Aktualny motyw: Łódź Design Festival 2022

Łódź Design Festival - logo

Mecenas motywu

Z łukiem w stylu art déco: apartament w Sydney

Przestronny apartament w południowo-wschodnim Sydney to przestrzeń, w której czuć europejskiego ducha i buzujące życie. Na 90m2 swój świat stworzyła artystka Nicole Nelius wraz z mężem – reżyserem Christopherem Neliusem – i dwoma synami.

Poszukiwania idealnego miejsca dla pary twórców i ich małych dzieci trwały rok. Po tym czasie znaleźli oni 90-metrowe mieszkanie w stylu art deco w Bellevue Hill,  które zostało wcześniej odświeżone przez poprzednią właścicielkę. Powstała wtedy nowa kuchnia i piękna baza do zagospodarowania przez kreatywnych nowych mieszkańców. W ramach remontu podwyższono również przejście prowadzące do kuchni i salonów, dzięki czemu cała przestrzeń jest większa i bardziej przestronna.

Zmieniliśmy wszystkie okucia na mosiądz, aby uczynić przestrzeń bardziej miękką i dopasować się do epoki domu – mówi Nicole.

Mieszkanie składa się z trzech pokojów, z czego jeden jest wspólnym pokojem dzieci, a jeden łączy funkcje sypialni, gabinetu i miejsca odosobnienia. – Mamy tam leżankę, na której uwielbiamy pić poranną kawę i zwinąć się w kłębek z książką – mówi Nicole.

Buzujący życiem eklektyzm

Rodzina przez lata gromadziła pamiątki i dzieła sztuki, które teraz stanowią oprawę dla współczesnych mebli, jakie stanęły w mieszkaniu. Ściany mieszkania są białe, ale każdy pozostały element to dodatkowa dawka koloru. Kolorowy dywan przywieźli z Marakszu, narzuta na łóżko kantha to znalezisko vintage, wazon z kwiatem jest autorstwa Alany Wilson, a obraz – Lucy Roleff. Znajdziemy tu też lampę autorstwa Oscara Picollo czy obraz samej Nicole. Długo by wymieniać, tyle tu nieprzypadkowych drobiazgów w kolorze.

Nawet nasza pościel jest dwustronna, aby zwiększyć ilość opcji kolorystycznych! – mówi Nicole i przyznaje, że uwielbia kolor.

Gra światła

Nieustannie zmieniające się naturalne światło stanowi również własną unikalną cechę przestrzeni. – Przez cały dzień światło gra na ścianach w naprawdę magiczny, ulotny sposób. Mogłabym oglądać na ścianie cały dzień – mówi Nicole.

O swoim mieszkaniu artystka mówi: – Ma również bardzo europejski klimat. Każdy zakątek jest naprawdę zamieszkany, a każdy pokój nieustannie się zmienia. Możesz nie widzieć teraz lego na podłodze, ale zapewniam cię, że są wszędzie!

Bio projektu

    • Projekt: Nicole & Christopher Nelius
    • Lokalizacja: Sydney
    • Powierzchnia: 90 m2
    • Zdjęcia: Alisha Gore

Galeria zdjęć

Fot.: Alisha Gore i oprac. na podst.:
The Design Files