Lepsza łazienka, lepsze życie

Geberit logo

MECENAS MOTYWU

Siedlisko nad jeziorem dla ekoentuzjastów

Najnowszy projekt pracowni Studio.O. docenią osoby lubiące bliskość przyrody. Organic Shelter to siedlisko z widokiem na jezioro i las. Wykonane z drewna i kamienia wnętrze rozjaśnia naturalne światło wpadające przez szklaną elewację.

Projektując dom nad samą taflą wody, Aga Kobus i Grzegorz Goworek uczynili z jeziora i otaczającego go krajobrazu integralną część konceptu. Naturę wokół pozostawili nietkniętą, w jej czystej, dzikiej, niezmienionej postaci. Woda, drzewa, pejzaż i bryła budynku stały się jednym organizmem, zaczęły oddychać w tym samym rytmie, a dom dosłownie stopił się z jeziorem. Dzięki przeszkleniu całej południowej elewacji, wnętrze przenika się z zewnętrzem.

Naturalne materiały i…

Głównym budulcem domu są kamień i drewno. Jako materiał elewacyjny architekci zastosowali prawdziwy wapień polski o ciepłej kremowej barwie, który zestawili z czarną deską z palonego drewna modrzewiowego. Bryła jest prosta i szlachetna, nie konkuruje z otaczającym ją krajobrazem. Jej ozdobą są schody z modernistyczną balustradą, prowadzące na taras widokowy na dachu.

…jasna kolorystyka

Wnętrza subtelnie nawiązują do japońskiego minimalizmu, stanowiąc jego swobodną interpretację. Dzięki wielkopowierzchniowym przeszkleniom mają nieograniczony dostęp do naturalnego światła.

Pomieszczenia są utrzymane w naturalnych, jasnych kolorach, przełamanych ciemnym akcentem w postaci czarnej deski – tej samej, która pojawiła się na elewacji.

Ściany i podłogę wykończono drewnem dębowym, sufit – deską dębową, stół zaś – fornirem dębowym. Zasłony i tkaniny obiciowe wykonano z lnu i bawełny. Dominują tu obłe, biomorficzne kształty o miękkich liniach i zaokrąglonych krawędziach.

Przestrzeń bez podziałów

Przestronną strefę dzienną tworzy strefa wypoczynkowa z sofami o fantazyjnych, obłych kształtach z widokiem na jezioro i las na jego przeciwległym brzegu. Ta część zdaje się zlewać z taflą wody, szczególnie, gdy nie ma fal.

Kuchnia jest niemal niewidoczna, tworzy ją aneks z minimalistyczną zabudową oraz wyspa z blatem roboczym. Miejscem spotkań jest duży jadalniany stół, nad którym zawieszono dekoracyjne lampy wyplatane z drewnianych pasków.

Sypialnia została ukryta za przesuwnymi drzwiami. Przytulności nadaje tu naturalne drewno, którym wyłożono ściany i sufit. Na środku pomieszczenia znalazło się komfortowe łóżko –  jedyny mebel w tym wnętrzu. Przeszklona południowa ściana zapewnia kojący widok na jezioro. Można go podziwiać także podczas kąpieli. Tuż obok sypialni znajduje się oszklona łazienka, z drzwiami prowadzącymi na zewnątrz.

Bio projektu:
Projekt: Studio.O.
Powierzchnia: 250 m2

Fot. i oprac. na podst.: mat. prasowe Studio.O.