Aktualny motyw: Okienne stylizacje

Logo anwis mecenas motywu

MECENAS MOTYWU

Ciekawe oprawki, ciekawe wnętrze: salon optyczny Cubitts w Londynie

Child Studio stworzyło wystrój wnętrza dla brytyjskiego salonu optycznego Cubbits, znajdującego się w londyńskim Soho. Dzielnica, od dawna uznawana jest za epicentrum Londynu pod kątem handlowym, wszak wiele marek postanowiło ulokować tu swoje sklepy flagowe. Projekt nawiązuje do podziemnych miejsc spotkań i subkultur, które narodziły się w tej tętniącej życiem dzielnicy, kiedyś znanej z kin dla dorosłych oraz sklepów z artykułami erotycznymi.

Na etapie tworzenia koncepcji skupiliśmy się na Soho w jego najlepszych latach, czyli podczas okresu powojennego, czerpiąc z pobliskich, słynnych miejsc, takich jak „Bar Italia” czy legendarnego lokalu jazzowego „100 Club”, którego wnętrze tonie w czerwieni – skomentowali Alexy Kos i Che Huang, założyciele Child Studio. Cubitts ma silne powiązanie z Londynem, gdzie wytwarzane są soczewki okularowe, oraz z modernizmem, który stanowi nadrzędny drogowskaz dla estetyki wykonywanych przez sklep projektów. – Stworzone wnętrze spaja te fakty i tworzy klimatyczne, podobne do labiryntu środowisko – przyznali architekci.

Ściany głównego pomieszczenia pokryte są laminatem Formica ze sztucznego drewna, wykończonym aluminium. Przy wejściu do sklepu i wychodzeniu z niego, ściany formują małe zakamarki, dając liczne możliwości w zakresie ekspozycji towaru, takie jak podświetlane, akrylowe półki, ukazujące całą gamę kolorowych materiałów, z których wykonywane są ramki na zamówienie. Oznakowanie komory bezcieniowej wtopione jest w metaliczne pokrycie, zaś linoleum w czarno-białą szachownicę dodaje całości nuty nostalgii.

Cechą charakterystyczną sklepu jest zabytkowy stolik kawowy Caori (proj. Vico Magistretti, 1961 r.), ze zmatowionym, aluminiowym blatem i kilkoma ukrytymi przegródkami na płyty lub gazety. Projektanci z Child Studio wydzielili na miejsce na stolik, stawiając go na podwyższeniu, tym samym przystosowując miejsce do celów sprzedażowych. – Każdy projekt opowiada wyjątkową historię i zawsze szukamy rzadkich i niespotykanych mebli, aby dodać głębi i autentyczności danej narracji – wyjaśniają Alexy i Che. Lampka stołowa jest kolejnym ikonicznym znaleziskiem – to produkt stworzony przez czeskiego projektanta, Josefa Hurka dla marki Napako w 1960 roku.

Wąska klatka schodowa prowadzi do piwnicy, gdzie wszystkie powierzchnie pokryte są czerwienią, a neonowe znaki prowadzą klientów do gabinetu okulistycznego, ukrytego za miękką zasłoną. Przestrzeń saloniku w piwnicy zdobi lampa podłogowa, Conelight, autorstwa brytyjskiego projektanta Ronalda Homesa. Ciekawym akcentem są także krzesła ze skóry i chromu. Limitowana kolekcja okularów przeciwsłonecznych leży zaś na podświetlanych półkach, pokrytych laminatem od Formica z efektem aluminium, tworzących nieco teatralny efekt, w opozycji do wyrazistego, czerwonego otoczenia.

Bio projektu

  • Projekt: Child Studio
  • Lokalizacja: Londyn, Wielka Brytania
  • Powierzchnia: m2
  • Zdjęcia: Felix Speller & Child Studio

Galeria zdjęć

Fot. i oprac. na podst.: 
mat. prasowe Child Studio