Aktualny motyw: Podłogi do zadań specjalnych

MECENAS MOTYWU

Z przeszkleniami i w jasnych barwach: ponadczasowe mieszkanie w Gdańsku

Inwestycja Granaria jest zlokalizowana w samym sercu Gdańska, na Wyspie Spichrzów, tuż nad rzeką Motławą. Projektowane mieszkanie znajduje się na ostatnim piętrze apartamentowca, z którego rozciąga się iście spektakularny widok na centrum miasta. Z balkonu można podziwiać Bazylikę Mariacką, pływające po rzece statki i łodzie oraz rzędy skąpanych w słońcu kamieniczek. W środku rządzą stonowane barwy.

Projekt tego wnętrza miał spełniać kilka warunków. Inwestorzy pragnęli przestrzeni unikatowej i jedynej w swoim rodzaju. Mieszkanie miało mieć swój charakter, przy jednoczesnym zachowaniu pewnego rodzaju uniwersalności – zważając na fakt, że będzie miało wielu różnych mieszkańców. Bardzo ważne było wykreowanie wnętrz wpisujących się w najnowsze trendy i jednocześnie ponadczasowych, opierających się kolejnym nadchodzącym modom i zachowującym świeżość mimo upływu czasu.

Część dzienna z piękną kuchnią

Jasno kremowa kuchnia z zaobloną, dekoracyjną wyspą stanowi centralny punkt przestrzeni dziennej. Delikatne odcienie bieli podkreślono geometrycznymi frezowaniami. Zestawiono je z przepięknym fornirem czeczotowym oraz z zabudową lodówki w odcieniu terakoty, nawiązującą odcieniem do morza widzianych zza okna dachówek. Podział pomiędzy częścią kuchenno-jadalnianą, a przestrzenią wypoczynkową podkreśla przylegający do wyspy czarny, drewniany stół – oczywiście tak, jak cała kuchnia – projektowany i wykonywany na specjalne zamówienie. Właściciele mieszkania bardzo cenią dobre wzornictwo, wysoką jakość projektowanych mebli i dodatków. W apartamencie nie mogło zabraknąć i takich detali.

Część dzienna jest przepełniona słońcem, jasna i zaprojektowana w bardzo subtelny sposób, a widoczny z salonu balkon i elewacja budynku są niewątpliwie integralnym elementem mieszkania. To do minimalistycznej, białej elewacji nawiązują wszystkie pionowe, geometryczne podziały występujące we wnętrzu. Z salonu dojrzymy również fragment sypialni, którą oddzielają białe przeszklenia. Dzięki nim, przestrzeń mieszkania wydaje się jeszcze większa. W pierwotnym układzie deweloper zaproponował dwa wejścia do sypialni. W obu zastosowano przeszklenia i dodatkowo wyburzono większość ścianki za telewizorem. Dzięki temu pomieszczenie jest jeszcze jaśniejsze, a sam telewizor nie rzuca się tak bardzo w oczy.

Przeszklony relaks

W sypialni można spędzać długie, leniwe godziny. Wszystkie meble – zarówno łóżko z tapicerowanym, zagłówkiem, komoda i szafa zostały zaprojektowane na specjalne zamówienie. Wszystko, by maksymalnie wykorzystać potencjał przestrzeni i zadowolić przyszłych użytkowników. Moduły zagłówka naśladują zdobiące meble frezowania, które również występują na komodzie. Ścianę za łóżkiem delikatnie rozrzeźbiono jasnym, betonowym tynkiem, a całość ociepla brązowa zabudowa łóżka i fornirowana szafa.
Sypialnię od kolejnego pomieszczenia oddziela jeden z najbardziej charakterystycznych elementów w całym mieszkaniu – czyli pas luksferów. Dziś coraz trudniej o naturalnie doświetloną łazienkę, szczególnie w nowym budownictwie. Luksfery od strony sypialni stanowią piękny, graficzny dodatek – w części kąpielowej za to, wpuszczają sporo naturalnego światła. W samej łazience po pierwotnym układzie zaproponowanym przez dewelopera nie ma najmniejszego śladu, wszystko przeprojektowano tak, by pomieszczenie było możliwie jak najbardziej funkcjonalne i piękne. Kabinę zaprojektowano z tych samych profili, które dzielą sypialnię i salon, wc przeniesiono w poprzednie miejsce pralki – samą pralkę natomiast ukryto w zabudowie koło umywalki. We wnętrzu królują biele i jasne kremowe odcienie. Na podłodze znajdziemy szaro brązowe terazzo, a nad geberitem nawiązującą do zabudowy w kuchni szafkę w odcieniu terakoty.

Bio projektu:
Projekt: Studio Inbalance
Powierzchnia: 50 m2
Lokalizacja:Gdańsk, Wyspa Spichrzów nad rzeką Motławą
Zdjęcia: Tom Kurek

Fot.: Tom Kurek;
oprac. na podst.: mat. prasowe Studio Inbalance