenie płyt betonowych, a także sprawić, aby były lżejsze w odbiorze wizualnym i nie determinowały pomieszczenia. Witryna na ścianie przy TV zasłania okablowanie wiszącego telewizora. Pierwotnie była przeznaczona na kolekcję alkoholi ,jednak na potrzeby sesji zdjęciowej umieściliśmy tam dekoracje, ponieważ alkohol zbyt bardzo zwracał na siebie uwagę. Cała ściana oparta jest na kompozycji o module wielokrotności 30 cm. Płyty betonowe są szerokości 120 cm, witryna jest szerokości 60 cm, panel z lamelami także 60 cm, a szafka RTV jest długości 300 cm.

Kuchnia

Ze względu na niedużą wielkość pomieszczenia, stół znajduje się blisko zabudowy kuchennej; wysokość krzeseł została tak dobrana, aby przy otwieraniu lodówki nie było ewentualnej kolizji z oparciem. Okrągły kształt stołu to przemyślane rozwiązanie – dzięki temu jest zapewniona swobodna komunikacja pomiędzy przedpokojem a kanapą w salonie, a także między kanapą a kuchnią.

Ponadczasowe mieszkanie w bieli i szarości na Mazurach Ponadczasowe mieszkanie w bieli i szarości na Mazurach

Łazienka

Projektowana łazienka posiada powierzchnię zaledwie 5m2, jednak została zaprojektowana z dużą ilością szafek i schowków. W wysokim słupku zaprojektowano miejsce na pralkę, a powyżej półki na chemię do prania oraz ręczniki. Pod umywalką znajduje się szuflada z wysuwanym koszem na pranie, następnie szuflady wewnętrzne na kosmetyki, a dalej szafka na wiadro do mycia podłóg. W szafkach wokół wc swoje miejsce znajdzie mop do mycia podłóg, chemia do sprzątania oraz papier toaletowy. Ze względu na wysoki wzrost inwestora wszystkie elementy znajdują się wyżej, niż standardowo. Dzięki temu łazienka będzie bardzo wygodna dla Inwestora. Nie stanowi to jednak przeszkody w użytkowaniu przez dziecko – do umywalki jest dostawiany na co dzień podest.

prysznic jaki wybrać prysznic - jak wybrać

Z czego jesteś najbardziej zadowolona/zadowolony w projektowanym wnętrzu.

Najbardziej jestem zadowolona z tego, że udało się zrealizować projekt wg początkowych wytycznych, jedynie z drobnymi zmianami na etapie realizacji. Ważna tez była świadomość inwestora dotyczących wprowadzanych zmian – wszystko było ze mną konsultowane, dzięki temu pierwotne założenia zostały spełnione, a wprowadzane zmiany są z nią spójne.

Cieszę się, że udało się stworzyć mieszkanie nowoczesne, a zarazem przytulne, takie ponadczasowe – nie przytłaczające, minimalistyczne, proste, z klasą i elegancją. Neutralna baza kolorów spowodowała, że można nadawać ostateczną stylistkę pomieszczenia poprzez dodatki. Na początku dodatki były wyłącznie czarne i białe, w minimalistycznych formach. Po jakimś czasie zostało wprowadzone złoto i dekoracje w stylu modern classic, nadało to wnętrzu nutkę elegancji. Świetnie też sprawdzą się tu dodatki w stylu boho, czy nawet industrialne. Można też zaszaleć z akcentem kolorystycznym , w dowolnej barwie – każda się tu sprawdzi.

Wszystkie funkcje mebli , schowków, głęboko przeze mnie przemyślane i omówione z Inwestorem, sprawdzają się w swojej funkcjonalności na co dzień już przez niespełna 2 lata.

Bio projektu

    • Projekt: ap. studio architektoniczne Aurelia Palczewska
    • Lokalizacja: Iława
    • Powierzchnia: 58 m2
    • Zdjęcia: Mikołaj Dąbrowski

Galeria zdjęć

Fot.: Mikołaj Dąbrowsk;
oprac. na podst.:  mat. prasowe ap. studio