Aktualny motyw: Barwy i odcienie we wnętrzach

MECENAS MOTYWU

Poczekalnie i recepcje, w których aż chce się czekać

Tak jak kuchnia jest sercem każdego domu, tak poczekalnia – firmy lub instytucji. Pracownicy przemykają przez nią każdego dnia, a dla klientów to zazwyczaj miejsce pierwszego bezpośredniego kontaktu z instytucją.

Jak sprawić, aby nie tylko było stylowe i komfortowe, lecz również odzwierciedlało ducha danego miejsca? Poniżej kilka przykładów i porad od znanych architektów.

Stożki w cegle = recepcja w świetle

Hotel Vienna House Andel’s w Łodzi zaskakuje przestrzenią, śmiałą aranżacją, ilością światła, ale przede wszystkim – eklektycznym stylem pozwalającym nowoczesności wpisać się w struktury starych ceglanych murów dawnej przędzalni bawełny. Za projekt wnętrza odpowiadali architekci z Jestico + Whiles, którzy podołali niełatwemu zadaniu, jakim było zamienienie jednej z największych fabryk włókienniczych w Europie w nowoczesny hotel. – Efekt ten osiągnięto dzięki skontrastowaniu zachowanych struktur fabryki z mocnymi, lecz oszczędnymi, współczesnymi rozwiązaniami – tłumaczy Vivi Koroma Kala z londyńskiego oddziału J+W.

Największym wyzwaniem była dystrybucja światła – pokoje gości umieszczono na obrzeżach pięter, odcinając tym samym środkową część dolnych pięter od źródeł naturalnego światła. Rozwiązaniem okazały się trzy eliptyczne szyby świetlne, przebijające się przez wszystkie pięć pięter budynku, aż po przeszklone świetliki w dachu. Dzięki temu światło dzienne rozjaśnia centrum rozległego lobby na parterze, a osoby znajdujące się w recepcji i na korytarzach poszczególnych pięter mogą podziwiać kombinację widoków ujętych w eliptyczne ramy.

Lobby i recepcja Vienna House Andel’s z szybami świetlnymi
Widok na stożki z jednego z pięter

Miękkie krawędzie stożków kontrastują ze zwartym szeregiem żeliwnych kolumn. Solidne, błyszczące, białe balustrady – z miękką, chropowatą i ciepłą powierzchnią starych sklepień łukowych. A nasycone kolorami oryginalne tekstylia z fabryki – z industrialną stalą. Zachowaliśmy wiele ocalałych przedmiotów z fabryki, ale odsłoniliśmy je i wyeksponowaliśmy, tak aby bardziej rzucały się w oczy – wyjaśnia Vivi Kala.

„Kawałek” fabryki w hotelu

Kolor w szpitalu – projekt zrodzony z doświadczenia

Poczekalnia oddziału opieki nad noworodkami w Sydney (Mater Hospital) zachwyca kojącymi kolorami i naturalną stylistyką. W tej przestrzeni pacjenci czują się jak w domu! Jej zaprojektowanie powierzono Alexandrze Kidd i Jessice Sorlin (Alexandra Kidd Design).  – Kiedy pracowałam nad tym projektem, byłam ciąży, a Alexandra właśnie urodziła córeczkę. Obie więc doskonale zdawałyśmy sobie sprawę z obaw, jakie mogą mieć młodzi rodzice, i wyzwań, które przed nimi stoją. Chciałyśmy stworzyć komfortowe miejsce zarówno dla mamy, jak i dziecka. Kolejnym zadaniem było uszczęśliwienie wszystkich – zarządu, lekarzy, pielęgniarek, sprzątaczek, pacjentów, rodziców itd., ponieważ każdy ma własną wizję, swój sposób pracy czy zachowania w przestrzeni. Zaprojektowanie jej tak, aby wszyscy mogli w niej pracować/przebywać w symbiozie, było wspaniałym wyzwaniem – tłumaczy Jessica Sorlin. Zapytana o rady dla projektantów, którzy chcą stworzyć przestrzeń publiczną piękną i użyteczną jednocześnie, bez wahania odpowiedziała: – Ważne jest to, aby poświęcić czas na wysłuchanie wszystkich [osób korzystających z danej przestrzeni], nie tylko użytkowników końcowych, np. pacjentów. Kolejna rada: nie bójcie się myśleć nieszablonowo i nie obawiajcie się współpracy z osobami z zewnątrz – Catherine Cordasco [autorka malunków na ścianach] wzbogaciła nasz projekt i sprawiła, że jest on jeszcze bardziej unikalny.

Drzewo życia jako oddziałowa recepcja
Przestrzeń wspólna
Przestrzeń wspólna
Przestrzeń wspólna

Modelowe recepcje od mode:liny

Opera w kawiarni

Długo szukaliśmy miejsca, które połączy ten niekorporacyjny klimat, prestiżową lokalizację i kawał historii. I oto jest! – podsumował Krystian Kolondra, dyrektor polskiego oddziału Opera Software. Niekorporacyjny klimat zapewnia Opera, lokalizację – serce Wrocławia, historię – dwie kamienice liczące sobie 100 i 200 lat. A wzorowe połączenie tych elementów to dzieło poznańskiej pracowni mode:lina. Projektanci (Paweł Garus, Jerzy Woźniak, Kinga Kin, Małgorzata Szymańska) kierowali się nie tylko preferencjami użytkowników biura, starając się zapewnić im maksimum komfortu, lecz także klimatem miasta – stąd liczne odniesienia zarówno do Wrocławia, jak i historii budynków, które można dostrzec już w recepcji. Mostowe kratownice nawiązują do Wrocławia jako miasta stu mostów, płytki na posadzce – do wysp na Odrze, a czerwoną lampę, będącą jednocześnie logo Opery, umieszczono w tym samym miejscu, w którym wisiały kiedyś okrągłe żyrandole oświetlające kawiarnię.

Recepcja Opera Software
Recepcja Opera Software

Recepcja zachęcająca do myślenia

Wnętrze warszawskiego budynku mieszczącego The Brain Embassy, przestrzeń coworkingową, a raczej cocreatingową, również zostało zaprojektowane przez mode:linę. Tutaj leitmotivem są – jak przystało na miejsce, które ma sprzyjać procesom twórczym – neurony! A sama aranżacja przestrzeni idealnie odzwierciedla zwrot „think outside the box”.

Recepcja The Brain Embassy
Recepcja The Brain Embassy

Inne recepcje, na które warto zerknąć

LAB/CAMP/OFFICE, Beza Projekt
The Software House, Zalewski Architecture Group
Recepcja, Ruska 46, Znamy się

Fot.: jestico+whiles, Alexandra Kidd Design, mode:lina, Beza Projekt, Zalewski Architecture Group, Znamy się

Wnętrza publiczne

Biuro W&W Consulting – o bezpieczeństwie na luzie

BHP to dziedzina, która kojarzy się z regułami, przepisami i dość skostniałym wizerunkiem. Tymczasem firma W&W Consulting nie tylko postanowiła zmienić aranżację swojego warszawskiego biura tak, by lepiej służyła jej codziennej pracy, ale też pokazać swoją branżę w świeży i atrakcyjny sposób. Receptą na zaspokojenie jej oczekiwań okazała się współpraca z MIXD.

Aktualności

MoodWorks odnosi sukces w Paryżu

MoodWorks – Dora Kuć i Karina Snuszka z sukcesem w międzynarodowym konkursie DNA Paris Design Awards. Studio architektury wnętrz zdobyło nagrodę w kategorii „workplace” za warszawską siedzibę międzynarodowej kancelarii prawnej Allen&Overy.

Wnętrza publiczne

Restauracja w Concordia Design Wrocław okiem studia mode:lina

Wyspa Słodowa to szczególne miejsce na mapie Wrocławia. Kontekst tego wyjątkowego miejsca uzupełnił budynek Concordia Design zaprojektowany przez MVRDV. Za zaaranżowania jednej z najbardziej wymagających przestrzeni budynku, czyli tzw. void’u (wycięcia) odpowiadała mode:lina.

architektura

budynek Concordia Design nowoczesna biała elewacja z przeszklonym dachem wieczorem
Concordia Design na Wyspie Słodowej po oficjalnym otwarciu

Concordia Design we Wrocławiu już otwarta. To nowoczesne centrum kreatywności i biznesu z inkubatorem dla młodych firm i start-upów, przestrzenią coworkingową i otwartą strefą kulinarną Słodowa na parterze budynku. Ideą inwestora jest budowanie społeczności Concordii Design w symbiozie z Wyspą Słodową. Projekt architektoniczny przygotowało holenderskie biuro MVRDV. Prace trwały niemal dwa lata.

styl industrialny

Czytaj więcej

Wnętrza publiczne

Wnętrze w nadmorskim stylu: dom w stylu marynistycznym
Włoska nostalgia z industrialem: kawiarnia w Sydney

Stuletni magazyn na przedmieściach Sydney okazał się idealnym miejscem dla rodzinnej firmy. Istniejąca od 1970 roku sieć Genovese Coffee House postanowiła otworzyć tu pierwszą wielofunkcyjną kawiarnię, a pomogła jej w tym pracownia architektoniczna Alexander & Co.

Wnętrza publiczne

Nowy projekt prof. Jana Sikory - Metamorfoza salonu fryzjerskiego
Odważny, ekspresyjny, wyrazisty. Salon fryzjerski w stolicy po metamorfozie

Warszawski salon fryzjerski Gaczorek przy ulicy Chmielnej 89 zyskał zupełnie nowe oblicze. Sztuka łączy się tu z surowym pięknem stylu loftowego. Prezentujemy efekty metamorfozy autorstwa pracowni SIKORA WNĘTRZA w obiektywie fotografika Toma Kurka.

wnętrza użytkowe

Czytaj więcej

Wnętrza publiczne

„Delikatesy” w Opolu. Food court w vintage’owych wnętrzach kultowego sklepu

Kiedyś luksusowy jak na lata PRL-u „sam”. Dziś – przestrzeń gastronomiczna z sześcioma lokalami. Niełatwej adaptacji historycznego wnętrza podjęła się opolska pracownia architektury The Wall. Jej cel? Przy wprowadzaniu nowych funkcji odzyskać zatarty urok modernistycznego lokalu. Metamorfoza zakończyła się pełnym sukcesem – w „Delikatesach” równie dobrze czują się i starsi, i młodzi opolanie.

Wnętrza publiczne

Norweski hotel o dwóch twarzach spod kreski Iliard
Norweski hotel o dwóch twarzach spod kreski Iliard

Jak pogodzić skandynawski minimalizm z lifestyle’owym konceptem nowoczesnego, miejskiego hotelu – i to pod jednym dachem? Udało się to architektom z krakowskiego biura architektonicznego Iliard.