Aktualny motyw: Systemy modułowe

MECENAS MOTYWU

Z nietypową ekspozycją: intrygujące wnętrze salonu optycznego w Gdyni

Od wizji poprzez kolory… aż po zachwycający efekt finalny. Na remont tego miejsca architektka Martyna Milczarek z MULUM Studio miała tylko 3 tygodnie. Swoimi przemyśleniami związanymi z praca nad projektem podzieliła się z redakcją MAGAZIF.com.

WIZJA

Po pierwszej rozmowie z inwestorem wiedziałam dokładnie, jak salon powinien wyglądać po remoncie. Podczas oglądania lokalu miałam w głowie wizję wstępnych materiałów oraz układu funckjonalnego. Projektowanie wnętrz jest dla mnie bardzo intuicyjne i wychodzi głęboko z serca; często na etapie rozmów wiem już, jak będzie wyglądać ostatecznie wnętrze.
Z tego też pwoodu wizualizacje praktycznie nie różnią się niczym od projektu ostatecznego, a moja pierwsza wizja lokalu została pozytywnie odebrana przez inwestora, który niczego w niej nie zmienił!

kk1150 Salon optyczny w Gdyni Mulum studio

EKSPOZYCJA

Inwestorowi zależało na niebanalnej i nieregularnej ekspozycji, która nie będzie typową dla salonów optycznych ścianą okularów. Postawiłam na nieregularne zawieszenie drążków na okulary, takie też półki oraz lustra umiejscowione na różnych wysokościach. Nawet największy, niepozorny nieład projektowy był jednak starannie zaplanowany i przemyślany.

MASKI

Na jednym ze zdjęć możecie zauważyć drewniane twarze/maski. Jest to mój autorski projekt ekspozycji ściennej na okulary. Tym akcentem chciałam pokazać różne osoby noszące okulary. Znajdziecie więc 4 mężczyzn oraz 4 kobiety. Każda maska różni się od siebie innymi wąsami oraz ustami. Cała zabudowa została również przeze mnie zaprojektowana.

kk1150 Salon optyczny w Gdyni Mulum studio

KOLORY

Dobór kolorystyki nie był przypadkowy. Inwestor poprosił mnie koniecznie o użycie koloru niebieskiego. Poszłam o krok dalej i skontrastowałam niebieski z czerwienią, co stanowiło nawiązanie do logo salonu. Czerwień znajdziecie więc w obiciu krzeseł, w ustach zaprojektowanych przeze mnie masek naściennych oraz w łazience. Czerwona łazienka była tu zdecydowanie największym zaskoczeniem dla inwestora. Czułam jednak, że ten właśnie kolor będzie idealnie dopełniał cały projekt.
W projekcie pojawia się również dąb naturalny, którego rolą jest załagodzenie niebieskiego i czerwieni. Mamy też posadzkę we wzór lastryko, która przeciwnie – nie łagodzi kolorystyki, ale pięknie ją podbija, dodając jeszcze większego charakteru tej całości. Uwielbiam grę kolorów i tekstur, a projekt tego salonu optycznego to istna gra dla zmysłów.

kk1150 Salon optyczny w Gdyni Mulum studio

CZAS

Czasu na wykonanie remontu było mało. Z racji na to, że z salonu optycznego korzysta codzienne masa osób, inwestor nie mógł sobie pozwolić na zamknięcie lokalu na dłużej niż 3 tygodnie. Udało się nam jednak zrobić metamorfozę w tak krótkim czasie.

Bio projektu

  • Projekt: MULUM Studio
  • Lokalizacja: Gdyni, Orłowo
  • Zdjęcia: Natalia Kaczmarek INKADR

    Fot. i oprac. na podst.: 
    mat. prasowe MULUM Studio