Las z innej perspektywy

Japońscy architekci Tetsuo Kondo umieścili swoją instalację w lesie znajdującym się w sercu miasta. Intencja była łatwa do odczytania – to zachęta do nowego spojrzenia na sferę dobrze znaną, do ponownego odkrywania, uświadomienia sobie zależności, powiązań i wzajemnych wpływów rządzących tym miejscem.

Projekt o nazwie A Path in the Forest jest jednym z 11, które powstały w ramach festiwalu LIFT 2011. Tallin (Estonia) świętował wówczas wybór na Europejską Stolicę Kultury. 95 metrów metalowej, wtapiającej się w tło ścieżki, pnie się powoli ku górze. Oplata drzewa i momentami opiera się na ich, liczących nawet 300 lat, pniach. Nie jest to skomplikowana konstrukcja, a zapewnia niezwykłe doświadczenia. Spacerowicze zmieniają swój punkt widzenia – do tej pory podnosili głowy do góry, teraz patrzą w dół, dotykają koron drzew.

Przechadzka po tej kładce zmienia perspektywę, pozwala z nowego miejsca spojrzeć na dobrze znane miejsce. Dostarcza zmysłom nowych wrażeń.

las jesienią

konstrukcja w lesie

dwie konstrukcje między drzewami

okrągła konstrukcja w lesie

mapa parku

białe poręcze w lesie

konstrukcja do chodzenia w lesie

Zdjęcia:
Reio Avaste / LIFT11

Oceń ten artykuł

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

0 / 5. 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Jolanta Ruszkiewicz autor MAGAZIF.com

Najlepiej czuje się w industrialnych, opuszczonych przestrzeniach, dlatego z sentymentem odwiedza pełną tajemnic i magii Łódź. Genius loci nie jest dla niej pustą frazą. Kiedy go znajduje, jest na totalnym haju. Rozrywki dostarcza jej Woody Allen, ale na drinka wolałaby wybrać się z Larsem von Tierem. Od dawna marzy o nocnej wyprawie śladami bohaterów „Mistrza i Małgorzaty”. Tę książkę zna już niemal na pamięć. Z zamiłowania pisze o architekturze, designie i sztuce, a na co dzień przemyca tę wiedzę na lekcjach języka polskiego. Zastanawiacie się jak to możliwe? Zapytajcie, chętnie Wam odpowie.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama