Aktualny motyw: Powierzchnie wielkoformatowe w kuchniach i łazienkach

czarny wektorowy logotyp COSENTINO

MECENAS MOTYWU

Pobujać się w bieli: nowoczesny 100-metrowy apartament

Apartament projektu Black Deer Workshop, to dowód na to, że biel we wnętrzach wciąż ma się dobrze. Swobodna, minimalistyczna przestrzeń z industrialną nutą jest bezpretensjonalna, ale pełna wyrazu. Nic dziwnego, że jest miejscem realizacji sesji fotograficznych oraz planów filmowych. Realizacja została nagrodzona w 11 edycji konkursu VASCO Integracja.

Jasna, otwarta przestrzeń, w której w roli głównej występuje biel i drewno – brzmi przewidywalnie? Nic bardziej mylnego. Realizacja architekt Magdaleny Śliwki z pracowni Black Deer Workshop wyróżnia się swobodnym podziałem przestrzeni. Funkcje i miejsca wzajemnie się tu przenikają. Dominują naturalne materiały, połączone z industrialnymi nawiązaniami – ta kompozycja nie mogła się nie udać.

Wyjście poza schemat

Projekt miał być przede wszystkim spójny i bezpretensjonalny. Apartament jest dla właścicieli miejscem wypoczynku, pracy oraz spotkań w większym gronie. Część dzienną tworzy dyskretny aneks kuchenny, duży jadalniany stół oraz strefa wypoczynkowa wzbogacona o… huśtawkę. Pod jedną ze ścian umieszczono blat roboczy – idealny do pracy zdalnej. Ta część apartamentu została wzbogacona o pokój kąpielowy z wolnostojącą wanną, umieszczony za oszklonymi drzwiami z wyraźnie zarysowaną, czarną kratownicą. Z wanny można oglądać filmy wyświetlane z rzutnika na ścianie nad biurkami. Łazienka jest spójna z całą aranżacją. Króluje w niej beton oraz duet czerni i bieli. Tu również występują industrialne dodatki w postaci oświetlenia nad umywalką oraz stylowego czarnego grzejnika VASCO, który idealnie wpisuje się w tę kompozycję.

Diabeł tkwi w szczegółach…

Niebanalny, swobody charakter apartament zawdzięcza starannie dobranym detalom. W strefie dziennej zamiast klasycznego stolika kawowego zdecydowano się na stoliki z pni drzew. Ozdobą tej części apartamentu jest także dekoracja wykonana z podwieszanej na łańcuchach belki i owiniętych wokół żarówek. Między stanowiskami do pracy w domu umieszczono miły akcent w postaci drewnianej skrytki dla charta właścicieli. Ta wyjątkowa przestrzeń sprzyja twórczym projektom. Co jakiś czas zmienia się w plan filmowy bądź studio fotograficzne.

Wyróżniony przez VASCO projekt otrzymał drugie miejsce w 11 edycji konkursu VASCO Integracja. Komisja konkursu składająca się z przedstawicieli środowiska architektów wnętrz oraz mediów, pod przewodnictwem Joanny Walendzik-Stefańskiej z Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie, przyznawała nagrody w dwóch kategoriach: projektów zrealizowanych i projektów koncepcyjnych.

Bio projektu:
Projekt: Magdalena Śliwka, Black Deer Workshop
Powierzchnia: 100 m2
Zdjęcia: Pion Studio

Fot.: Pion Studio;
oprac. na podst.: mat. prasowe Black Deer Workshop, Vasco