Lepsza łazienka, lepsze życie

Geberit logo

MECENAS MOTYWU

Frame House: wiktoriański dom nabiera nowego kształtu

Rozbudowa i renowacja wiktoriańskiego domu szeregowego położonego w południowym Londynie pozwoliła na stworzenie niekonwencjonalnego układu zazębiających się geometrycznych szklanych brył. Te, w tajemniczy sposób odsłaniają fascynujące przestrzenie wnętrza domu.

Oto przepis, jak odświeżyć bryłę budynku. Złożony projekt połączonych ze sobą form wpisał się w geometrię miejsca i jego otoczenia – bryły ustawiono w różnych kierunkach: niektóre znajdują się pod pierwotnie istniejącym budynkiem, inne rozszerzają się na zewnątrz. To pomysł londyńskiej pracowni architektonicznej, bureau de change, którą tworzą Katerina Dionysopoulou oraz Billy Mavropoulos.

Przestrzeń odsłaniana po kawałeczku

Konstrukcja charakteryzuje się złożonymi detalami, charakterystycznymi dla stalowej ramy. Przypomina ona miejsce ekspozycji, czy wystaw, łączącą lekkość z solidnością w sposób, który stanowi antidotum na bezramowe szklane przedłużenia, jakie możemy obserwować w projektach ostatniej dekady. Rytm i logika prostych przesunięć kolejnych elementów odbija się też w pozostałej części planu parteru. Przechodząc w dół przez przestrzeń, poczynając od kuchni do frontu, widoki przedłużenia ujawniają się w trakcie odkrywczej podróży – przestrzeń nie jest tu oczywista, nie ogarniemy jej też jednym krótkim spojrzeniem. Idąc wzdłuż domu, chcemy przystanąć i dokładnie obejrzeć tę nietypową, bo domową ekspozycję i dowiedzieć się, co skrywają kolejne boksy-witryny. Jest to niemal teatralne.

Jasno-ciemno: skrycie i ekspozycja

Dobór materiałów i oświetlenie podkreślają przejścia między witrynami – elementami układanki: od nieco skrytej kuchni do bardziej wyeksponowanej przestrzeni otwartej, która prowadzi do ogrodu. Powierzchnie lastryko w różnych odcieniach jeszcze bardziej je podkreślają.

Sposób aranżacji domu oraz rodzaj zastosowanych materiałów jest podobny na dwóch kolejnych piętrach, łącznie z projektem nowej sypialni i apartamentu dla gości, ulokowanego na drugim piętrze. 

Wykonana na zamówienie poręcz z lastryko stanowi klamrę dla tej materialnej podróży, łącząc przestrzenie w całym domu, rozwijających się w sekwencje stymulujących wzrok, estetycznych pomieszczeń, w których tekstura, grafika, kolor i wykończenie zostały dobrane ze względu na ich teatralność i wywoływane wrażenia dotykowe.

Bio projektu:
Projekt: bureau de change
Zdjęcia: Gilbert McCarragher
Lokalizacja: Londyn

Fot.: Gilbert McCarragher; oprac. na podst.: mat. prasowe bureau de change