Aktualny motyw: Ceramika

MECENAS MOTYWU

Projekt-archipelag, czyli domek letniskowy po fińsku

Czy zastanawialiście się kiedyś, jak mieszkają sami projektanci? Aleksi Hautamäki i Milla Selkimäki to małżeństwo, które urzeczywistniło swoje marzenie o samowystarczalnym domku letniskowym na prywatnej, fińskiej wyspie. Tak powstał Project Ö, czyli ukłon w stronę skandynawskiego minimalizmu i zrównoważonego designu. Sprawdziliśmy, jak wypoczywa się na Północy.

Aleksi Hautamäki, projektant i założyciel Bond Creative Agency oraz Milla Selkimäki, projektantka graficzna pracująca dla studia 358, przez pięć lat szukali odpowiedniego miejsca na azyl dla swojej rodziny. Ostatecznie Project Ö zrealizowano na małej fińskiej wyspie, będącej częścią Parku Narodowego Morza Archipelagowego, którego teren zachwyca nietkniętą przez cywilację naturą. Dwie części domku letniskowego zajmują łączną powierzchnię 70 metrów kwadratowych, ale są w stanie pomieścić aż 10 dorosłych osób. To zasługa skrajnego minimalizmu panującego we wnętrzu oraz inteligentnego wykorzystania przestrzeni. W domku jest wszystko, co trzeba – bieżąca woda, dostęp do kanalizacji, centralne ogrzewanie, klimatyzacja, a także nowoczesna, w pełni funkcjonalna kuchnia. Oprócz tego właściciele mogą korzystać z jacuzzi i sauny – tradycyjny, fiński piecyk opalany drewnem, który się w niej znajduje, ogrzewa również bieżącą wodę i podłogi. Chociaż wydawać by się mogło, że domek znajduje się z dala od cywilizacji, w ciągu 20 minut dopłyniemy ze znajdującego się nieopodal pomostu do najbliższej przystani.

Oszczędny w środkach

Project Ö składa się z części mieszkalnej oraz warsztatu, który z powodzeniem wykorzystamy jako biuro do pracy zdalnej i przestrzeń do konstruowania różnych przedmiotów. To kompaktowy domek, którego wystrój jest funkcjonalny i oszczędny w środkach. Wyraźne są tu inspiracje archipelagiem oraz tradycyjnym budownictwem. Obie części projektu mają zatem wydłużony kształt, rozszerzane rynny oraz strzelisty dach. Z zewnątrz natomiast są wyłożone sosnowymi panelami z jasnego, sękatego drewna, które z biegiem czasu zmieni swoją barwę na szarość. Strategicznie rozmieszczone okna wpuszczają do środka dużo naturalnego światła. To, że część mieszkalna jest rozciągnięta i strefy znajdujące się na jej przeciwnych końcach dzieli duża odległość, pozwala na ich różne wykorzystanie – po jednej stronie można spędzać wieczór w towarzystwie przyjaciół, podczas gdy po drugiej stronie będą spać dzieci. Project Ö pokazuje, że samowystarczalność nie musi skutkować deficytami w kwestiach komfortu czy funkcjonalności. Spójne rozwiązania wykorzystane w małej przestrzeni są estetyczne i stanowią źródło inspiracji dla architektury przyszłości. Na wyspie korzysta się z paneli słonecznych oraz filtrowanej wody morskiej. Całość zaprojektowano z myślą o użytkowaniu – każdy szczegół został dokładnie przeanalizowany, aby je zoptymalizować. Tyczy się to zarówno układu mebli i włączników światła, jak i gospodarowania pustymi butelkami.

Letnie wieczory na Północy

Zarówno część mieszkalna, jak i warsztat mają pośrodku zadaszony taras. Niekończąca się przestrzeń wokół domku pozwala cieszyć się długimi, letnimi dniami, zaś w chłodne wieczory rozrywkę zapewnią jacuzzi i fińska sauna. Taras wyposażony jest także w urządzenie będące jednocześnie grillem, wędzarnią i piecem do pizzy. Prawie wszystkie użyte elementy to naturalne drewno. Projektanci zdecydowali się na ten materiał ze względu na jego wpływ na jakość powietrza we wnętrzu oraz sposób, w jaki się starzeje. Oprócz drewna zastosowano miedź w jej naturalnym kolorze (armatura) oraz w czarni (gniazdka, lampy, drzwi i kuchnia). Prostota wystroju wnętrza podkreśla piękno krajobrazu za oknem. Czarne szafki kuchenne marki Puustelli Miinus z biodegradowalnymi ramami wykonano z drewna brzozowego, a ścianki działowe z paneli jodłowych Thermowood. Przytulny piec Bodart & Gonay ogrzewa część dzienną, a czarno-biała lampa wisząca String od Flos dodaje kontrastu do wyłożonego drewnem pokoju. Część warsztatową wyposażono w rozkładane, dwuosobowe łóżko, zapewniając dodatkowe miejsce do spania dla gości. Aby zintegrować domek z jego naturalnym otoczeniem, projektanci umieścili go jak najbliżej skał. Pokryte filcem dachy dodatkowo wtapiają się w strukturę wyspy, w twardy, organiczny, szaro-czarny kamień, który tu dominuje. Całość odzwierciedla nie tylko naturę wokół, ale i naturę samych właścicieli domku.

Bio projektu

  • Projekt: Aleksi Hautamäki / Bond Creative Agency oraz Milla Selkimäki
  • Lokalizacja: Kimito, Finlandia
  • Powierzchnia, jaką objął projekt: 750 m2
  • Zdjęcia: Marc Goodwin / Archmospheres

Galeria zdjęć

Fot. i oprac. na podst.:
mat. prasowe Project Ö