Aktualny motyw: Kuchnie i łazienki z konglomeratów kwarcowych

czarny wektorowy logotyp COSENTINO

MECENAS MOTYWU

Pianki, galaretki i pastele: projekt zrewitalizowanej Cukrowni Żnin od MIXD

Należąca do Grupy Arche Cukrownia Żnin Park Industrialny to jeden z najciekawszych i największych w Polsce obiektów rewitalizowanych na potrzeby branży hospitality i mixed use. Zgodnie z charakterem inwestycji i historią obiektu MIXD w zaprojektowanych przez siebie przestrzeniach postawił mocno na ideę reuse i z poczuciem humoru zainspirował się miejscem, gdzie w cukrze było z pewnością 100% cukru.

Zakończenie pierwszego etapu inwestycji Cukrownia Żnin Park Industrialny miało miejsce w czerwcu 2020 roku. Do użytku zostały oddane wtedy m.in. 1 budynek hotelowy (182 pokoje), kilkanaście sal konferencyjnych o łącznej powierzchni ok. 4000 m2 z największą ok 1400 m2, kilka restauracji i klubów, mały browar, kręgielnia, aquapark. Na drugim etapie – w sierpniu 2020 – dołączą do nich kolejne elementy centrum konferencyjno-wypoczynkowego – drugi budynek hotelowy (134 pokoje), SPA & wellness, sala zabaw dla dzieci oraz manufaktura cukierków.
W dalszych planach zagospodarowania Cukrowni Żnin Park Industrialny są utworzenie centrum rehabilitacji, kliniki medycznej, Muzeum Cukrownictwa, Muzeum Optymizmu, parku handlowego, osiedli mieszkaniowych wielorodzinnych i jednorodzinnych, domów wakacyjnych, biur, kina, audytorium, boisk. Cała inwestycja kosztować będzie ok. 300 mln złotych. Głównym architektem Cukrowni Żnin jest Marek Bulak z Bulak Projekt, a za całość projektu odpowiada Piotr Grochowski, architekt Grupy Arche.

Słodki aquapark

W tym ogromnym postindustrialnym kompleksie (ponad 40 tys. m2 na 35 h terenu) studiu MIXD przypadł w udziale projekt wnętrz budynku A3. Jego znaczną część zajmuje aquapark – idealne miejsce wypoczynku dla rodzin z dziećmi. Chcąc nieco złagodzić klimat wnętrza dawnej hali produkcyjnej o wysokich na 8 metrów ceglanych ścianach i widocznej stalowej konstrukcji dachu projektanci z MIXD zaproponowali jasne, pastelowe wnętrze inspirowane słodkościami. – Choć mamy do czynienia z obiektem poprzemysłowym, nie chcieliśmy dodawać do oryginalnej tkanki budynku sztucznie stworzonych „industrialnych” elementów. Aquapark to przestrzeń zabawy – woleliśmy poszukać skojarzeń kryjących się za słowem cukier, wcielić się w dziecko, które wyobraża sobie bajkową fabrykę słodkości – mówi Piotr Kalinowski z MIXD.

Groszki, pianki, galaretki

Ogromne, zaprojektowane specjalnie do wnętrza aquaparku lampy wykonano z metalowej siatki cięto-ciągnionej. Wyglądają niczym gigantyczne kostki cukru, które za chwilę wpadną do basenów i zamienią ich zawartość w słodki syrop. Ich nieregularne rozmieszczenie potęguje wrażenie dynamicznego ruchu. Reszta wnętrza tonie w cukierkowych pastelach, świetnie znanych wielbicielom pudrowych groszków. Podświetlane kolorowo baseny kuszą niczym ogromne porcje kisielu lub galaretki, a na zmęczonych pływaniem czekają customowo zaprojektowane leżanki, budzące nagły apetyt na pianki marshmallow. Z kolei kwadratowe płytki to element nostalgii – kiedyś wszechobecne w każdej łazience, na każdym basenie, w szkołach, przedszkolach i domach przenoszą starszych użytkowników aquaparku w czasie do lat 80. i wspomnień z dzieciństwa. Z pastelowym wnętrzem świetnie komponują się też liczne egzotyczne rośliny – patrząc na nie, trudno nie zacząć nucić „Club Tropicana”.

Nowe życie w starym miejscu

W recepcji i w restauracji w budynku A3 zgodnie z wytycznymi inwestora króluje re-use. By stworzyć ich wyposażenie powtórnie wykorzystano wiele oryginalnych elementów z wnętrz cukrowni. Lampy w restauracji powstały z przerobionych porcelanowych izolatorów ze słupów wysokiego napięcia. Lada recepcyjna została skonstruowana ze starych bufetów z zakładowej kuchni. Nowe życie w starym miejscu rozpoczynają też skrzynkowe telewizory Unitra i drewniane boazerie. Pojawiają się tu też poddane renowacji lampy przemysłowe – dawniej oświetlające hale i magazyny pełne cukru. Nawet płytki ceramiczne z lat 60. zyskały nowe wcielenie jako pokrycie blatów stołów. Z tymi postindustrialnymi elementami świetnie komponują się meble takich polskich marek jak 366 Concept, MDD, Paged, Fameg i Bejot. Drewniane konstrukcje i kolorowe tapicerki ocieplają wnętrza, zachęcają do relaksu, stanowią interesujący kontrast dla betonowych podłóg i ażurowych metalowych kratownic, pełniących funkcję ścianek działowych. – Bardzo podobało nam się założenie inwestora, by wykorzystać jak najwięcej elementów z odzysku. To bardzo racjonalne i zrównoważone podejście, które dodatkowo nam projektantom pozwoliło odejść na chwilę od korzystania z gotowych rozwiązań i wyzwolić kreatywność w tworzeniu tych unikatowych– dodaje Piotr Kalinowski.

Cukrownia Żnin Park Industrialny będzie trzynastym obiektem hotelowym w portfolio Arche SA, a równocześnie piątym spośród obiektów zabytkowych. Wcześniejsze to Pałac i Folwark Łochów, Hotel Tobaco w Łodzi (po Fabryce Papierosów), Zamek Janów Podlaski oraz Koszary Góra Kalwaria.

Bio projektu:
Obiekt: Wnętrza budynku A3 w Cukrownia Żnin
Lokalizacja: Żnin, woj. kujawsko-pomorskie
Inwestor: Grupa Arche
Planowane zakończenie inwestycji: czerwiec 2020 (pierwszy etap), sierpień 2020 (drugi etap)
Projekt: MIXD
Zespół projektowy: Piotr Kalinowski, Katarzyna Majer-Hola, Joanna Mazurek, Dominika Niewczas-Januszek

wnętrze Cukrownia Żnin Parku Industrialnego projektu MIXD basen z beżową ścianką wnętrze Cukrownia Żnin Parku Industrialnego projektu MIXD przestrzeń wspólna z różnymi siedziskami z kolorowymi panelami na suficie wnętrze Cukrownia Żnin Parku Industrialnego projektu MIXD basen z białymi kafelkami i dużymi kostkami cukru pod sufitem wnętrze Cukrownia Żnin Parku Industrialnego projektu MIXD przestrzeń jadalna z biało czarną wusoką wyspą z pomarańczowymi krzesłami wnętrze Cukrownia Żnin Parku Industrialnego projektu MIXD przestrzeń wspólna z drewnem na ścianach ze stolikami wnętrze Cukrownia Żnin Parku Industrialnego projektu MIXD recepjca z betonową podłogą pod kolorowymi przestrzennymi panelami pod sufitem

Fot. i oprac. na podst.:
mat. prasowe MIXD

hospitality

Czytaj więcej

Wnętrza / aranżacje i projekty wnętrz

Hotel ze starego biurowca w Londynie projektu Grzywinski+Pons
Broken Wharf London: w krainie dychotomii

Grzywinski+Pons odmienili znajdujący się w sercu Londynu biurowiec z lat 70. w miejsce, które idealnie oddaje ducha hospitality. Locke at Broken Wharf to liczący 113 pokoi hotel z barem, restauracją, salonem i strefą coworkingową.

Wnętrza publiczne

ciemne wnętrze luksusowego baru w hotelu
Na rogu tradycji i trendów – wnętrza Nobu Hotel autorstwa pracowni de novo

Udział Roberta De Niro w tym przedsięwzięciu wraz z prestiżową lokalizacją budynku w sercu stolicy oraz współpraca grona doświadczonych architektów to gwarancja wysokiej rangi miejsca. Pracownia de novo założona przez Magdalenę Dusińską i Magdę Jeziorowską miała wkład w jego aktualny kształt.

Wnętrza publiczne

biały nowoczesny hotel z oknami oraz elementami ciemnego drewna oraz wejściem ze starej zardzewiałej blachy na ścianie
Odpoczynek na pustyni. Hotel Al Faya Lodge

Hotel zaprojektowany przez biuro ANARCHITECT, łączy w sobie nowoczesność 
i tradycję; luksus i prostotę obcowania z przyrodą – jest jak całe Emiraty: piękny, nieco tajemniczy i wielowymiarowy. Jednym z głównych materiałów, które posłużyły do stworzenia tego oryginalnego miejsca zostały spieki kwarcowe Laminam.

Wnętrza / aranżacje i projekty wnętrz

wnętrze Student Depot Gdańsk od MIXD recepcja wykończona ciemnym drewnem i okładziną w kropki
Wyższy stopień studenckiego życia: Student Depot w Gdańsku

Już we wrześniu 2020 przywita pierwszych mieszkańców prywatny dom studencki sieci Student Depot powstający w Gdańsku. Przestrzenie wspólne tego obiektu to projekt studio MIXD – koncentrujący się na stylu życia młodych ludzi, ich pragnieniu doświadczania, zabawy i przebywania w inspirującej, pełnej życia przestrzeni.

Aktualności

okładka raportu branża wnętrzarska w dobie koronawirusa
Komunikacja marek wnętrzarskich w czasach pandemii: wyniki badania MAGAZIF

W końcu jest! Oddajemy w Wasze ręce raport z badania przedstawicieli branży wnętrzarskiej. Z niego dowiecie się m.in. nie tylko o tym, jak wpłynęła na nich pandemia, ale także w jakie treści reklamowe inwestują przedstawiciele branży wnętrzarskiej i na jakie sposoby promocji postawią w najbliższej przyszłości.

rewitalizacja

Czytaj więcej

architektura

ciemne wnętrze z skórzanymi kanapami industrialnymi kręconymi schodami oraz czerwoną cegłą na ścianach
Fabryka Pomp w Lesznie na nowo

Rozpoczynają się prace nad rewitalizacją budynku fabryki. W jednym z budynków kompleksu dawnej fabryki pomp przy ul. Narutowicza 36 w Lesznie można zaś już umawiać się na indywidualne oprowadzanie po pokazowym, loftowym wnętrzu.

Wnętrza / aranżacje i projekty wnętrz

nowoczesny dom zbudowany w murze przy zielonym trawniku
Pergaminiarnia: dom w zabytku

Istniejąca posiadłość powstała z dwukondygnacyjnego domu w stylu wiktoriańskim. Do domu przylegała nieużywana stodoła oraz zniszczony budynek, który był dawną drukarnią i miał stać się zabytkiem. Zobaczcie projekt Will Gamble Architects.

wnętrza użytkowe

Czytaj więcej

Wnętrza / aranżacje i projekty wnętrz

przestronne wnętrze z ciemnymi kanapami oraz okrągłymi stołami obok wysokich zielonych roślin
Nowoczesna przychodnia na Mokotowie

Wnętrza nowej przychodni specjalistycznej w Warszawie zaprojektowało studio Sobkowiak Architektura. Poza wysokim poziomem estetycznym, zapewnia pacjentkom atmosferę daleką od skojarzeń z typową placówką opieki medycznej.

Wnętrza / aranżacje i projekty wnętrz

Nietuzinkowa feeria barw: biuro Autodesk w sercu Szkieletora

Zaskakujące kolory, autorskie konstrukcje na sufitach, naścienne murale – tak w skrócie można opisać projekt krakowskiego biura firmy Autodesk.

zero waste

Czytaj więcej

architektura

biały Wormhouse Dom robak projektu Piotra Kuczia zdjęcie wieczorem
Dom Robak – ekologiczny dom przyszłości

Dom, który kształtem przypomina robaka lub gąsienicę. To Dom Robak – Wormhouse. Czy to architektoniczna ekstrawagancja czy racjonalna, choć niekonwencjonalna budowla? Na jakim etapie jest dziś projekt, który otrzymał wyróżnienie w konkursie German Design Award 2018?

ludzie

ekologiczne biuro od workplace solutions open space z drewnianą podłogą i przeszklonym boxem
Biuro 80% eko: meble z odzysku i wzajemne zaufanie

Workplace Solutions lubi przełamywać stereotypy. Przekraczać granice. Przy jednej z ostatnich realizacji udowadnia, że przestrzenie pracy można projektować inaczej. Z zupełnie innego punktu widzenia, a jednak uzyskując oczekiwany efekt – komfortowego i wizualnie estetycznego miejsca.