Aktualny motyw: Luksusowy taras na Lato

czarny logotyp Spensen mecenasa motywu Luksusowy taras na MAGAZIF.com

Mecenas Motywu

W duchu minionych lat: mieszkanie w Gdyni

Pracownia PLAN A zaprojektowała mieszkanie znajdujące się w kamienicy z lat 60., położonej w centrum Gdyni. To właśnie lokalizacja oraz czas stały się punktem wyjścia do pomysłu na stylistykę wnętrza. Wiele elementów zostało zachowanych. Zajrzyjmy do środka.

Niewielkie mieszkanie o powierzchni ok. 45 m2 tworzą dwa pokoje połączone ze sobą dwuskrzydłowymi drzwiami, korytarz połączony z kuchnią oraz niewielka łazienka.

Salon oraz sypialnia mają okna wychodzące na ulicę Władysława IV (jedną z głównych ulic w Gdyni), kuchnia natomiast ma widok na wewnętrzne podwórko. Po obydwu stronach mieszkania znajdują się balkony.

Mieszkanie znajduje się w kamienicy z lat 60. I to właśnie położenie stało się punktem wyjścia do pomysłu na stylistykę wnętrza

Mieszkanie znajduje się w kamienicy z lat 60. I to właśnie położenie stało się punktem wyjścia do pomysłu na stylistykę wnętrza. Wiele elementów zostało zachowanych (jak choćby lastrykowe parapety, stary dębowy parkiet, układ funkcjonalny z dwuskrzydłowymi drzwiami). Szklane, zabytkowe już kafelki z łazienki zostały pieczołowicie wyczyszczone i wykorzystane w kuchni nad blatem. „Ćwierćwałkowe” dębowe listwy przypodłogowe nie nadawały się do odzyskania.

Meble wiekiem nawiązują do miejsca, w którym się znalazły. – Fotel telewizyjny odkryłem na dzikim wysypisku koło okolicznego warsztatu samochodowego. Biureczko z lat 70. zyskało nowy blat. W salonie umieszczona została również nieduża komódka z lat 70. ze szklanymi przesuwnymi drzwiczkami – wspomina Piotr Czajkowski z PLAN A – Całość uzupełniona została o jak najbardziej współczesne elementy (oświetlenie, okrągły stół na stalowych nogach od kowala, okrągłe lustro czy stolik kawowy) – dodaje.

Strefa dzienna nieco różni się od reszty mieszkania. Ciepłe odcienie farb ściennych, dębowy parkiet oraz meble utrzymane w spokojnej kolorystyce stanowią tło dla mocnych akcentów kolorystycznych wyposażenia (tapicerka krzeseł w salonie, musztardowe zasłony, krzesło w sypialni czy przestrzenna dekoracja ścienna statku). Korytarz wraz z kuchnią oraz łazienka mają już nieco bardziej monochromatyczny i surowy charakter. Pierwsze skrzypce gra tu ciąg zabudów kuchenno-korytarzowa. Wykonana została ze sklejki liściastej, fronty z lakierowanej na grafitowo płyty meblowej. Ściany pomalowane

zostały na kontrastujące ze sobą dwa odcienie szarości. Posadzka została wykończona jasnoszarymi płytkami gresowymi z nierówną fakturą przypominającymi nieco beton. W sezonie letnim mieszkanie przeznaczone zostanie na wynajem krótkoterminowy.

Bio projektu:
Projekt: Barbara Bulska, Piotr Czajkowski z PLAN A
Lokalizacja: Gdynia Śródmieście
Realizacja: 2019
Powierzchnia: 45 m2
Zdjęcia: Adam Biernat

Oprac. na podst.: PLAN A
Fot.: Adam Biernat