Przestrzeń powiększona

Prezentujemy dziedziniec jednej ze szkół w Saragossie (Hiszpania), czyli miejsce, gdzie młodzież spędza mnóstwo czasu na rekreacji, odpoczynku i zajęciach pozalekcyjnych. Niestety przestrzeń ta nie była wystarczająco duża, aby zaspokoić potrzeby wszystkich użytkowników, dlatego postanowiono ją powiększyć.

Na powierzchni o wielkości 33 x 35 metrów, tworzonej przez skrzydła budynku w kształcie litery U, usytuowano stalową, przeszkloną konstrukcję pawilonu połączoną z dziedzińcem i budynkiem szkoły za pomocą ramp. Aby rampa mogła tam powstać, konieczne było usunięcie dwóch drzew, więc w zamian konstrukcję obsadzono bluszczem, który za kilka lat ma ją w całości pokryć.

Obiekt pieszczotliwie nazywany przez użytkowników „The Whale”, stał się ikoną tego miejsca. Jego projekt wykonał Guzmán de Yarza Blache (J1 Arquitectos), absolwent wydziału architektury Uniwersytetu Nawarry, który nota bene ukończyło wielu znanych biskupów i księży. Doktorat honoris causa tej uczelni otrzymał m.in. emerytowany papież Joseph Ratzinger.

Koszt projektu wyniósł 230 tys. euro.

szklane pomieszczenie w centrum miasta

metalowo-szklana konstrukcja

boisko do koszykówki

kolorowa podłoga w paski

kolorowy hol w szkole

kolorowe podwórko dla dzieci w szkole

dzieci korzystające z podwórka

plan budowli

plan konstrukcji

plan podwórka

szkic

plan z góry

plan z góry

plan z góry

Fot. j1arquitectos.com