Aktualny motyw: Powierzchnie wielkoformatowe w kuchniach i łazienkach

czarny wektorowy logotyp COSENTINO

MECENAS MOTYWU

Biblioteka, cegła i kolor: mieszkanie na Nikiszowcu

Zabytkowe osiedle na katowickim Nikiszowcu, gdzie znajduje się mieszkanie, ma swój niepowtarzalny, niemal baśniowy klimat. Podczas projektowania, podkreślenie ów atmosfery było równie istotne, co zagadnienia funkcjonalne. W końcu cegła to znak rozpoznawczy Nikiszowca.

Wystarczyło skuć zmurszałe tynki, a cegła ujawniła się w całej swojej krasie.  – Nikiszowiec ta stare osiedle górnicze. Cegłę pokryto więc farbą w kolorze węgla. Czerń pięknie wydobyła biel ługowanej sosny, z której wykonana została konstrukcja centralna oraz podłoga – mówią architekci z pracowni Mili Młodzi Ludzie, autorzy projektu.

Konstrukcja centralna, czyli sosnowy kubik, powstał dzięki usunięciu ścian działowych. Kryje w sobie nie tylko część kuchni, ale także łazienkę oraz pomieszczenie gospodarcze. – Podczas rozmów z klientami ustaliśmy, że kuchnia powinna mieć charakter warsztatu, tu się nie gotuje, tu się eksperymentuje i wykuwa niebanalne pomysły, nie tylko te kulinarne – dodają.

Drut i czerwień cegieł

Wyspa kuchenna otrzymała więc nogi z drutu zbrojeniowego. Z drutu zbrojeniowego wykonano także regał na książki oraz pochwyty drzwi przesuwnych. W celu podkreślenia charakteru miejsca, jeden z pochwytów otrzymał kształt szybu kopalnianego.

Aby to, co wewnątrz było także spójne z tym, co na zewnątrz – glify w mieszkaniu wykończone zostały czerwoną farbą – dokładnie taką, jaką pokryte są te na zewnątrz budynku. To właśnie z tej czerwieni słynie Nikiszowiec.

W mieszkaniu zachowaliśmy tyle oryginalnych elementów, ile było to możliwe. Stara sosnowa deska na podłodze została wycyklinowana i wykończona ługiem. dzięki temu podłoga wygląda czysto i schludnie, budżet remontowy nie został nadszarpnięty kupnem nowej podłogi, a mieszkanie nie zatraciło swojego historycznego uroku.

Bio projektu

  • Projekt: Przemysław Nowak, Lech Moczulski
  • Lokalizacja: Katowice
  • Powierzchnia: 62 m2
  • Zdjęcia: Janina Tyńska

Galeria zdjęć

Fot. i oprac. na podst.:
mat. prasowe Mili Młodzi Ludzie