Aktualny motyw: Świąteczne inspiracje

Klasyka, detale i mnóstwo światła: „Apartament przy parku”

Projekt Rolanda Stańczyka zdobył prestiżowe wyróżnienie Property Awards 2019/2020. Zobaczcie nagrodzone wnętrze.

Rzadko kiedy architekt ma możliwość projektować dla kogoś, kogo dobrze zna, lubi i szanuje. Tak było w tym wypadku. Kilka lat wcześniej projektowałem poprzedni apartament dla inwestorki. To duże ułatwienie. Startowaliśmy z obustronnym zaufaniem i zrozumieniem. Oboje chcieliśmy zaprojektować luksusowy miejski apartament dla aktywnej bizneswoman – mówi Roland Stańczyk, właściciel RS Studio Projektowe.

zdjęcie Rolanda Stańczyka opierającego się o drewniany ciemny stół
Roland Stańczyk

Trzypiętrowy apartamentowiec został wybudowany na skraju jednego z warszawskich parków. Otoczone piękną przyrodą miejsce, dzieli od centrum 10 minut jazdy. To doskonała lokalizacja. Od wschodu i południa apartament o powierzchni 160 m2 otaczają duże tarasy, zwiększające dostępną przestrzeń o kolejne 60 m2. Z wysokości drugiego piętra roztacza się piękny widok na parkowe jeziorko. Dzięki oknom wychodzącym na trzy strony świata słońce dociera do strefy dziennej mieszkania od świtu do zmierzchu.

eleganckie wnętrze apartamentu projektu Rolanda Stańczyka jasny salon z brązowymi zasłonami dużą sofą i dwoma biało szarymi fotelami

Zajrzyjmy do środka. Obszerny hall z założenia miał pełnić funkcję reprezentacyjną, ale jednocześnie być przestrzenią użytkową. Wprowadza nas szerokim otwarciem do strefy dziennej, a boczne przesuwane drzwi pozwalają – w razie konieczności – wydzielić strefę nocną. Fornirowane elementy pod sufitem kryją instalację wentylacyjną i jednocześnie maskują mechanizmy otwierania szaf i szynę drzwi.

eleganckie wnętrze apartamentu projektu Rolanda Stańczyka biały hol z kamienną podłogą i lustrzanymi drzwiami na końcu eleganckie wnętrze apartamentu projektu Rolanda Stańczyka biały przedpokój z brązowymi elementami i mały chromowany stolik pod lustrem eleganckie wnętrze apartamentu projektu Rolanda Stańczyka przestronny biały salon z długą brązowo sofą przy niskim stoliku z białym okrągłym blatem

Centralnie umieszczony, zbudowany z drewna i kamienia mebel rozgranicza przestrzeń kuchni i salonu. Po jednej stronie mieści się kompletne wyposażenie kuchni, po drugiej mamy centrum domowej rozrywki dystrybuujące muzykę do pozostałych pomieszczeń.

Ważnym elementem tego projektu są indywidualnie opracowane i wykonane na zamówienie detale. Zaczynałem ich projektowanie od odręcznych szkiców, następnie modelowałem je komputerowo. Na końcu akceptowałem wykonawcze rysunki technologów. Polerowana stalowa wstawka w cokół i opaska drzwi to jedyne ozdoby minimalistycznego skrzydła. Bardzo trudne w realizacji okazały się uchwyty przesuwnych, lustrzanych skrzydeł szaf. Tutaj tłem dla polerowanej stali uchwytów jest orzechowy fornir powtórzony w projektowanych meblach i zabudowach – wspomina Roland Stańczyk.

eleganckie wnętrze apartamentu projektu Rolanda Stańczyka biała łazienka z lustrem na całą ścianę za umywalką

Im dalej od hallu wejściowego, tym natężenie elementów dekoracyjnych jest mniejsze i subtelniejsze. W kuchni tylko dolne wykończenie wiszących szafek nawiązuje do błyszczących powierzchni w strefie wejścia.

eleganckie wnętrze apartamentu projektu Rolanda Stańczyka elegancki duży ciemny stół z krzesłami pod dużym żyrandolem na tle ciemno brązowej kuchni

Nowoczesne matowe wykończenie stołu i drewnianych elementów krzeseł skontrastowane jest z połyskliwym welurem tapicerki. Silnym akcentem dekoracyjnym jest lampa nad stołem.

Wnętrze to otrzymało wyróżnienie doceniane w świecie projektowym, . – To rozpoznawane w Polsce wyróżnienie. Buduje renomę firmy i pozycjonuje ją w grupie najlepszych. Chcąc dołączyć do grona nagrodzonych, zdecydowałem się zgłosić mój projekt w kategorii: „Projekt wnętrza – Apartament”. Opłaciło się – pod koniec października na gali w Royal Lancaster Hotel otrzymałem European Property Awards 2019-2020 w kategorii Interior Design Apartment – mówi Roland Stańczyk.

Serdecznie gratulujemy: zarówno pomysłu, jak i nagrody.

Fot. i oprac. na podst.:
mat. prasowe RS Studio Projektowe