Pastelowy raj dla dzieci: projekt przedszkola Hello Baby

Edukacja i rozrywka: tego wymagamy dziś od placówek dla dzieci. Zobaczcie projekt, który powstał na Ukrainie. Pełno w nim pasteli i przestrzeni, w której najlepiej poczują się najmłodsi.

Znajdujące się w Dnieprze (Ukraina) Hello Baby wypełnia pierwsze piętro kompleksu mieszkalnego o imponującej powierzchni 517 m2

Wszechstronnie

Początkowo SVOYA STUDIO, założone przez Julię Martynenko i Denisa Sokolova, miało stworzyć plan rozbudowy istniejącego lokalu dla dzieci, jednak w miarę rozwoju projektu poproszono ich również o rearanżację istniejących już przestrzeni tak, by tworzyły one harmonijną całość. 

Studio SVOYA tworzy projekty architektoniczne, a także projekty wnętrz i produktów. W swoim portfolio kładzie szczególny nacisk na interakcję i relacje międzyludzkie. Proces twórczy opiera się tu na pasji i profesjonalizmie, dzięki czemu powstają projekty, które wyróżniają się na tle innych. 

Naturalne materiały, zaoblone krawędzie

W pomieszczeniach znalazło się sporo drewna: to właśnie z tego surowca wykonano szafki, siedziska, czy gry, które powstały na specjalne zamówienie i znalazły się na ścianach w całej przestrzeni dedykowanej dzieciom. Dzięki drewnu czuć tu ducha skandynawskiej estetyki. Architekci skupili się także na maksymalizacji funkcjonalności przestrzeni. Jednak nie tylko niej: bezpieczeństwie także. Wszystkie meble, szafki, dodatki na ścianach i korytarzu, całość oświetlenia i wspomniane już drewniane gry zostały zaprojektowane z zaokrąglonymi krawędziami, po to, aby po pierwsze, wystrój wnętrza wydał się bardziej harmonijny i miękki, a po drugie: aby przestrzeń ta stała się przyjazna i bezpieczna dla dzieci, które podczas zabawy mogłyby wpaść na ostre krawędzie. 

Podział według funkcji

Powierzchnia mająca ponad pół tysiąca metrów kwadratowych wymaga właściwego podziału. Pomieszczenia znajdujące się na terenie Hello Baby podzielono na strefy i pogrupowano według funkcji. Mamy zatem pomieszczenia, które oddają charakter poczekalni dla rodziców: to recepcja oraz mała kawiarnia. Z przestrzeni wejściowej prowadzi korytarz, który przebiega przez środek przestrzeni dzieci. Korytarz ten został zaprojektowany z myślą o rozszerzeniu możliwości funkcjonalnych, co skłoniło architektów do zainstalowania tu gier i stylizowanych siedzisk.

Od ścian, przez siedziska i drewniane gry na zamówienie, aż po szafki, architekci w każdym pokoju zastosowali pastelowe odcienie zieleni, szarości, pomarańczu i błękitu. Wykorzystanie takiej palety barw zmienia każde wnętrze w jasną i tętniącą życiem przestrzeń i sprawia, że projekt odbieramy jako niezwykle spójny.

Transformacja

To, na co warto zwrócić uwagę w ramach projektu jest sposób, w jaki SVOYA Studio zaprojektowało wnętrze każdego pomieszczenia, aby było ono funkcjonalnie, a zarazem na tyle uniwersalne, aby zmieniało się na potrzeby zajęć każdego dnia. Dzięki wzornictwu zmieniającemu się adekwatnie do potrzeb użytkowników, można w ciągu kilku minut zaadaptować różne pomieszczenia, począwszy od sal zabaw z matami na podłodze po te z biurkami i miejscami do siedzenia.

Fot. i oprac. na podst.:
mat. prasowe SVOYA STUDIO