W szarościach i złocie: apartament z widokiem na Odrę

Kontrast, klasa i siła w symbiozie z wygodą, ciepłem i funkcjonalnością – dokładnie tak można opisać apartament zlokalizowany w centrum Wrocławia. Co sprawia, że zaprojektowane przez studio MAUVE wnętrze, jest zarazem eleganckie i przytulne? Na pewno miał na to wpływ dobór kolorystyki oraz oświetlenia. Co więcej skrywa w sobie wrocławski apartament?

48 m2 w centrum Wrocławia to inwestycja, w której głównym założeniem było wyróżnienie się na rynku długoterminowych wynajmów. Projektanci postawili zatem na prostotę, nowoczesność, funkcjonalność wnętrza oraz materiały najwyższej jakości.

nowoczesny apartament od mauve szary salon z dużym oknem nowoczesny apartament od mauve z szarą sofą i niskim drewnianym stolikiem nowoczesny apartament od mauve salon obok aneksu kuchennego z ciemnym okrągłym stolikiem nowoczesny apartament od mauve szara leżanka na tle czarnej ściany z grzejnikiem

Czerń, złoto i odcienie szarości

Wyjściową koncepcją projektantów było stworzenie wnętrza luksusowego, ale też przytulnego. Podczas pierwszej wizyty w stanie deweloperskim nieruchomości spodobał im się kolor stolarki okiennej: ciemny szary RAL 7043 mat. Zdecydowali się zatem użyć tego odcienia jako głównego składnika palety barw. Odpowiednio skomponowane ciemne, grafitowe otoczenie dało uczucie ciepła i intymności. Złoto zostało wybrane do skontrastowania z powyższym kolorem i ożywienia scenerii. Realizuje ono równocześnie założenia projektowe: jest eleganckie, a jego barwa ciepła. Odcienie szarości uzyskano m.in.: dzięki zastosowaniu mikrocementu.

nowoczesny apartament od mauve szara leżanka na tle dużego okna nowoczesny apartament od mauve czarny aneks kuchenny z drewnianym akcentami i złotymi uchwytami

Klimat stworzony oświetleniem

Projektanci z pracowni MAUVE są zdania, że klimat we wnętrzu można uzyskać za pomocą światła. Z tego względu w projekcie jest sporo punktów oświetleniowych, a w każdym z pomieszczeń starano się uzyskać inny nastrój, za pomocą różnych rodzajów opraw czy lamp. Tak oto rola światła zmienia się w zależności od rodzaju pomieszczenia – w sypialni stonowane i łagodne oraz umożliwiające czytanie w łóżku, w pokoju dziennym relaksujące, aktywizujące do działania. Poza oświetleniem głównym zdecydowano się na dobór oświetlenia dekoracyjnego. Oprawy TUBA 111 QRLED od marki AQForm charakteryzujące się porządnym, złotym wykończeniem, zamontowano w towarzystwie lamp wiszących, dających niczym nieskrępowane i łagodne światło z ozdobnych żarówek. Te lampy zajmują się doświetleniem stolików. Leżanka otrzymała kinkiet z serii lamp wiszących, funkcjonujący w ten sam sposób. 

nowoczesny apartament od mauve ciemna przestronna szafa na tle wejścia do salonu

Widok z okna i strefa relaksu

Projekt strefy relaksu to autorski pomysł projektantów. Wcześniej architekt zaplanował w tym miejscu stół jadalniany, ale ostatecznie to koncepcja projektantów zdobyła serce inwestorów. Strefa relaksu zlokalizowana z zachwycającym widokiem na miasto, ma spełniać funkcję regenerującą i odprężającą mieszkańców po wyczerpującym dniu. 

nowoczesny apartament od mauve elegancka czarna kamienna łazienka z prysznicem nowoczesny apartament od mauve elegancka ciemna kamienna łazienka z drewnianymi akcentami nowoczesny apartament od mauve czarny przedpokój z dużym lustrem i złotymi klamkami i uchwytami

Przytulności we wnętrzu dodają ciepłe kolory, drewno, obicia zasłon, ale przede wszystkim dużą rolę przypisuje się oświetleniu. Punkty świetlne rozmieszczone w każdym z pomieszczeń tworzą różne kombinacje gry świateł o ciepłej barwie. Gdy zajdzie słońce, wnętrze może nadal pozytywnie nastrajać domowników. Mieszkanie odpowiada na potrzeby zarówno pary, jak i singla ceniącego sobie wygodę i efektowne rozwiązania.

Bio projektu:
Projekt: ZYNDRAMA
Design i zdjęcia: MAUVE
Powierzchnia: 48 m²
Lokalizacja: Wrocław

Fot. i oprac. na podst.:
mat. prasowe MAUVE

apartamenty

Czytaj więcej

Wnętrza / aranżacje i projekty wnętrz

Z widokiem na ogród
Z widokiem na ogród: dwupoziomowy apartament w kamienicy na Powiślu

Dwupoziomowy apartament projektu Modeko.Studio – dzięki znakomicie dobranej kolorystyce, współgrających ze sobą faktur, uroczych detali oraz wyselekcjonowanej sztuce sprawiają, że po przestąpieniu progu trafiamy do lepszego, bajkowego świata.

Wnętrza / aranżacje i projekty wnętrz

Rezydencja nad Oceanem
W spójnych barwach. Ogromna rezydencja nad Oceanem

Koncepcja eleganckiego parterowego apartamentu zachwyca luksusowym designem oraz wspaniałymi czarno-białymi pracami fotograficznymi holenderskiego artysty – Bastiaana Woudta. Najważniejszym elementem, wyróżniającym unikatową rezydencję, jest ogromne przeszklenie prezentujące zapierający dech w piersiach widok na Ocean Atlantycki. Projekt tej przestrzeni mieszkalnej autorstwa pracowni TK Architekci, został wyróżniony w 12. edycji konkursu Vasco Integracja w kategorii „projekt…

Aktualności

MAGAZIF NEWS 30
MAGAZIF NEWS #30

Uroczysta premiera kolekcji Gosi Baczyńskiej dla Ceramiki Paradyż, łazienka w stylu industrialnym od Laveo, a także niesztampowe wnętrza użytkowe to główne tematy najnowszego odcinka!

Wnętrza publiczne

Jedzenie jak u mamy, aranżacja jak z katalogu – apetyczny projekt opolskiego baru mlecznego
Apetyczny projekt opolskiego baru mlecznego: mariaż zieleni i pudrowych tonów

Choć klienci barów mlecznych odwiedzają te miejsca dla domowych nut smakowych, to współczesne wersje tego typu lokali gastronomicznych potrafią zaskakiwać swoją nowoczesną, a jednocześnie przytulną aranżacją. Idealnym potwierdzeniem dla tego stwierdzenia jest znajdujący się przy ulicy Krakowskiej w Opolu bar Starówka, która od przeszło 30 lat częstuje mieszkańców słynącego z festiwalu muzycznego.

wnętrza mieszkalne

Czytaj więcej

Wnętrza / aranżacje i projekty wnętrz

kojący dotyk natury nowoczesna willa w śród pomorskich jezior
Kojący dotyk natury. Nowoczesna willa wśród pomorskich jezior

Ten trzystumetrowy dom położony w malowniczych okolicach Torunia to wymarzone miejsce do życia dla pary z trójką dzieci. Na jednoprzestrzennym parterze i w słonecznym ogrodzie można spędzać razem czas i przy posiłkach, i na zabawie.

Wnętrza / aranżacje i projekty wnętrz

Apartament wakacyjny w Gdańsku
Piaski i zielenie. Wakacyjne lokum w Gdańsku

Głównym założeniem projektowym było stworzenie oazy spokoju i relaksu, luźno nawiązującej do stylu skandynawskiego i okolic nadbałtyckich, a także wykorzystanie tej małej, chociaż bardzo ciekawej przestrzeni w 100%.