Aktualny motyw: Panele winylowe – piękne i praktyczne

Mecenas Motywu

Minimalizm, drewno i zaufanie: dom w Lesie Bródnowskim

Gdy podczas pracy nad projektem architekt napotyka przeszkodę lub trudność, ma zwykle dwie możliwości. Albo starać się ją zniwelować czy ukryć, albo przekuć w atut i wyróżnik realizacji. Architekci z warszawskiej pracowni KAEL, projektując wnętrza domu położnego nieopodal Lasu Bródnowskiego, świadomie wybrali tę drugą opcję. Dzięki temu nieustawne zaoblenie w części dziennej zyskało drewniane lamele, których powielenie w innych pomieszczeniach, zdefiniowało charakter realizacji. A ten najlepiej oddaje słowo „konkretny”. Jest taki dzięki geometrycznym bryłom mebli, wyrazistej kolorystyce, ale i odważnym decyzjom właścicieli.

Inwestorzy, gustujący w minimalistycznych, kubistycznych budynkach, nie byli przekonani do tego rozwiązania. Łącząca salon z jadalnią ściana ukształtowana w łuk – bo o niej mowa – faktycznie wymagała przemyślanej koncepcji, by nie zaważyć na charakterze tego wnętrza. Paweł Kranz i Michał Litwin, założyciele pracowni KAEL Architekci, postanowili podejść do tego jak do wyzwania, co zaowocowało pomysłem zabudowania jej serią drewnianych lameli, a prześwity między nimi nadały lekkości zaobleniu. Wymagało to ścisłej współpracy ze stolarzem, dużego nakładu czasu i paru nieuniknionych poprawek. Ale efekt okazał się wart wszelkich starań – żeberkowanie nakreśliło stylistyczny kurs pozostałych wnętrz 140-metrowego domu. Wyznaczają go również geometryczne formy mebli i dekoracji oraz mocna, ale elegancka kolorystyka.
Jej wybór także został po stronie architektów, a mając do dyspozycji czystą kartę, zapełnili ją szlachetną paletą barw. Od szmaragdowej zieleni sofy i dywanu w części dziennej, która koresponduje z roślinnością ogrodu oddzielonego otwieranym przeszkleniem, poprzez jasne drewno podłóg i lameli, po białą bazę kontrastującą z częścią ściany i sufitu w kolorze grafitu.

Komfort pracy, komfort mieszkania

Właściciele zdali się na architektów także w ramach projektu klatki schodowej, której zarówno schody, jak i poręcz wykonano z białej żywicy, tworząc formę niebanalnie prezentującą się na ciemnym tle ścian. To efektowne rozwiązanie jest jednocześnie dosyć wymagające, jeśli chodzi o utrzymanie, jednak właściciele odważnie podeszli do tematu, przychylając się do propozycji projektantów. – Nie ukrywam, że to wyjątkowo komfortowa sytuacja dla architekta, gdy korzystając ze swobody twórczej, może w pełni zrealizować swoje założenia projektowe – mówi architekt Michał Litwin, a Paweł Kranz, drugi współzałożyciel KAEL Architekci, dodaje: – Ale by taka współpraca była udana, oprócz zaufania ze strony inwestorów, konieczne jest także odpowiedzialne podejście architekta i jego wyczulenie na potrzeby mieszkańców. W tym wypadku zostały spełnione wszystkie te warunki, bo właściciele są dziś zadowoleni, że nie przestraszyli się bezkompromisowych rozwiązań. Ich świadomość wynikała być może z faktu, że inwestorka sama jest współwłaścicielką pracowni architektonicznej, co KAEL Architekci postrzegają jako nie lada rekomendację.
Kuchnia, stanowiąca oddzielne pomieszczenie, jest dla odmiany raczej zachowawcza w swoim minimalistycznym wystroju. Czarną zabudowę kuchenną zestawiono tu z białymi wiszącymi szafkami, a pomiędzy nimi zastosowano jasny marmurowy panel. Niemniej ograniczone środki wyrazu, nie odbiegają od estetyki strefy dziennej, gdzie uwagę przykuwa także biały kominek o prostym kształcie, idealnie licujący z kubistyczną formą schodów.
Jadalnia – stosunkowo niewielka przestrzeń wydzielona z planu parteru – nabiera oddechu dzięki zastosowaniu wysokiego kredensu o lustrzanych frontach. Odbija się w nich stół z krzesłami o ciekawej geometrii i równie oryginalne oświetlenie, gdzie obok okrągłych białych kul lamp, zawisła półokrągła doniczka na kwiaty. Jeśli dodamy do tego, że jedną ze ścian jadalni tworzy przestronne przeszklenie z wyjściem na taras i widokiem na rosnące w ogrodzie brzozy, okaże się, że skromny metraż pomieszczenia nie jest żadnym ograniczeniem. Podobnie jak w przypadku łazienki, na potrzeby której zagospodarowano niedużą przestrzeń pod schodami, a optyczne powiększenie zapewniły połyskliwe płyty z jasnego marmuru w połączeniu z bielą ścian.

W jednym charakterze

Kolorystyce pozostałych dwóch łazienek – przenosimy się teraz na piętro – bliżej do ciepłych odcieni motywów drewnianych, a jedna z nich, wyłożona od podłogi po krańce ścian beżowym marmurem, zachwyca jego nieregularnym rysunkiem. Na pierwszej kondygnacji, oprócz nie mniej stylowego pokoju dziecięcego, znajduje się też sypialnia właścicieli oraz gabinet do pracy, które – spełniając zgoła odmienne funkcje – są jednocześnie bardzo spójne z architekturą wnętrz całego domu. Łączy je motyw drewnianych lameli, w sypialni umieszczonych na ścianie nad wezgłowiem łóżka, a w gabinecie zestawionych z półkami na książki, by na ich tle stanęło biurko do pracy. Dopełnienie stanowi zabudowa meblowa w czerni i nieco tylko jaśniejsze, szare ściany obu pokoi. Atmosferę sypialni buduje miękkość materiałów wykorzystanych do tapicerowanego łóżka, pościeli i zasłon, także w odcieniach z palety szarości. W tym i innych pomieszczeniach każdy element zdaje się grać perfekcyjnie swoją rolę, nie pozostawiając miejsca na przypadek. Architekci i założyciele pracowni KAEL tłumaczą to tym, że zaopiekowali się projektem „Ostródzka” całościowo: od pierwszych szkiców koncepcji architektonicznej, po ostatnie szlify w postaci doboru sztuki. Dzięki temu abstrakcyjne monochromatyczne obrazy i artystyczne czarno-białe fotografie stanowią idealną puentę dla architektury wnętrz tego domu z charakterem.

Fot.: Rafał Chojnacki i oprac. na podst.:
mat. prasowe KAEL Architekci

Wnętrza / aranżacje i projekty wnętrz

W trzech kolorach
W trzech kolorach: 340-metrowy dom pełen zieleni

Architekci z pracowni MMOA zamiast ingerować w założenia projektowe domu wybudowanego trzydzieści lat temu, postanowili podkreślić otwartą przestrzeń wewnątrz za pomocą odpowiednich materiałów, barw i wyposażenia. Dzięki nim bryła sprzed trzech dekad zyskała nowoczesną aranżację, która – choć pełna prostych, geometrycznych form – jest przyjemna i ciepła w odbiorze.

Wnętrza / aranżacje i projekty wnętrz

Minimalizm z industrialną nutą w podwarszawskim Józefosławiu
Minimalizm z industrialną nutą w podwarszawskim Józefosławiu

Nowoczesny, loftowy, pełen odważnych rozwiązań… Tak można opisać dom w Józefosławiu, w którym zamieszkała rodzina z dwójką dorastających synów. Za realizację odpowiedzialna była pracownia Decoroom. Projekt wnętrz przygotowała architekt Małgorzata Kasperek, natomiast stylizację stworzyła architekt Sylwia Palczewska. W efekcie powstała przestrzeń pełna charakteru i dobrego wzornictwa.

KAEL Architekci

Czytaj więcej

Wideo

MAGAZIF News #9
MAGAZIF NEWS #9

W kolejnym odcinku skupimy się na rozwiązaniach, które ułatwią utrzymanie higieny w czasach pandemii, przeniesiemy się na letni taras, a także pokażemy Wam kilka fajnych projektów i realizacji.

mocne akcenty

Czytaj więcej

Wnętrza / aranżacje i projekty wnętrz

Ekonomia cyrkularna w kolorze: mieszkanie w Londynie
Ekonomia cyrkularna w kolorze: mieszkanie w Londynie

Projekt objął przebudowę dolnej części wiktoriańskiej kamienicy, mieszczącej się w Islington w Londynie. Oprócz przekształcenia wilgotnej, ciemnej i ciasnej przestrzeni oraz przywrócenia jej do użytku, pracownia Office S&M została poproszona o stworzenie zaskakującego i energetycznego miejsca. Takiego, w którym każdy element wyposażenia zyskał drugie życie.

Wnętrza / aranżacje i projekty wnętrz

W ciemnych barwach: stylowe mieszkanie w Kijowie
W ciemnych barwach: stylowe mieszkanie w Kijowie

Niepozorne mieszkanie do wynajęcia stało się odważną przestrzenią w ciemnych kolorach. Jest tu miejsce do medytacji oraz ceremonii parzenia herbaty, którą lubi właścicielka – ukraińska projektantka mody.Ważnym etapem projektu była modernizacja całego układu mieszkania, ponieważ projektantka znacząco zmodyfikowała  niektóre obszary na rzecz dużej otwartej przestrzeni. Dzięki temu zmieniła się ona nie do poznania.

styl minimalistyczny

Czytaj więcej

Wnętrza publiczne

Minimalizm na stole i we wnętrzu: wegańska restauracja Opa w Tel Awivie
Minimalizm na stole i we wnętrzu: wegańska restauracja Opa w Tel Awivie

Zaprojektowana przez architekta i projektanta wnętrz Vereda Kadouri oraz duet Craft & Bloom, mieszcząca 35 gości restauracja oferuje surową, a jednocześnie spokojną i oszczędną estetykę, która odzwierciedla zamiłowanie projektantów do nowoczesnego minimalizmu i przemyślanego wykorzystania naturalnych i lokalnych materiałów.

Wnętrza / aranżacje i projekty wnętrz

Minimalizm w kolorach bieli, drewna i szarości
Minimalizm w kolorach bieli, drewna i szarości

W trzypiętrowej kamienicy z 1900 roku, w samym centrum Katowic znajduje się mieszkanie o powierzchni 110 m². Projekt jego wnętrza został nagrodzony w kategorii projektów zrealizowanych w IX edycji Konkursu VASCO Integracja. Autorką projektu jest architekt Paulina Kostyra-Dzierżęga. Jury doceniło projekt przede wszystkim za jego funkcjonalność, nowoczesny charakter i spójną, konsekwentną stylistykę. Zajrzyjmy do środka, by przyjrzeć się temu wnętrzu.

wnętrza mieszkalne

Czytaj więcej

Wnętrza / aranżacje i projekty wnętrz

Składa się z: przedpokoju, salonu z aneksem kuchennym i jadalnią, sypialni, łazienki i dwóch mniejszych pokoi. W zakres projektu wchodziły prawie wszystkie pomieszczenia, oprócz małych pokoi, te jeszcze nie mają przeznaczenia.
Dark nordic, czyli szarości przełamane drewnem: 80-metrowy apartament we Wrocławiu

Apartament wielkości niespełna 80 m2 znajduje się w zachodniej części Wrocławia. Składa się z: przedpokoju, salonu z aneksem kuchennym i jadalnią, sypialni, łazienki i dwóch mniejszych pokoi. W zakres projektu wchodziły prawie wszystkie pomieszczenia.

Wnętrza / aranżacje i projekty wnętrz

Pomysł na poddasze i piętro w dużym domu: genialne pokoje dzieci oraz klimatyczna sypialnia

Zdarza się, że kupujemy dom, który jest częściowo wykończony a architekt wnętrz ma wówczas zaprojektować pozostałą część mieszkania. Tak było w przypadku projektu GOLDEN APPLE, w którym architektka wnętrz Ewelina Białobrzewska z pracowni „4 kąty a stół 5” miała za zadanie zaprojektować w całości poddasze oraz piętro.