Warsaw Home & Contract

Warsaw Home Logo

MECENAS MOTYWU

Przestrzeń otwarta: funkcjonalny modernizm z kolorystycznym akcentem

Paleta barw na otwartej przestrzeni wypełnionej funkcjonalnością i modernizmem – tak można w skrócie opisać wnętrze, które zaprojektował architekt Grzegorz Layer dla młodych inwestorów i ich czworonogów. Jaka idea towarzyszyła architektowi na etapie projektowania i dlaczego to właśnie oprawy oświetleniowe od AQForm najlepiej dopełniły wnętrze?

Kolor i naturalne materiały

Zaprojektowane mieszkanie składa się z części dziennej, która obejmuje otwartą kuchnię, salon oraz jadalnię, a także z sypialni połączonej z łazienką. Jedną z głównych wytycznych w projekcie było stworzenie jasnej i dobrze zorganizowanej przestrzeni. Zatem aby mieszkanie sprawiało wrażenie przestronnego, architekt postawił na jasne powierzchnie ścian i podłóg oraz zabudowy meblowe w horyzontalnym układzie. Mimo dominującej bieli wprowadzone zostało także wyraźne urozmaicenie kolorystyczne. 

Inspirowałem się z jednej strony modernistycznym, funkcjonalnym sposobem podziału wnętrz – chciałem aby poszczególne strefy był wyraźnie i czytelnie zaznaczone a geometria i poszczególne elementy wnętrza tworzyły ciekawą, trochę abstrakcyjną ale bardzo uporządkowaną kompozycję. Z drugiej strony zależało nam, aby dodać wnętrzu koloru i życia poprzez wprowadzenie naturalnych materiałów, roślin oraz wyrazistych dodatków – mówi architekt Grzegorz Layer.

Roślinność i oświetlenie

Mieszkanie wzbogaca duża ilość roślin, które znacznie ożywiają wnętrze. Pełnią także rolę naturalnej dekoracji, która wnosi powiew świeżości. Co więcej, dobrze doświetlone mieszkanie sprawia, że kwiaty mają idealne warunki do rozwoju i subtelnie wpisują się w estetykę wnętrza. Kolejnym bardzo ważnym elementem dopełniającym aranżację jest oświetlenie. Elegancji części dziennej dodają minimalistyczne i bardzo nowoczesne oprawy SET RAW mini LED natynkowe od AQForm, które zostały zakomponowane w asymetrycznym układzie. Z kolei w sypialni wrażenie intymności i przytulności buduje bardziej nastrojowe oświetlenie w połączeniu z ciemniejszymi kolorami, kamienną okładziną i obniżonym sufitem.

Tak zaprojektowane wnętrze tworzy nietuzinkową i oryginalna kompozycję, w której kolor spotyka się z funkcjonalnością. A oświetlenie i wyraziste dodatki istotnie wzbogacają projekt, dodając mu niezwykłego klimatu. 

Autorska pracownia Grzegorza Layera specjalizuje się w różnorodnej tematyce projektowej. Zaczynając od projektów domów, poprzez wnętrza, kończąc na rewitalizacji przestrzeni publicznych.

Bio projektu:
Projekt:Grzegorz Layer Architekt
Lokalizacja: Katowice

Fot. i oprac. na podst.: 
mat. prasowe AQform