Aktualny motyw: Kolor roku we wnętrzach

Morskie opowieści i osobisty zachód słońca: mieszkanie w Gdańsku

Nie braknie nam tu zieleni, a także starannie wyselekcjonowanych materiałów, oświetlenia i dodatków. Morski klimat czuć od wejścia. Właśnie takie jest mieszkanie, którego projekt powstał w trójmiejskiej pracowni PLAN A.

Mieszkanie znajduje się na terenie nowego osiedla kameralnych budynków wielorodzinnych w nadmorskiej dzielnicy Gdańska – Jelitkowie (Botanica, Invest Komfort). Niewątpliwie jednym z większych atutów osiedla są zielone przestrzenie pół-publiczne.To właśnie one oraz kolorystyka budynków stanowiły bezpośrednią inspirację projektu wnętrza. Właśnie, zieloność i natura: tego kontaktu nie braknie, bo po otwarciu drzwi tarasowych znajdujemy się w ogródku. 

Apartament, liczący około 53 m2, składający się z salonu z aneksem kuchennym, sypialni, łazienki oraz korytarza jest przeznaczony na wynajem. Salon z aneksem kuchennym, sypialnia, łazienka, korytarz. 

W czasie procesu projektowego zależało nam na stworzeniu przestrzeni, która otwiera się na ogród. Istotne są duże przeszklenia w salonie, zabudowa kaloryfera – ława znajdująca się bezpośrednio przy oknie oraz liczne lustra tworzące głębie we wnętrzu – mówi Piotr Czajkowski z PLAN A, pracowni, która zaprojektowała to mieszkanie.

Klimat plaży i gry światłem

O nadmorskim położeniu przypominają grafiki z nadbałtyckimi plażami oraz znalezione na aukcji internetowej drewniane wiosła. Statek, znajdujący się nad łóżkiem znaleziono w sklepie ze starociami. Klimat tworzą elementy ciemno grafitowe oraz kontrastujące z nimi ściany w odcieniu ciepłego beżu. Odcienie dębu nadają pomieszczeniom wrażenie przytulności. 

Poza meblami ważnym elementem projektu jest oświetlenie – w ciągu dnia lustra odbijają promienie słońca, po zmroku natomiast można stworzyć wyjątkowy klimat poprzez liczne i wkomponowane w całość oświetlenie boczne. Podświetlone są także elementy wystroju – stalowy regał w salonie oraz ściana z grafiką na szybie w łazience.

Bio projektu:
Projekt: Barbara Bulska, Piotr Czajkowski z PLAN A
Lokalizacja: Gdańsk, Jelitkowo
Realizacja: 2019
Powierzchnia: 53 m2
Zdjęcia: Adam Biernat

Oprac. na podst.: PLAN A
Fot.: Adam Biernat