Aktualny motyw: Kuchnie i garderoby szyte na miarę

Mecenas motywu

Magiczny concept store: Design For Children od Studio.O.

Właściciele Hlonda 6 Design For Children zapragnęli podzielić się z innymi swoją pasją do dobrze zaprojektowanego dziecięcego wzornictwa. Na warszawskim Wilanowie stworzyli wspólnie z warszawskim Studio.O. miejsce, powstałe z myślą o najmłodszych.

Nowo powstały concept store w pełni realizuje ideę miejsca, gdzie młodzi rodzice mogą wygodnie i w miłej atmosferze wybrać to, czego potrzebują dla swojego dziecka, a przecież aranżacja przestrzeni, jaką jest sklep z produktami dla dzieci to dość wymagające przedsięwzięcie. Powinno być urządzone funkcjonalnie, z pomysłem i zgodnie z trendami. Dobrze kiedy jest trochę ponadczasowe – tak, aby prostymi zabiegami można było zmieniać jego charakter i dostosować je do zmieniających się pór roku czy pojawiania się nowych kolekcji. Studio.O. zadbało, by różne wzory, materiały, kolory i formy połączyła jedna, najważniejsza cecha – unikalność.

Postawić na naturę

W showroomie o powierzchni 360 m2 zadbano o przestrzeń ekspozycyjną marek, jakie oferuje sklep. Równie dobrze wygląda część z zapleczem technicznym, biuro, kuchnia i łazienka. Właścicieli miejsca zainspirowały najpiękniejsze butiki dziecięce z całego świata, ale jedno było pewne; kolorowe, unikalne produkty dla najmłodszych miały być prezentowane przy możliwie jak najbardziej stonowanym tle.

W projekcie pojawiło się dużo subtelnych odniesień do natury; odcieni drewna – dębu, sklejki, szarości, bieli i betonu. Całość dopięły luksusowe oprawy oświetleniowe: techniczne XAL i dekoracyjne Moooi. W kuchni postawiono na minimalizm: mamy tu ciemny antracyt na szafkach i ścianach, kontrastujące jasne terazzo na podłodze i blacie oraz hokery. Kuchnię od holu oddzieliła przeszklona witryna.

Od zaplecza

Biuro charakteryzuje ciekawa, kolorowa podłoga, zaprojektowana specjalnie do tej realizacji. Skupia na sobie większość uwagi, konkurując z białymi meblami biurowymi marki Vitra. Niewielką przestrzeń powiększają lustra na ścianach, a salę konferencyjną wydziela przeszklona witryna. 

Łazienka to przestrzeń z obrazem niekończących się, linearnych lustrzanych odbić z prostym, białym blatem z corianu, który można wykorzystać do przewinięcia dziecka oraz stylowymi antracytowymi ścianami.

Część ekspozycyjna

Wszystkie ściany showroomu zagospodarowano meblami lub panelami. Część sąsiadującą ze ścianą okien wykończono białymi panelami mdf. Podłogę stanowi udany miks drewna i betonu. Meble wolnostojące wykończono fornirem dębowym, białym lakierem bądź sklejką. Na uwagę zasługuje także zabudowa słupów konstrukcyjnych. Zostały obudowane panelami z giętej sklejki i po części pełnią funkcję ekspozytorów. 

Do pokazania przepięknych produktów Meri Meri użyto trzech dębowych stołów, „ukoronowanych” przeskalowanymi lampami Moooi. Część oddalona od ściany okien różni się od pozostałej antracytową, zdecydowaną kolorystyką sufitu, ścian, podestów ekspozycyjnych i regałów. W tym ciemnym entourage’u wyróżniają się ratanowe kołyski BERMBACH i sklejkowe panele ekspozycyjne z ruchomymi półkami na kołkach. 

W sklepie znajdziemy zarówno produkty zaprojektowane przez znanych designerów w profesjonalnych pracowniach, jak i takie, które powstały w garażach pozytywnie zakręconych rodziców z sąsiedztwa. Sporo tu zabawek o prostych formach, czy ręcznie wyplatanych rattanowych łóżek, ale nie brakuje także odniesień do przyszłości, np. interaktywnych zabawek. Nawet krótki spacer po sklepie wystarczy, by bez reszty zakochać się w tym miejscu. 

Bio projektu:
autorzy projektu: Studio.O.
powierzchnia: 360 m2
foto: Pion Studio
rok realizacji: 2019

Oprac. na podst.:
mat. prasowe Studio.O.
Fot.: PION Studio