Aktualny motyw: Barwy i odcienie we wnętrzach

MECENAS MOTYWU

Wnętrze, które Zarosło! Duch natury w centrum Wrocławia

Wnętrze wrocławskiego sklepu z roślinami ma przede wszystkim eksponować piękno natury, a nie z nim konkurować. Zobaczmy, jaki pomysł na miejską dżunglę miała Marlena Kotyś z pracowni projektowej NAIS.studio.

Cały koncept podczas projektowania wnętrza rośliniarni działającej przy ul. Armii Krajowej 46D polegał na pokazaniu piękna natury – to rośliny stanowią tu tło, punkt główny i wątki poboczne. To one mają przemawiać, niezagłuszane zbytnio miejskim gwarem, pośród którego się przecież znajdują. Główną inspiracją dla NAIS.studio były realizacje Zarosło, stawiające na pierwszym planie piękno natury.

Jak wskazują założyciele firmy:

Zarosło to wspólny projekt dwójki przyjaciół i entuzjastów roślin. Na przekór polskiej pogodzie zazieleniamy balkony i tarasy. Wiemy, jak stworzyć całoroczną miejską dżunglę, która każdej wiosny odwdzięcza się z nawiązką, puszczając nowe liście. Naszą pasją zaraziliśmy już wielu klientów, którym zamarzył się zielony przydomowy gąszcz. Dzięki nam ich ściany i bariery już zarosły! Teraz chcielibyśmy przeobrazić wasze balkony w prawdziwe dzieła przyrodnicze.

Trzy główne strefy Zarosło

Najważniejsze dla projektantów było stworzenie wnętrza jak najbardziej uniwersalnego i dającego wiele możliwości aranżacyjnych – aby można je było łatwo dostosować do zmieniającej się ekspozycji roślin. Miało być ciekawe, ale w żadnym wypadku nie mogło skupiać na sobie całej uwagi. Postawiono na wnętrze w bazowych neutralnych kolorach, takich jak beż i brąz, które podkreślono złotymi elementami.

Lokal został podzielony na trzy strefy. Od wejścia wita nas duży owalny stół z okrągłymi mobilnymi ekspozytorami, zaprojektowanymi na indywidualne zamówienie.

Strefa regałów powstała z myślą o mniejszych roślinach oraz o tych potrzebujących szczególnie dużo słońca. Strefa lady zaś stanowi połączenie sklepu i wejścia do części prywatnej, w której znajdują się biuro i kuchnia. Skrywa się ona za dużymi przeszklonymi drzwiami ze złotymi elementami w zgaszonym odcieniu. Całość przestrzeni łączą ze sobą złote zdobienia, łuki oraz ryflowania.

Oświetlenie zostało zaprojektowane tak, aby w dowolnej chwili móc łatwo przearanżować iluminacje za pomocą szynoprzewodów. Techniczne oświetlenie uzupełniono o ciepłe światło LED-owe. Dodano też bardziej dekoracyjne lampy wiszące, które umieszczono nad stołem i w części lady.

Natura na pierwszym planie

Miłośnicy minimalistycznych i obfitujących w roślinność wnętrz z pewnością docenią koncept stworzony dla Zarosło. To nietuzinkowy projekt, który powstał zgodnie z najpopularniejszymi trendami wnętrzarskimi –  klasyczne rozwiązania harmonijnie łączą się tu z mocnym nawiązaniem do piękna natury.

Bio projektu

    • Projekt: Marlena Kotyś NAIS.studio
    • Lokalizacja: Wrocław, ul. Armii Krajowej 46D
    • Powierzchnia: 127 m2
    • Zdjęcia: Maciej Lulko

Galeria zdjęć

Fot. i oprac.
na podst.: mat. prasowe NAIS.studio