Aktualny motyw: Panele winylowe – piękne i praktyczne

Mecenas Motywu

W krainie doznań: Cinnamon Restaurant w Dublinie

Pracownia Kingston Lafferty Design (KLD) przekształciła były lokal handlowy w Dublinie w Cinnamon Restaurant. To pastelowy raj, w którym wyrafinowany design idzie w parze z funkcjonalnością. Zobaczcie mikroświat, w którym celebruje się kolory, kształty i faktury oraz dba o zmysłowe doznania, które rozwijają się w miarę przemieszczania się gości w głąb przestrzeni.

Filozofia projektowa KLD opiera się na analizie tego, jak ludzie żyją i pracują. Obserwacje te stały się podstawą również i dla tego projektu, gwarantując, że ci, którzy znajdą się w danej przestrzeni, mogą odkryć w niej zarówno funkcjonalność, jak i piękno. Kierunek poruszania się po całym wnętrzu wyznaczono za pomocą głębokich, bordowych podłóg, które przecinają gdzieniegdzie niebieskie, okrągłe płytki. Ten pastisz kolorów jest niczym pas startowy, który prowadzi gości dalej. 

wnętrze lokalu usługowego projektu Kingston Lafferty Design czarna zaokrąglona kamienna lada wykończona małymi białymi płytkami wnętrze lokalu usługowego projektu Kingston Lafferty Design niebieska ściana z okrągłymi dekoracjami na zielonym długim siedziskiem wnętrze lokalu usługowego projektu Kingston Lafferty Design niebieska ściana z okrągłymi dekoracjami na zielonym długim siedziskiem na którym siedzą cztery kobiety trzymające różowe balony

Teraz spójrzmy w górę. Czterometrowy sufit góruje nad użytkownikami, a sam lokal jest jasny za sprawą wpadającego do środka światła słonecznego. Miękkie skórzane kanapy to strefa przytulnych miejsc siedzących, idealnych na powolne budzenie się do życia w promieniach słońca w niedzielny poranek. Idąc dalej mamy wrażenie, że trafiliśmy do innej restauracji, wszak 10 kroków stąd światło naturalne ustępuje miejsca nastrojowemu blaskowi oświetlenia. Jest tu bardziej kameralnie.

wnętrze lokalu usługowego projektu Kingston Lafferty Design zielona ściana z niebieską wnęką i wieszakami na kieliszki wnętrze lokalu usługowego projektu Kingston Lafferty Design niebieski balon we wnęce wykończonej niebieskimi małymi płytkami

Projektując wnętrze, zespół dążył do „stworzenia beztroskiej i przywołującej czasy dzieciństwa przestrzeni”. Wykonane na zamówienie oprawy oświetleniowe przypominają ponadwymiarowe lizaki, świecące w całym pomieszczeniu. Ściana z okrągłych paneli i luster przechwytuje światło, a następnie odbija je na sąsiednich, błyszczących powierzchniach.

wnętrze lokalu usługowego projektu Kingston Lafferty Design zielony stolik z czerwonym siedziskiem pod białą lampą na tle ściany z zieloną roślinną tapetą wnętrze lokalu usługowego projektu Kingston Lafferty Design zielony stolik z czerwonym siedziskiem pod białą lampą na tle ściany z zieloną roślinną tapetą obok niebieskiej wnętki wnętrze lokalu usługowego projektu Kingston Lafferty Design ciemno brązowy stolik przy zielonym zaokrąglonym siedzisku zabudowanym białymi płytkami

Eksperymentuje się też ze skalą. Wysoki jest nie tylko sufit, a także dodatkowy bar, który został zaprojektowany jako ponadwymiarowy element, sprawiający, że zwiedzający czują się tak, jakby znaleźli się w domku dla lalek. Przestrzeń jest niemal teatralna – proste kształty stają się elementami konstrukcyjnymi i stworzonymi do zabawy, różne faktury zaś zachęcają do dotykania. 

wnętrze lokalu usługowego projektu Kingston Lafferty Design niebieska ścianka oddzielająca dwa fioletowe siedziska wnętrze lokalu usługowego projektu Kingston Lafferty Design kobieta trzymająca duży różowy balona za czarno białą ladą

Restauracja Cinnamon zaprasza swoich gości, aby stali się bohaterami opowieści. Wchodząc do różowo-bordowej sali, mogą doświadczać otaczającej ich przestrzeni w nieco żartobliwy i nieoczekiwany sposób. A to niewątpliwy sukces studia KLD w zachęcaniu nas do innego myślenia o projektowaniu.

Fot. i oprac. na podst.:
mat. prasowe YellowTrace, Kingston Lafferty Design

Kingston Lafferty Design

Czytaj więcej

Wideo

kadr z filmu MAGAZIF NEWS 10
MAGAZIF NEWS #10

W tym odcinku opowiemy Wam o biurach i powiemy o tym, jak można je aranżować po pandemii, pokażemy Wam butik duetu Paprocki i Brzozowski, a także zabierzemy Was do trzech kolorowych miejsc oraz krainy pełnej alabastru.

restauracje

Czytaj więcej

Wnętrza publiczne

Na ciacho do kawiarni „Glazer” – rozkosz dla podniebienia, uczta dla oczu

Lubicie słodkości? My bardzo. A jeszcze bardziej lubimy konsumować je we wnętrzach nowocześnie estetycznych, ale jednocześnie przytulnych i kameralnych. Doceniamy także funkcjonalność i elastyczność przestrzeni publicznych, dlatego też spore wrażenie zrobił na nas smakowity projekt pracowni architektonicznej URBAN / TATARCZUCH. Poznajcie cukiernię „Glazer” zlokalizowaną w Turzym Polu od kuchni!

Wnętrza publiczne

Jedzenie jak u mamy, aranżacja jak z katalogu – apetyczny projekt opolskiego baru mlecznego
Apetyczny projekt opolskiego baru mlecznego: mariaż zieleni i pudrowych tonów

Choć klienci barów mlecznych odwiedzają te miejsca dla domowych nut smakowych, to współczesne wersje tego typu lokali gastronomicznych potrafią zaskakiwać swoją nowoczesną, a jednocześnie przytulną aranżacją. Idealnym potwierdzeniem dla tego stwierdzenia jest znajdujący się przy ulicy Krakowskiej w Opolu bar Starówka, która od przeszło 30 lat częstuje mieszkańców słynącego z festiwalu muzycznego.

wnętrza użytkowe

Czytaj więcej

Wnętrza publiczne

Eklektyzm, kolor i local touch: Holiday In Express
Eklektyzm, kolor i local touch: Holiday In Express w Warszawie

Mimo pandemii i związanych z nią problemów, na mapie Warszawy pojawiło się kilka nowych hoteli. Wśród nich Holiday In Express mieszczący się w The Warsaw Hub przy Rondzie Daszyńskiego. Jego wnętrza wyróżniają nawiązania do topografii miasta, eklektyczne połączenia oraz nieformalny klimat. Projekt powierzono pracowni Tremend.

Wnętrza / aranżacje i projekty wnętrz

Mieszkanie w kamienicy pełne sekretów
Mieszkanie w kamienicy pełne sekretów

Jasne, przestronne i dobrze przemyślane… To określenia idealnie opisujące mieszkanie w warszawskiej kamienicy z lat 50-tych, które niedawno przeszło generalną metamorfozę. Przestrzeń jest utrzymana w łagodnych, stonowanych kolorach, a duża ilość słonecznego światła sprawia, że mieszkanie wygląda na znacznie większe.