Organiczne formy i słońce – 160-metrowy apartament na Teneryfie

Dwupoziomowy apartament położony na południu Teneryfy pomiędzy zielonymi ozami pól golfowych. Z jednej strony wspaniały widok na łańcuch górski Teide, z drugiej na port jachtowy Marina San Miguel i wyspę La Gomera.

Na pierwszym poziomie znajduję się części dzienna złożona z otwartej na jadalnie kuchni oraz salonu. Strefa ta została dokładnie przemyślana pod kątem zastosowanych materiałów, tak, aby nie izolując od kontaktu z otoczeniem oferować możliwie najwyższy komfort termiczny i poczucie przestrzeni. Główną ścianę w pokoju dziennym pokrywa lokalny kamień wulkaniczny o porowatej, trójwymiarowej strukturze charakterystyczny dla krajobrazu Teneryfy.

SOL - Apartament na Teneryfie

Jego ciemno-grafitowy odcień nadje wyjątkowego charakteru, stanowiąc tło dla otwartej kuchni oraz mebli ruchomych z olejowanego dębu. Pleciony dywan umieszczono obok sofy, tak aby pokrywał on tylko niewielki fragment zapewniającej przyjemny chłód posadzki z kamienia. Miękkie materiały obiciowe i dodatki nadają wnętrzu przytulności zapewniając komfort akustyczny. Klimatyzacja oraz instalacje wentylacji zostały dyskretnie ukryte przez JMW Architekci w przestrzeni sufitów podwieszanych. Otwory okienne wypełniają duże, przesuwne tafle szkła schowane pod nawisami pergoli. Taki zabieg pozwolił maksymalne ograniczyć penetrację promieni słonecznych. Po zachodzie słońca dyskretne oprawy ukryte w płaszczyźnie sufitu sączą subtelne światło. Wspomagają wyraziste oprawy dekoracyjne, które kolorem i formą nawiązują do ścian pokrytych wulkanicznym kamieniem oraz delikatnie chropowatego tynku.

SOL - Apartament na Teneryfie

SOL - Apartament na Teneryfie

Otwarta klatka schodowa prowadzi na poziom piętra, gdzie mieszczą się trzy sypialnie z łazienkami i garderobami. Z doświetlonego dachowym oknem holu trafiamy do strefy master. Przez duże przeszklenia i wypełniony zielenią taras otwiera się atrakcyjny widok na ocean. Kołyszące się w pobliskiej marinie San Miguel maszty jachtów podkreślają wyjątkowy charakter tej lokalizacji.  Zapewniająca cień zewnętrzna pergola kontroluje dostęp światła, które ślizga się po ścianie z kamienia wulkanicznego. Na jej tle ustawiono małżeńskie łóżko z jasnego dębu. Eteryczne lampy zwisają nad monolitycznymi szafkami nocnymi, zapewniając odpowiednie światło do lektury po zachodzie słońca. Za ażurową ścianą otwiera się pokój kąpielowy z prysznicem, wanną i dwoma umywalkami. Ściany pokrywa charakterystyczny chropowaty, lekko nierówny tynk w kolorze przytulnego beżu, nawiązujący do piasku z okolicznych plaż. Chłód zapewnia posadzka z płyt marmurowych. Zgodnie z dyscypliną estetyczną, na podstawie której dobrano kolorystykę i materiały do tego wnętrza popielate elementy kontrastują z ciemnografitowym kamieniem wulkanicznym, który odbija się w lustrach. Ich ogromne bezpodziałowe tafle powiększają przestrzeń strefy kąpielowej.

SOL - Apartament na Teneryfie

Bio projektu

    • Projekt: JMW Architekci
    • Lokalizacja: Santa Cruz de Tenerife, Hiszpania
    • Powierzchnia: 160 m2
    • Zdjęcia: JMW Architekci

Galeria zdjęć

Fot. i oprac. na podst.:
mat. prasowe JMW Architekci

Oceń ten artykuł

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

0 / 5. 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Redakcja MAGAZIF

Artykuły redakcji portalu MAGAZIF.com

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama