Aktualny motyw: Systemy modułowe

MECENAS MOTYWU

Nowoczesna farma w Beverly Hills. Tak mieszkają Mila Kunis i Ashton Kutcher

Nowoczesne gospodarstwo, jakie stworzyli Mila Kunis i Ashton Kutcher w Beverly Hills to wymarzony dom aktorów. Para spełniła swoje marzenie i wspólnie z Howardem Backenem z Backen & Gillam Architects zaprojektowali swój nowoczesny dom na wzgórzu w Los Angeles. Za wystrój wnętrz odpowiadała Vicky Charles z Charles & Co.

Nowoczesny dom na wsi

Całość prac – od koncepcji do ukończenia budowy tego nowoczesnego domu wiejskiego – trwała pięć lat. Mila Kunis i Ashton Kutcher pragnęli, by miejsce to stało się ich rodzinnym domem. Mimo że luksusowy nowoczesny obiekt został zaprojektowany i zbudowany od podstaw, cechuje go autentyczna rustykalna stylistyka. 

W poszukiwaniu inspiracji

Prace nad stworzeniem nowoczesnego gospodarstwa Mila Kunis i Ashton Kutcher rozpoczęli od poszukiwania inspiracji na Pinterest i stworzenia moodboardów. Wydaje się to zupełnie naturalne, gdyż portal jest świetnym źródłem inspiracji dla architektów czy projektantów wnętrz. Kiedy para zdecydowała się porównać zapisane pomysły, okazało się, że oboje mieli wiele pinów z domami stworzonymi przez Howarda Backena. Stało się zatem oczywiste, że ​​to właśnie on jest architektem, który może zaprojektować im wymarzony dom.

W ciągu pięciu lat pracy nad projektem, Mila Kunis i Ashton Kutcher aktywnie uczestniczyli w procesie tworzenia projektu. Dla pary z Hollywood był to najlepszy sposób, aby uzyskać taki efekt, jaki dokładnie chcieli. Nowoczesna farma, na której zamieszkali Mila Kunis i Ashton Kutcher jest więc nie tylko oszałamiająca, ale i przemyślana w najdrobniejszych szczegółach.

Posiadłość w rustykalnym stylu

Dom Mila Kunis i Ashtona Kutchera to rustykalna posiadłość, rozciągająca się na powierzchni ok. 2,5 ha, na której obecnie mieści się główny dom połączony ze stodołą, a także wolnostojący pawilon, w którym można zrobić grilla – wszystkie rozmieszczone wzdłuż centralnej osi. Wnętrza przenikają się tu z tym, co na zewnątrz, a gwiazdorska para pragnęła domu wybudowanego w duchu zrównoważonym. Dlatego też w nowoczesnym gospodarstwie Kunis i Kutchera dominują naturalne materiały: drewno i beton z dodatkiem szkła.

W trosce o środowisko

Wykorzystane do budowy surowce dają nieco industrialny urok. Dodatkowo pomyślano tu o ogrodzie, w którym wydzielono przestrzeń do sadzenia owoców i warzyw. W ten sposób przestrzeń ta służy nie tylko rozrywce. Ponad to, luksusowa farma, na której mieszka hollywoodzka para, wytwarza też wystarczającą ilość energii słonecznej, aby utrzymać całą posiadłość. Jednym z celów Kunis i Kutchera jest produkcja własnej energii.

Wnętrza pieczołowicie dopracowane

Projektantka wnętrz, Vicky Charles, dodała całości współczesnego uroku. Nie jest to zatem zwykła farma, m.in. dzięki uwzględnieniu elementów wystroju z poprzednich domów Kunis i Kutchera, takich jak żyrandol, który ozdabia stodołę, będącą również pensjonatem. Z projektantką, Vicky Charles para pracowała już wcześniej. 

Ostatecznym celem Kunis i Kutchera było sprawienie, by rustykalna posiadłość wyglądała jak zwykły, przytulny dom. Dom dla nich samych i ich dzieci. Zdecydowanie się to udało.

Bio projektu:
Projekt: Howard Backen / Backen & Gillam Architects
Stylizacja wnętrz: Vicky Charles / Charles & Co
Powierzchnia obiektu: 2,5 ha
Lokalizacja: Beverly Hills/Los Angeles
Zdjęcia: Douglas Friedman

Fot. i oprac. na podst.:
mat. prasowe Architectural Digest, Hommes Studio 

Wnętrza / aranżacje i projekty wnętrz

Światło z natury. Tak urządzono przytulny i nowoczesny 330-metrowy dom
Światło z natury. Tak urządzono przytulny i nowoczesny 330-metrowy dom

Wyspa kuchenna ze wspaniałego kwarcytu, przez który od spodu sączy się złociste światło, wiele mówi o całym domu. Minimalistyczne formy okazują się tu bardzo przyjazne, proste rozwiązania – ogromnie efektowne, a z pozoru surowe materiały, faktury czy odcienie emanują ciepłem. Zajrzyjmy do wnętrz, w których Martyna Banaszczuk z prawdziwą maestrią pogodziła odległe wrażliwości dwojga właścicieli.

Wnętrza / aranżacje i projekty wnętrz

Nowoczesny dom w stylu boho
W stylu boho, z klimatem: 350-metrowy dom urzekający detalami

Dla Madde Studio był to pierwszy tak duży projekt, co dało architektom niezwykłą motywację do wypracowania spójnej koncepcji. Inwestorzy koncentrowali się na innych kwestiach. Rolą pracowni było połączenie tych charakterów. Zdecydowanie się udało.

Wnętrza / aranżacje i projekty wnętrz

Jak mieszkają siostry ADiHD?
Ciepło i harmonia. Jak mieszkają i pracują siostry ADiHD?

Dwie najbardziej rozpoznawalne w Polsce siostry, Ilona i Milena Krawczyńskie, są związane ze sportem, modelingiem, telewizją i internetem jako influencerki. Ich niespożyta energia i odważne działania sprawiły, że zdobyły tytuł influencerek roku 2022 w konkursie Ofemin. Dziś wpuszczają nas do wnętrz, w których mieszkają i pracują.

Wnętrza / aranżacje i projekty wnętrz

Ciepło i harmonia – mieszkanie Julii Wieniawy
Ciepło i harmonia – mieszkanie Julii Wieniawy

Dwupoziomowe mieszkanie aktorki zostało zaprojektowane tak, by emanowało ciepłem i dalekowschodnią harmonią, a przy tym wyzwalało kreatywną energię do pracy. Balijskie inspiracje z miłością do jogi w tle przeplatają się tutaj z nowoczesnymi rozwiązaniami, które czynią tę przestrzeń bardzo komfortową.

nowoczesna stodoła

Czytaj więcej

Wnętrza / aranżacje i projekty wnętrz

Patoki. Dom i las. czyli ciepła i przytulna nowoczesna stodoła
Patoki. Przytulna nowoczesna stodoła pośrodku lasu w Puszczy Bolimowskiej

Dokładnie na granicy województw mazowieckiego i łódzkiego w malowniczej osadzie Patoki, w samym sercu Bolimowskiego Parku Krajobrazowego. Z dala od sąsiadów i miejskiej wrzawy – to tutaj można ukryć się w leśnym azylu. Patoki. Dom i las. to ciepła i przytulna nowoczesna stodoła, otoczona lasem. Jeśli poszukujecie ciszy i spokoju koniecznie musicie odwiedzić to miejsce. Tu można wziąć głęboki oddech…

trendy

Nowoczesna stodoła: projekt domu typu stodoła
Nowoczesna stodoła: projekt domu typu stodoła – wokół zalet i wad

Nowoczesne domy stodoły posiadają charakterystyczne, duże przeszklenia oraz przestronne wnętrze. Domy typu stodoła sprawdzą się szczególnie w przypadku wąskich działek. Ich nowoczesna forma wyróżnia się na tle otoczenia

styl rustykalny

Czytaj więcej

Wnętrza publiczne

Château de Vignée w pobliżu Villers-sur-Lesse
Château de Vignée i romantyczny wypoczynek w lesie: klimatyczny hotel butikowy w Belgii

Niegdyś tradycyjny hotel w domku myśliwskim, dziś luksusowy azyl dla gości szukających spokoju i kontemplacji w malowniczym otoczeniu przyrody. Belgijskie studio projektowe WeWantMore przekształciło Château de Vignée w Ardenach w estetycznie ekscytujący hotel butikowy.

Wnętrza / aranżacje i projekty wnętrz

Powróćmy jak za dawnych lat
Zabytkowy, z rustykalną nutą. Dom w stylu dworku polskiego w Warszawie

Prawobrzeżna Warszawa. Tu każda ulica, każdy dom, każda kapliczka zachowana na podwórzu przedwojennej kamienicy opowiada burzliwą historię stolicy. Ulica, na którą się wybieramy, wyznacza granicę pomiędzy Grochowem, a Gocławkiem. Widzicie ten klasycyzujący dom ze spadzistym dachem krytym czerwoną dachówką? To właśnie cel naszej podróży.

wnętrza mieszkalne

Czytaj więcej

Wnętrza / aranżacje i projekty wnętrz

Przestrzeń relacji. Apartament projektu Jacka Tryca
Przestrzeń relacji. Apartament projektu Jacka Tryca na warszawskich Bielanach

W tym mieszkaniu na pierwszym miejscu są ludzie i relacje między nimi. Takie spojrzenie na to wnętrze przyświecało projektowi, wyznaczało dobór materiałów i układ funkcjonalny mieszkania. Wszystko po to, by bielański apartament dobrze służył rodzinie inwestorów przez długi czas, odpowiadał na wyzwania codzienności i dopasowywał się do zmieniających się potrzeb.

Wnętrza / aranżacje i projekty wnętrz

RAUVISIO brilliant mat
Z widokiem na Bałtyk: mieszkanie pełne inspirujących powierzchni

Projekt aranżacji dotyczył niewielkiego mieszkania, którego największym atutem jest lokalizacja. Studio usytuowano nad morzem, bezpośrednio wzdłuż linii brzegowej. Ze względu na niewielką przestrzeń, głównym zadaniem dla architektki było jej ergonomiczne wykorzystanie, z drugiej zaś liczył się efekt wizualny. Miał to być nowoczesny i elegancki apartament.