Reklama
ŁDF 2024 - baner
Reklama
ŁDF 2024 - baner mobile

Projekt renowacji wnętrza willi, znanej jako Vila Ferreira, która powstała już 1897 dotyczył parteru i pierwszego piętra. Oglądamy metamrfozę!

Przestrzeń zastana, zmieniona na przestrzeni lat przez różnych najemców, z powodu przestarzałego podziału pomieszczeń była bardzo dysfunkcyjna, nie odpowiadająca nowoczesnym potrzebom nowych właścicieli willi.

W związku z tym, głównym celem tego projektu stała się reorganizacja przestrzenna pierwszych dwóch pięter o funkcji dziennej, w celu stworzenia bardziej otwartej, funkcjonalnej i dostępnej przestrzeni, przy jak najmniejszej ingerencji w istniejącą strukturę budynku.

Aby zwiększyć dostęp światła do pomieszczeń, ulepszyć komunikację oraz zwiększyć transparentność pomiędzy dwoma kondygnacjami, zdecydowałyśmy się na otwarcie dwóch nowych osi wizualnych – jednej na parterze, wyznaczonej przez południowe i północne wejście, oraz drugiej na pierwszym piętrze, wyznaczonej przez hol wejściowy i salon. Dodatkowo w celu ułatwienia przepływu między dwoma kondygnacjami i polepszenia dostępności do stref zewnętrznych, na przecięciu tych dwóch osi, wprowadzone zostały nowe schody, umożliwiające stworzenie czytelnej i funkcjonalnej pionowej i poziomej komunikacji.

Aby dostosować organizację przestrzenną pierwszego piętra do potrzeb nowych użytkowników, zdecydowałyśmy się wyburzyć ściany między starą kuchnią a salonem, tworząc całkowicie otwarty salon z aneksem kuchennym, zachowując jednocześnie nieformalne rozgraniczenie między tymi dwiema strefami w postaci zróżnicowanej wysokości sufitów. Otwór w stropie, pozostały po usunięciu starych spiralnych schodów, został zamknięty szklaną podłogą, umożliwiającą połączenie wizualne pomiędzy salonem a domową winiarnią utworzoną na parterze.

Jednym z podstawowych założeń tego projektu było umożliwienie przenikania naturalnego światła do całego wnętrza domu. W związku z tym nowa klatka schodowa składa się z dwóch części – ciężkiej bazy, pokrytej naturalnym drewnem, i przezroczystej, podwieszonej części, która umożliwia dostęp światła do parteru, który był niegdyś przestrzenią bardzo ciemną  ze względu na bardzo niski sufit. Aby wprowadzić naturalne światło do korytarza na pierwszym piętrze, na jednej ze ścian jadalni zainstalowana została specjalnie zaprojektowana do tego projektu półprzezroczysta biblioteczka.

Wnętrza zostały utrzymane w bardzo jasnych, odbijających światło, kolorach, które poprzez grę cieni podkreśliły kształt dekoracyjnych ram ściennych i sufitowych, wpasowując się w ideę reinterpretacji atmosfery starej willi. Na parterze, aby rozjaśnić przestrzeń, zdecydowaliśmy się na wprowadzenie jednolitego wykończenia w jasnoszarym mikrocemencie. Na pierwszym piętrze, aby stworzyć bardziej komfortową i przytulną atmosferę, istniejący kamień pokryty został tradycyjną drewnianą podłogą we wzór Herringbone.

Aby nadać przestrzeni unikalny, nietuzinkowy charakter, wprowadziłyśmy do wnętrz kilka unikalnych, współczesnych elementów. Jednym z nich jest wyspa kuchenna w postaci prostej bryły pokrytej granitem, która zbliża się do powierzchni słupa wykończonego w surowym betonie. Naturalne betonowe wykończenie zostało również zastosowane na ścianie kominka, na której, aby przełamać klasyczną symetrię i wprowadzić więcej odbitego światła słonecznego, zainstalowana została tafla lustra. Na podłodze, w holach wejściowych na parterze zastosowane zostały płytki cementowe o współczesnym wzorze wykonane w technice tradycyjnej.

W projektach łazienek użyty został w sposób nowoczesny, tradycyjny portugalski kamień – Lioz, co wpisuje się w ogólną koncepcję projektu, tworząc nowoczesne i jednocześnie bardzo eleganckie wnętrza.

W rezultacie projekt reprezentuje nowoczesną interpretację stylu tradycyjnej willi, która wniosła do przestrzeni potrzebny komfort, otwartość i jasność, tworząc wnętrza zalane światłem naturalnym.

Bio projektu

    • Projekt: KEMA studio
    • Lokalizacja: Rua Guiomar Torrezão, Estoril, Portugalia
    • Powierzchnia: 310 m2
    • Rok realizacji: 2022
    • Zdjęcia: Eliza Borkowska / KEMA studio

Galeria zdjęć

PO

PRZED

Oceń ten artykuł

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

0 / 5. 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Katarzyna Księżopolska - Redaktor naczelna MAGAZIF.com

Redaktor naczelna portalu MAGAZIF.com. Z wykształcenia socjolog i filolog polski. Autorka wywiadów, relacji z wydarzeń, poradników i raportów dla branży architektury, designu i wnętrz; moderatorka paneli dyskusyjnych, rozmów i spotkań; prowadząca warsztaty i konsultacje dla architektów i projektantów w zakresie komunikacji. Kierowniczka produkcji filmów dokumentalnych, poświęconych branży wnętrzarskiej. Cyklicznie dokonuje autorskiego przeglądu inspiracji, nowości oraz wydarzeń branżowych w ramach formatu „MAGAZIF NEWS”. Zasila szeregi jury najważniejszych konkursów branżowych w Polsce – m.in. Dobry Wzór, Międzynarodowe Biennale Architektury Wnętrz w Krakowie, must have przy Łódź Design Festival, Diament Meblarstwa. Pierwsze doświadczenia zawodowe zdobywała w branży badawczej, zajmując się badaniami marketingowymi, koordynacją międzynarodowych projektów oraz consultingiem dla firm w zakresie wdrożeń produktowych i strategicznych. Miłośniczka designu i mody.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama