Aktualny motyw: Łódź Design Festival 2021

Łódź Design Festival - logo

Mecenas motywu

Przestrzeń z regałem: apartament od KC Design Studio

Tajwańskie KC Design Studio stworzyło wnętrze apartamentu, w którym główną rolę gra regał. Zobaczcie projekt, który zachęca do odpoczynku, a jednocześnie cechuje go wiele funkcjonalnych, prostych, a przede wszystkim niewymuszonych rozwiązań.

Wchodząc do środka apartamentu długim korytarzem (tu podłoga została pokryta lastryko), trafiamy do jasnej przestrzeni salonu, która ukoi, pozwalając na odprężenie. Gdy już znajdziemy się w tym pomieszczeniu, patrząc przez okna, zobaczymy urzekający widok na rzekę Danshui.

Funkcjonalny minimalizm

Całą przestrzeń cechuje funkcjonalność i prostota. Nie ma tu zbędnych, czy przypadkowych elementów. Na parterze główną rolę odgrywa stół, który powstał w wyniku połączenia różnych materiałów: swą nietuzinkową estetyką na pewno umili codzienne życie mieszkańców. Nie brakuje tu naturalnych elementów; wiklinowe krzesła to symbol prostoty i powrotu do natury. Białe ściany zdobi obraz. Duże przesuwne drzwi między kuchnią a pokojem gościnnym pozwalają na właściwe zarządzanie tymi przestrzeniami: otwarcie i zamknięcie ich w dowolnej chwili.

Regał dobry na wszystko

Ilość elementów wyposażenia została ograniczona do minimum. Idąc na górę, mijamy ścianę z telewizorem, a następnie pniemy się schodami, które zdobią oryginalne poręcze. Warto rozejrzeć się po jasno oświetlonych zakamarkach. Jeśli dziś luksusem jest przestrzeń, to na pewno nie zabraknie go w tym wnętrzu. Poza tym, duża przestrzeń daje ludziom poczucie komfortu, a ten sprzyja odpoczynkowi, zwłaszcza po ciężkim dniu. Będąc na piętrze zauważymy, że z jednej strony trafimy do prywatnej przestrzeni właścicieli, z drugiej zaś mamy widok na scenerię z zewnątrz. Otwarte szafki regału tworzą mariaż tradycyjnego koloru drewna i czystej bieli, eksponujący kolekcje książek, dzieł sztuki, kwiatów, czyli wszystkich cennych dla właścicieli przedmiotów. Resztę regału znajdziemy na dole, pod schodami, dzięki czemu jest on spoiwem miedzy górą, a dołem, sprawiając, że przestrzeń staje się niezwykle spójna.

Bio projektu:
Projekt: KC design studio
Rok: 2020
Lokalizacja: New Taipei City, Tajwan

Fot. i oprac. na podst.:
mat. prasowe KC design studio