Jak przenosić góry?

Projekt biura w chińskim mieście Chongqing, zaproponowany przez One Plus Partnership to dobry przykład na to, jak bardzo można inspirować się naturą i… jak przenosić góry do wnętrz.

Miasto położone na górzystym terenie, u zbiegu dwóch rzek – Jangcy i Jialing Jiang, natchnęło architektów do stworzenia obiektu, którego wnętrze będzie przypominało środek góry. Ich interpretacja przedstawia wnętrze nowoczesne, a zarazem niesamowicie zbliżone do naturalnego krajobrazu.

Trójkątne, marmurowe płaszczyzny pokrywające ściany i sufity oddają nieregularną rzeźbę gór. Geometryczne kształty pokrywają podłogi. Klatka schodowa to prawdziwy przesmyk wyrzeźbiony w masywie górskim. Nie ma tu normalnych mebli, biurka o rozmaitych kształtach odwzorowują naturalne gazy. Skalne odłamki porozsiewane są w zasadzie po całym obiekcie. Wrażenie robi też ledowe oświetlenie przypominające spadające krople deszczu. Kolory, które wykorzystano – mieszanki bieli, szarości, grafitu – tworzą chłodny, surowy klimat. Na ich tle wyróżnia się jedynie szampańskozłota lada recepcji.

1 600 m2 Chongqing Mountain & City Sales Office to prawdziwy raj dla zakochanych w górskich krajobrazach.

wnętrze z szarymi elementami

szare wystające elementy na ścianie

sople na suficie

wnętrze nietypowego biura

czarne stylowe schody obok szarej ściany z desek

trójkątne przejście za schodami

kontrastujące czarne deski na podłodze

trójkątne wejście po schodach

nietypowa faktura na podłodze

długie zwisające lampy

plan całego bira

plan budynku

Fot. One Plus Partnership Limited