Przestrzeń jest luksusem: niebanalna 500-metrowa willa w stonowanych barwach

W niektórych przypadkach minimalizm jest synonimem luksusu. Willa w Dammam jest tego najlepszym przykładem. Pozbawiona bogatego wystroju, który zwykle kojarzy się z „willą” przybiera nową formę luksusu – to dobrze zaplanowany, wysoce funkcjonalny projekt, który w pełni wspiera styl życia mieszkańców. Poza tym: czuć tu tę przestrzeń.

Salon i jadalnia

Łączenie, mieszanie tekstur i dobranie odpowiednich dodatków to najlepszy sposób na zaprojektowanie salonu. Oświetlenie nad strefą wypoczynkową wskazuje tu na główny punkt kompozycji, za który należy uznać strefę wypoczynkową z sofą Bonaldo na czele. Obrazy i czarne stoliki kawowe pełnią funkcję uzupełniających całość akcentów.

To minimalistyczne i niezwykle lekkie w odbiorze wnętrze – właśnie o takie prosili klienci. Nie jest jednak pozbawione ciekawych niuansów, takich jak oświetlenie szafek, różnorodność zastosowanych wzorów i geometrii. Jest to szczególnie widoczne w jadalni. Znajdują się w niej nie tylko szafki kuchenne Poliform, ale również stół jadalny dla dziesięciu osób oraz minibar. Minimalizm całości podkreślają cienkie paski oświetlenia LED, co optycznie wydłuża górną, poziomą część pomieszczenia.

Łazienka dla gości

Na parterze znajduje się łazienka dla gości. Architekci postanowili zrobić tu miniogródek. – Umieściliśmy również zasłony zaciemniające, aby zasłonić okna sięgające od podłogi do sufitu, gdy robi się zbyt jasno. Lustra są tu zarówno elementami dekoracyjnymi, jak i funkcjonalnymi, które podkreślają docenianą przez właścicieli geometrię – przyznają architekci z pracowni LeQB, odpowiedzialnej za projekt.

Klatka schodowa

Aby połączyć parter z pierwszym piętrem zastosowano dyskretne rozwiązanie. Tak powstała koncepcja schodów. Materiały, których użyto do wykonania klatki schodowej, to te same, które znamy z salonu; wyróżnia się tylko kontrastująca szklana balustrada schodowa. Zastosowanie monochromatycznej palety wizualnie powiększyło tę przestrzeń i nadało jej lekkości.

Główna sypialnia z garderobą

W głównej sypialni także znajdziemy kilka ciekawych rozwiązań. – Geometryczne formy mebli i tekstyliów połączyliśmy ze sobą tak, aby stworzyły patchworkowy wygląd. Takie podejście jest szczególnie widoczne w pobliżu strefy TV. Po drugie, umieściliśmy lampy podłogowe Karakter na w pełni funkcjonalnych stolikach nocnych, co również nadało wnętrzu wyjątkowego klimatu – mówią architekci.

Panele ścienne z płyt gipsowo-kartonowych i MDF o różnych fakturach, odcieniach i wzorach pomogły w osiągnięciu zamierzonych efektów projektowych. Kontrastujące łóżko Minotti wraz z podnóżkiem wyznacza środek pokoju. Na uwagę zasługuje także garderoba: – Poproszono nas o otwartą, pojemną garderobę, z której wygodnie będzie korzystać. System szaf, który wykonano na zamówienie z laminowanych płyt MDF i metalowych profili, tworzy miejsce do przechowywania i przymierzania odzieży. Dodaliśmy ogromne pionowe lustro i kilka puf, aby proces ubierania się był szybki, łatwy i przyjemny – mówią architekci.

Biuro w domu: przestrzeń do pracy

Dzięki przestronnej stacji na laptopa, dużej ilości otwartych i ukrytych schowków oraz wygodnej sofie, która pomieści gości, przestrzeń biurowa jest wymarzonym miejscem pracy. Została zaprojektowana tak, aby odpowiadała potrzebom inwestorów i pasowała do wnętrz pozostałych pomieszczeń w willi.

Pokój dla gości

W pokoju gościnnym toaletka zajmuje dużo miejsca. Jednak pokój ten może być również używany do pracy, a później może zostać pokojem dziecięcym. Ta idea transformacji dyktowała wiele wyborów projektowych.

Paleta barw została tu zachowana: mamy tę samą beżową podstawę z ciemnymi akcentami, co jest szczególnie widoczne w łazience i przy łóżku. Jest tu dużo miejsca do przechowywania, które jest niezbędne zarówno w pokoju gościnnym, jak i pokoju dziecinnym. Szafki nocne Poliform i półki ścienne znajdujące się powyżej są przeznaczone do przechowywania rzeczy, które chcemy mieć w zasięgu ręki.

Pokój dziecięcy

Potrzebujemy dużo przestrzeni i miejsca do przechowywania, zwłaszcza gdy mamy wiele zainteresowań, takich jak dzieci. W tym przypadku konstrukcja z płyt gipsowo-kartonowych bardzo pomogła, ponieważ pozwoliła połączyć biurko z półkami i szafkami do przechowywania w jeden element. Tym samym strefa ta służy jako wysoce funkcjonalny element, który można wykorzystać do pracy, przechowywania i eksponowania zabawek, książek, a nawet deskorolek! – Jako projektanci musieliśmy jednak również dopasować ten pokój do ogólnego minimalistycznego wyglądu willi. W innych pokojach zobaczymy te same jasnobeżowe ściany i wykładzinę dywanową. Dzięki elastycznym rozwiązaniom oświetleniowym te elementy mają spójny wygląd – mówią architekci.

Sypialnia nastolatki

Kolejne pomieszczenie to sypialnia dla nastolatki, która uwielbia czytać, kolekcjonować pluszaki i jeździć na deskorolce! Zadaniem LeQB było zaprojektowanie pokoju w taki sposób, aby pasował i odzwierciedlał jej styl życia.

Drewniane panele ścienne i podstawka na laptopa wykonane są z tego samego materiału, co pozostałe części tej willi, co ma na celu podkreślenie jedności przestrzeni. – Na podłogę wybraliśmy wykładzinę dywanową, aby ta była dodatkową strefą zabaw, choć część przy wejściu przy garderobie i łazience zostawiliśmy pustą, bez dywanów, ze względów higienicznych – mówią architekci. Pomieszczenie to jest również ciekawe pod względem rozwiązań oświetleniowych. W półkach i dekoracji ścian zastosowano podświetlenie, aby wieczorem całe pomieszczenie wypełnić łagodnym światłem. Ponadto ułatwia ono sprawdzenie, którą książkę wybrać do czytania przed snem. Łóżko jest zaś w ulubionym kolorze.

Pokój do nauki

Architekci z LeQB zaprojektowali pokój do nauki, aby był najfajniejszym pałacem, w którym dzieci mogą się uczyć, spędzać czas z przyjaciółmi i wspólnie odrabiać lekcje. Przestrzeń podąża za ogólną koncepcją willi (beżowe panele ścienne i ciemna podłoga) z akcentem na geometrię, ale jest coś, co czyni ją wyjątkową i atrakcyjną – krzesło Magis Spun. – A propos zabawy, zaprojektowaliśmy również miejsce, w którym dzieci mogą prezentować swoje prace. Te rozwiązania sprawiają, że pokój jest dobrze wyważonym miejscem do celebrowania kreatywności i nauki – przyznają projektanci.

Taras

Wyjście na taras to świetne rozwiązanie do biura. Czemu? Ponieważ możemy cieszyć się przerwą na lunch na świeżym powietrzu, a dzięki aneksowi kuchennemu możemy przygotować szybką przekąskę lub kawę. Dodatkowo, możemy połączyć przestrzeń biurową i tarasową w jedną, po prostu przesuwając drzwi. Fakt, że dzięki wysuwanej markizie korzystać z tarasu można bez względu na pogodę, dodaje tu jeszcze większej wartości. Bo czy nie jest przyjemnie usiąść wygodnie w fotelu Tribu pośród soczystej zieleni i poświęcić chwilę na relaks i naładowanie baterii?

Ogród

Taras pośród ogrodu? To najlepsze miejsce na spotkanie z przyjaciółmi o każdej porze dnia. Ogólną ideą była chęć przeniesienia wystroju wnętrza… na zewnątrz. Dlatego zobaczymy tutaj tę samą paletę kolorów, a nawet te same materiały, wytrzymałe na warunki zewnętrzne. – Postanowiliśmy umieścić kominek pośrodku i otoczyć teren z sofą i krzesłami Tribu – mówią architekci. Jest tu wystarczająco dużo miejsca, aby dzieci mogły biegać, a rodzice przyjmować swoich gości.

Bio projektu

  • Projekt: LeQB
  • Lokalizacja: Dammam, Arabia Saudyjska
  • Powierzchnia: 504m2

Galeria zdjęć

Fot. i oprac. na podst.:
mat. prasowe LeQB