Aktualny motyw: Podłogi do zadań specjalnych

MECENAS MOTYWU

Karmel, koniak, czekolada – ciepły apartament pełen światła

Mieszkanie zaprojektowane przez pracownię Projektyw miało stanowić połączenie spersonalizowanego wnętrza i oryginalnego wystroju z uwagi na zamiłowanie inwestorów do niesztampowych rozwiązań i pięknych aranżacji. Założenia udało się osiągnąć między innymi dzięki różnorodnemu oświetleniu od polskiego producenta AQForm.

Mieszkanie o powierzchni 110 m² składa się z przedpokoju i holu, sypialni głównej z garderobą, łazienki głównej i gościnnej, pokoju gościnnego, biurowego oraz salonu z kuchnią, a także pomieszczenia gospodarczego.

Ciepłe odcienie, odważne faktury!

Inwestorem jest małżeństwo charakteryzujące się dbałością o szczegóły, zamiłowaniem do dobrych materiałów i oryginalności wnętrz. Mimo iż klienci nie podali jasnych wytycznych, każdy szczegół na etapie projektowania był szeroko omawiany i konsultowany przez architektów.
Nasza praca składała się z projektowania, ale także szukania stylistyki wnętrza, która będzie indywidualną, spersonalizowaną wersją. Pracowaliśmy na dużej ilości próbek materiałów, ich zestawieniach i szukaniu idealnego rozwiązania, które spełni oczekiwania Inwestorów – mówi Paulina Zwolak, architekt z pracowni Projektyw.
Architektom zależało na zastosowaniu odważnych materiałów i faktur, dzięki którym udałoby się uzyskać odpowiedni, niepowtarzalny klimat. Ważna była również kolorystyka, ponieważ do wnętrz wpada piękne światło. Z tego względu wybrane materiały mają ciepłe, miodowe odcienie, a ich przełamaniem są czarne dodatki i detale.

Oświetlenie: dzienne i strefowe

Inwestorom zależało na strefowym oświetleniu wnętrza. – Klienci chcieli mieć możliwość różnorodnego oświetlenia, dlatego zaproponowałam m.in. tzw. ściemnialne żarówki. W salonie, w suficie mamy dodatkowo ukryty rzutnik i ekran – mówi architektka Paulina Zwolak. Wszystkie oprawy pochodzą z oferty poleksiego producenta, AQForm.

Ergonomia

Duże wrażenie robi przestrzenna i funkcjonalna kuchnia. Tutaj skupiono się na ergonomii, sporej ilości blatu roboczego oraz wizualnej integracji z jadalnią i kuchnią. Ważnym elementem było także oświetlenie. To wybrane przez architektów oświetla równomiernie zarówno strefę kuchenną, jak i blaty robocze. Dzięki zastosowaniu ściemniaczy możliwe jest dodatkowde sterowanie intensywnością światła.

Bio projektu:
Projekt: PROJEKTYW – Paulina Zwolak, Jakub Nieć
Powierzchnia: 110 m2
Lokalizacja: Kraków
Zdjęcia: Maja Bułkowska

Fot.: Maja Bułkowska i oprac. na podst.: 
mat. prasowe Projektyw