„Oceany”: mieszkanie, w którym można się zatopić

To opowieść o zdecydowanych barwach i nieograniczonej palecie emocji, jakie wywołują. Wyraziste i niebanalne. Takie właśnie są Oceany – mieszkanie, w którym można utonąć.

Mieszkanie o powierzchni 85 m2 mieści się w Warszawie i należy do sympatycznej rodziny z dwójką urwisów. Dla ich potrzeb oryginalny układ musiał zostać zaaranżowany tak, aby wygospodarować jak najwięcej miejsca na przechowywanie, nie zabudowując przy tym przestrzeni wielkogabarytowymi meblami. Przestrzeń ta miała pozostać świeża. W korytarzu zaaranżowano dwie szafy, za frontami pokrytymi drewnem i miękkim wypełnieniem, i to właśnie tam zaczyna się opowiadanie o materiałach i oleistym orzechu.

Ciemny błękit z orzechową nutą

Najważniejszą częścią jest salon, przestronne miejsce połączone z kuchnią o lekko żartobliwym charakterze, z mocnym kolorem ciemnego błękitu i plejadą arkad ułożonych na frontach kuchennych. Okrągły stół w centralnej części z możliwością jego rozłożenia, wizualnie przedziela dwie przestrzenie, nie stanowiąc jednak mocnej bariery. Za nim mieści się strefa wypoczynku, z kilkoma tylko meblami, ale za to zaprojektowanymi specjalnie dla tego miejsca.
Całość przestrzeni uzupełniają ciemne, orzechowe drewna, wskakujące na szafki i dekoracyjne listwy.

Projekt odbijający pasje

W mieszkaniu znajdują się trzy sypialnie. Największa z nich to miejsce pana i pani domu, gdzie znalazła się przestrzeń na przestronne drewniane łóżko i klimatyczną szafę, a także wiszący regał, nawiązujący do lat 70., ze specjalnie przygotowanym miejscem do pracy. Oczywiście tutaj również znajdziemy błękitną paletę, na tle której rysuje się kształt zagłówka. W pokojach chłopców od razu można się domyślić, co jest ich pasją. Zaprojektowane zostały tak, aby jak najbardziej wpasować się w charakter obu panów i podkreślić szczególnie lubiane pzez nic motywy. Stąd fluorescencyjne linie boiska i kosmiczne packmany na ścianach.

Lekki błękit nieba lub ciemna noc

W apartamencie mieszczą się także dwie łazienki, w ciemnym odcieniu wzburzonego oceanu, z mocnymi mozaikowymi płytkami. Wszystkie wnętrza tworzą spokojny, spójny klimat z nawiązaniem do modernistycznego sznytu, jednak we współczesnej odsłonie i oczywiście błękit. Od lekkiej, spokojnej bryzy, wesołe niebo, po groźne, a jednak relaksujące czernie.

Bio projektu:
Projekt: IN pracownia artystyczna
Lokalizacja: Warszawa
Powierzchnia: 85 m2

Fot. i oprac. na podst.: 
mat. prasowe IN pracownia artystyczna