Aktualny motyw: Luksusowy taras na Lato

czarny logotyp Spensen mecenasa motywu Luksusowy taras na MAGAZIF.com

Mecenas Motywu

Elegancja, pamiątki i natura: warszawski apartament

Ten warszawski apartament powstał w efekcie połączenia dwóch sąsiadujących ze sobą mieszkań. Zadanie zespołu HOLA Design polegało na wygodnym zaaranżowaniu całości i ocaleniu choć części wcześniejszego wyposażenia zgodnie z filozofią „less waste”.

To przykład przestrzeni zaprojektowanej dla osób doskonale znających swoje potrzeby. Apartament zlokalizowany w Warszawie ma ok. 250 m2 powierzchni. Wyzwanie przy aranżacji tego wnętrza polegało na wspólnym zagospodarowaniu dwóch osobnych wcześniej lokali mieszkaniowych. Co więcej, część elementów wyposażenia miała pozostać w nowym wnętrzu do dalszego użytku zgodnie z filozofią „less waste”. Właścicielom tego apartamentu – aktywnej zawodowo młodej parze – bliska jest bowiem troska o środowisko naturalne. W tym duchu chcieli spełnić swoje marzenie o nowym, komfortowym miejscu do życia. Pragnęli, by było ono nowoczesne i eleganckie, wiedzieli też, że nie podobają im się ani wnętrza przeładowane dekoracjami, ani zbyt sterylne.

biały hol ze szklaną ciemną ścianą jako tło dla białej szafki z eleganckim czarnymi lampami salon z drewnianą podłogą połaczony z kuchnią z brązowymi frontami szafek i jasną kamienną podłogą z białą kamienną wyspą duży stół z brązowym blatem z bezowymi krzesłami na tle białej kamiennej wyspy kuchennej

Rozkład apartamentu finalnie obejmuje dużą strefę dzienną z kuchnią, jadalnią, salonem i biblioteką; toaletę; strefę prywatną z sypialnią, garderobą i łazienką, a także gabinet, pokój gościnny, łazienkę gościnną i pralnią. Wśród potrzeb funkcjonalnych inwestorów, które musieli zaadresować projektanci, była zwłaszcza praktyczna garderoba z wejściem wprost z sypialni oraz pojemne szafy biblioteczne, które znalazły się w salonie i w gabinecie. Meble do tych pomieszczeń, podobnie jak zdecydowana większość wszystkich, które znalazły się w tym wnętrzu, została zaprojektowana specjalnie na jego potrzeby i wykonana na wymiar.

elegancki jasny salon z brązową drewnianą podłogą pod dużą białą narożną sofą i dwoma eleganckim ciemnymi fotelami dwa eleganckie srebrne fotele przy dwóch podnóżkach na drewnianej podłodze na tle białych półek

Według projektu HOLA Design powstały m.in. konsole w holu z blatem z konglomeratu, komoda w salonie, portal kominkowy i szafki nocne w sypialni czy biurko ze szklanym blatem do gabinetu.

elegancka łazienka z białego kamienia z dużymi lustrami na ścianach ciemna brązowa sypiania z drewnianą podłogą i dużym łóżkiem sypialnia z drewnianą podłogą z kominkiem zabudowanym białym kamieniem jasna łazienka z lustrem na całej ścianie z podwieszoną umywalką z kamienną podłogą

Klasyczny sznyt apartament zawdzięcza m.in. konsekwentnie zastosowanym elementom w ciemnym odcieniu drewna oraz materiałom wykończeniowym nawiązującym swoim wyglądem do marmuru. Widzimy je zwłaszcza w kuchni i łazienkach. W częściach przeznaczonych wyłącznie do relaksu królują miękkie tkaniny. Dającymi efekt przytulności welurami tapicerowane są rozłożysta sofa i wygodne fotele w salonie oraz królewskie łóżko w sypialni. Prawdziwie domowy klimat tworzą też dodatki w postaci pamiątek z podróży oraz barwnych dekoracji ściennych, kwiatów i tekstyliów.

Bio projektu:
Projekt: HOLA Design
Powierzchnia: 250 m2 
Lokalizacja: Warszawa
Zdjęcia: Yassen Hristov
Stylizacja: Patrycja Rabińska

Fot. i oprac. na podst.:
mat. prasowe HOLA Design