Aktualny motyw: Łódź Design Festival 2022

Łódź Design Festival - logo

Mecenas motywu

Dbałość o detale i potrzeby. Yareal i multifunkcyjna przestrzeń biurowa

Biuro przeznaczone jest dla inwestora z rynku nieruchomości. Zajmuje około 1000m2 i znajduje się w Kampusie Lixa. Istotnym elementem dla Yareala było stworzenie odpowiedniego środowiska pracy odpowiadającego na potrzeby pracowników. Za projekt tego miejsca odpowiadała pracownia Bit Creative.

Przestrzeń jest funkcjonalna i przestronna, przede wszystkim kreatywna i silnie inspirująca. Wnętrze tętni życiem, świadome wykorzystanie materiałów i kolorów nadaje jej niepowtarzalnego charakteru. Powierzchnia została podzielona na wiele elastycznych przestrzeni roboczych, półprywatnych, a także sal konferencyjnych. Elementy układu i dekoracji wnętrz to konsensus między wizją architektów i praktycznych potrzeb inwestora. Projekt odzwierciedla ideę biura jako wizytówki danej firmy. W tym wypadku mamy do czynienia z deweloperem prężnie działającym w sektorze mieszkaniowym i biurowym.

Detale

Wnętrze biura musiało być wykonane z najwyższą starannością i dbałością o każdy detal. Materiały użyte w projekcie są najwyższej jakości. Chłodny industrialny styl przełamany jest dużą ilością zieleni i drewna. Poniższe materiały tworzą przytulny, industrialny i nowoczesny styl z dużą ilością niepowtarzalnych detali. Świetnym uzupełnieniem aranżacji są nowoczesne meble czy rozwiązania akustyczne na ścianach i suficie.

Stylowy eklektyzm

Biuro nie ma jednego motywu przewodniego. – Mamy tutaj delikatny eklektyzm, który w całości współgra i tworzy eleganckie, stonowane biuro. W projekcie zastosowaliśmy wiele ciekawych rozwiązań i detali. Całość koncepcji opiera się na obłych kształtach i szkle ornamentnym w podziale szprosowym. Ta obłość kształtów i ten podział przewijają się przez całe biuro. Jeśli chodzi o detale zawsze staramy się je dopracować w najmniejszych szczegółach. Myślę, że na uwagę zasługują tutaj akustyczne sufity w obudowie drewnianej ze skrążeniami i lampy w komunikacji. Ściany szklane i przegrody z filcem i szkłem ornamentym. Ciepła kolorystyka drewna i wykończenia ścian oraz mebli. Detale ścian z weluru, grafik i neonów. Wiele akcentów które tworzą ciepły, wyjątkowy klimat nowej siedziby firmy Yareal – mówią architekci i autorzy tego projektu.

Bio projektu

Projekt: Bit Creative
Lokalizacja: Warszawa
Powierzchnia: ok. 1000 m2
Rok: 2021

Galeria zdjęć

Wnętrza publiczne

Z przestrzeni mieszkalnej w biurową: biuro NOM studio w Łodzi

Wnętrze o powierzchni 45 m2 mieści się w Łodzi przy ul. Tramwajowej 17 b. Składa się z pokoju z aneksem kuchennym, pokoju, łazienki i balkonu. Mieszkanie zostało zaprojektowane z myślą o kameralnym miejscu do pracy i spotkań z klientami. Pokój z aneksem został zaaranżowany na biuro z trzema stanowiskami do pracy dla architektów.

Wnętrza / aranżacje i projekty wnętrz

Z wizytą u Jam Kolektyw
W domowym biurze: przytulne wnętrze pracowni architektonicznej

Marszałkowska Dzielnica Mieszkaniowa projektu Józefa Sigalina i Stanisława Jankowskiego, powstała w Śródmieściu Warszawy w latach 1950-1952. Dla Joli Skóry i Anny Olgi Chmielewskiej z JAM KOLEKTYW to część stolicy o szczególnym, sentymentalnym znaczeniu, dlatego ich studio projektowe powstało właśnie tutaj. Pragnąc zachować autorski, osobisty charakter miejsca, same zaprojektowały jego przestrzeń. Duet, ceniony za wyjątkowe projekty wnętrz i autorski język sesji zdjęciowych, pracuje teraz nad…

wnętrza użytkowe

Czytaj więcej

Wnętrza publiczne

Crowne Plaza Budapest - kolejna zagraniczna realizacja
Crowne Plaza Budapest – wnętrza hotelu w Budapeszcie. To polski projekt

Położony nieopodal zabytkowego dworca kolejowego Nyugati i centrum handlowego Westend City Center, hotel Crowne Plaza Budapest jest połączeniem niepowtarzalnej atmosfery podróży, tętniącego życiem miasta i klimatu węgierskich kafejek. Architekci warszawskiej pracowni Tremend.

Wnętrza publiczne

NOKE Architects - wnętrze salonu fryzjerskiego inspirowane pustynnym krajobrazem
Światło, pustynny krajobraz i recepcja jak jaskinia – wnętrze salonu fryzjerskiego

Najnowsza realizacja NOKE Architect to niezwykłe wnętrze salonu fryzjerskiego przy ul.Pięknej w Warszawie. Projekt inspirowany krajobrazem pustyni i niezwykłymi formami jakie tworzy natura wymagał od architektów szukania nietypowych rozwiązań.