Aktualny motyw: Panele winylowe – piękne i praktyczne

Mecenas Motywu

Strefy w kolorystycznej ramie i kolorowe krzesła – mieszkanie w Łodzi

Jedna z ostatnich realizacji pracowni 3XEL Architekci to mieszkanie dla młodej pary o powierzchni 70 metrów kwadratowych, które znajduje się niedaleko centrum miasta, przy ul. Łąkowej na Starym Polesiu w Łodzi.

Faktury i kolorowe strefy

Wnętrze tworzy jednorodność struktur i powierzchni, przełamana kontrastującymi kolorami. Zielona strefa wejściowa uwzględnia szafy z miejscem na przechowywanie i siedziskiem. Dodatkiem są czarne uchwyty od polskiej marki Laga.
Hol prowadzi nas do salonu i otwartej kuchni, która dominuje odcieniem niebieskim, odbijającym się na płótnie obrazu Emilii Ławrynowicz w strefie wypoczynkowej. Wyspa kuchenna na wysokich nóżkach jest jednocześnie szafką RTV z miejscem na telewizor. Pomieszczenie dopełniają dodatkowe akcenty kolorystyczne w postaci żółtej tapicerki sofy z Customform oraz zieleni krzeseł i roślin, które pobudzają zmysły. Ciekawym akcentem jest miks siedzisk przy stole jadalnianym. Znajdziemy tam krzesła z kolekcji HAY dla IKEA, oryginalne HAY J77 czy klasyki designu zaprojektowane przez Jaimego Hayona. Symetryczny układ jadalni kończy zamknięty regał z dwiema otwartymi, fornirowanymi półkami na książki i dekoracje.

Detalem są sekwencje ręcznie malowanych wzorów, inspirowanych prehistorycznymi śladami rowkowanych muszli w formacjach skalnych.

Pora na drewno

W przeciwieństwie do strefy dziennej, łazienka to przestrzeń naturalnego drewna i monochromatycznych kolorów. Fornirowana szafka na czarnym stelażu mieści obszerne szuflady i jest podstawą dla dużej umywalki nablatowej. Detalem są sekwencje ręcznie malowanych wzorów, inspirowanych prehistorycznymi śladami rowkowanych muszli w formacjach skalnych. Łamiące i nakładające się na siebie odciski tworzą złudzenie
optyczne, dzięki któremu ściany w łazience wibrują i poruszają się. W białym, mniejszym
pomieszczeniu toalety, wysoka zabudowa z miejscem na pralkę i suszarkę wyróżnia się gołębim błękitem.

Bio projektu:
Projekt: 3XEL Architekci
Zdjęcia:
Powierzchnia: 70 m2
Lokalizacja: Stare Polesie, Łódź