Aktualny motyw: Powierzchnie wielkoformatowe w kuchniach i łazienkach

czarny wektorowy logotyp COSENTINO

MECENAS MOTYWU

W trzech kolorach: 340-metrowy dom pełen zieleni

Architekci z pracowni MMOA zamiast ingerować w założenia projektowe domu wybudowanego trzydzieści lat temu, postanowili podkreślić otwartą przestrzeń wewnątrz za pomocą odpowiednich materiałów, barw i wyposażenia. Dzięki nim bryła sprzed trzech dekad zyskała nowoczesną aranżację, która – choć pełna prostych, geometrycznych form – jest przyjemna i ciepła w odbiorze. Projekt zajął pierwsze miejsce w 12. edycji konkursu VASCO Integracja w kategorii projektów zrealizowanych.

Budynek o powierzchni 340 m2 wyróżnia charakterystyczna bryła z jedną ścianą w formie łuku. Piętro w postaci antresoli sprawia, że wnętrze domu jest przestronne i otwarte – wrażenie to potęgują duże okna, które sprawiają, że przestrzeń jest widna, pełna naturalnego światła.

Dwa plus jeden

Architekci z pracowni MMOA zastosowali jasną i bardzo konsekwentną dla całego domu paletę barw. Na parterze, gdzie znajduje się otwarta część dzienna, dominuje duet bieli i czerni, jedynie ściana przy schodach prowadzących na antresolę została wykończona fornirem w jasnym odcieniu drewna – to wizualne nawiązanie i wprowadzenie do tego, co czeka nas na piętrze. Tam z kolei wiodące kolory to jasne drewno i biel, uzupełnione czarnymi akcentami. Dzięki zastosowaniu palety trzech kolorów, ale w różnych konfiguracjach, aranżacja całego domu jest spójna, choć wyraźnie część wspólna na parterze i prywatna na górze znacząco się od siebie różnią.

Przestronny parter

Część dzienna jest minimalistyczna, pełna prostych, geometrycznych kształtów. Podłoga na całej powierzchni została wykończona marmurowymi płytami. W części wypoczynkowej stanęły dwie wygodne, szare sofy. Wyjątkową ozdobą i jednocześnie akcentem kolorystycznym jest istna dżungla zielonych roślin, współgrająca z pięknym ogrodem za oknem. 

Równie elegancka i stonowana jest aranżacja kuchni i jadalni. W parze z designem idzie funkcjonalność – dwa duże, podświetlane blaty robocze gwarantują odpowiednią ilość miejsca do przygotowywania rozmaitych potraw, a dobrze zorganizowana przestrzeń do przechowywania pomaga w utrzymaniu porządku. Zabudowa wzdłuż jednej ze ścian płynnie łączy strefę kuchni i jadalni, w której stanął duży okrągły stół z miejscem dla ośmiu osób. W tej przestrzeni doskonale odnalazły się grzejniki Vasco Beams. –  Szukaliśmy modelu możliwie smukłego o prostej formie, który kompozycyjnie wpasuje się w wąski fragment ściany w sąsiedztwie podświetlanego barku oraz chłodziarki na wino – mówi Marta Hausman-Dyląg z pracowni MMOA. 

Ciepło na górze

Strefa prywatna właścicieli – sypialnia połączona z garderobą i łazienką, znajdująca się na antresoli, zyskała również otwarty układ. W porozumieniu z inwestorami, architekci postanowiliśmy wyburzyć jedną ścianę sypialni, eksponując duże łóżko z baldachimem. Zlikwidowaną ścianę zastąpili ogromnymi drzwiami przesuwnymi z jasnego forniru dębowego, który konsekwentnie pojawia się w całym domu. Biały podświetlony sufit napinany nad klatką schodową oraz zastąpienie stalowych balustrad szklanymi, transparentnymi taflami dodatkowo otworzyło przestrzeń piętra.

O nagrodzie

Projekt autorstwa pracowni MMOA otrzymał pierwszą nagrodę w 12. edycji konkursu VASCO INTEGRACJA w kategorii projekt zrealizowany. Najlepszą realizację wyłoniono spośród przeszło 200 zgłoszeń. Architekci z MMOA: Maciej Dyląg, Marta Hausman-Dyląg oraz Katarzyna Wichary będą gośćmi specjalnymi podczas webinarium OKK Design 28 czerwca o godz. 12.00. 

Bio projektu:
Projekt: Maciej Dyląg, Marta Hausman-Dyląg, Katarzyna Wichary / MMOA
Powierzchnia: 340 m2
Zdjęcia: Janina Tyńska

Fot. i oprac. na podst.: 
mat. prasowe VASCO