Aktualny motyw: Systemy modułowe

MECENAS MOTYWU

Pastelowy pop-art: słodkie wnętrze cukierni w Londynie

Pracownia Żurawiecki Design zaprojektowała wnętrze nowej londyńskiej lodziarnio-cukierni – Neo art cafe. Pastele i kierunkowe światło tworzą przytulne miejsce spotkań dla całej rodziny.

Lodziarnio-cukiernia to inicjatywa polskiego inwestora, który zdecydował się przyjąć nowy kierunek rozwoju w biznesie – lokal zaprojektowany przez Żurawiecki Design ma stać się pierwszym miejscem, promującym jego własną markę lodów rzemieślniczych. 

niebiesko-różowa lodziarnia z półokrągłymi oknami w lodziarni w londynie
Żurawiecki Design

Założeniem inwestycji było stworzenie wnętrza w pastelowo-różowej kolorystyce, pozytywnie kojarzącego się ze słodyczami oraz takie zaprezentowanie zaplecza, aby klient mógł podglądać jak powstają serwowane produkty.

Styl art deco w pastelowej odsłonie

Projektanci zdecydowali się na aranżację w stylu art deco i oświetlenie dekoracyjne, kreując tym samym przytulną i przyjazną dla gości przestrzeń.

niebiesko-różowa lodziarnia z półokrągłymi oknami w lodziarni w londynie
Żurawiecki Design

– Stworzyliśmy mapę skojarzeń dotyczącą lodów, deserów oraz słodyczy – były to błogość, lekkość i pozytywne emocje. W efekcie zaczerpnęliśmy kolorystykę z widoku letniego nieba o zachodzie słońca, na którym przeważają pastelowe barwy z przewagą różu, błękitu oraz żółci. Zdecydowaliśmy się na styl art deco, który od zawsze inspiruje nasze projekty, aby oddać kawiarniany sznyt miejsca. Postawiliśmy jednak na jego lżejsze i nowocześniejsze wydanie – neo art deco – przejawiające się w smukłych łukach i oświetlających je neonach. Zestawiliśmy go z trendem happy design wprowadzającym do wnętrza zabawę “szczęśliwymi kolorami” – mówi Joanna Kubiak z Żurawicki Design.

Na niewielkiej powierzchni, 67 m2 znajdują się trzy pomieszczenia: sala sprzedaży pełniąca funkcję cukierni, lodziarni i kawiarni, zaplecze produkcyjne oraz toalety.

Zamiast masywnych form, wybrane zostały lekkie, mosiężne, prawie ażurowe regały oraz frezowana lada i zabudowa lodówek.

Zamiast masywnych form, wybrane zostały lekkie, mosiężne, prawie ażurowe regały powielające kształt łuków, oraz frezowana lada i zabudowa lodówek. Dzięki tym elementom wnętrze nabrało lekkości, a projektanci uniknęli stworzenia zbitego monolitu.
Ozdobą, ale także ważnym elementem wyposażenia są welurowe siedziska i marmurowe stoliki.

Światło, które eksponuje detale i nie przytłacza

Wybierając oświetlenie, projektanci kierowali się nie tylko jego funkcjonalnością, zależało im również na odpowiedniej atmosferze i wyeksponowaniu charakterystycznych elementów wnętrza.

niebiesko-różowa lodziarnia z półokrągłymi oknami w lodziarni w londynie
Żurawiecki Design

– Szukaliśmy oświetlenia dekoracyjnego, które będzie nawiązywało do naszych skojarzeń letniego nieba, obłoków oraz lekkości. To zadanie spełniają kuliste oprawy. Nie bez powodu też wybraliśmy lampy w kolorze białym – nawiązuje on do idei projektu, nie narzuca się i nie kłóci z resztą kolorów użytych w kawiarni. Odpowiednio dobrany współczynnik oddawania barw CRI, pozwala w prawidłowy sposób odwzorować barwy mówi projektant Jakub Żurawicki.
W wyborze materiałów kierowano się designem, który pozwala oddać charakter wnętrza i opowiedzieć jego historię oraz jakością i trwałością produktów, która jest ważnym aspektem przy częstej eksploatacji.

Bio projektu:
Projekt: żurawicki.design Jakub Żurawicki, Joanna Kubiak
Miejscowość: Londyn
Powierzchnia: 67 m2

Fot. i oprac. na podst.:
mat. prasowe Żurawicki Design, AQForm