Aktualny motyw: Ceramika

MECENAS MOTYWU

Wafle lizać: pattern kratki, koła i kolory królują w urokliwej, warszawskiej lodziarni

Kompleksowy projekt małej rodzinnej lodziarni Wafle Lizać składa się z projektu wnętrza części sprzedażowej lokalu, projektu identyfikacji wizualnej oraz aranżacji graficznej witryny okien zewnętrznych. Pora wejść do środka i przyjrzeć się temu projektowi bliżej, bo jest naprawdę smakowicie!

Lody… dla ludzi i czworonogów

Właścicielki zapragnęły stworzyć miejsce, gdzie nie tylko lody, ale i same wafelki mają przyciągać klientów. Dodatkowo stworzyły produkt dla czworonogów, które wraz z właścicielami odwiedzają lokal. Otwierając biznes w siostrzanym duecie miały doświadczenie wyniesione z domu – część ich rodziny już od kilku dekad pracuje w branży. Mając dostęp do wiedzy, świetnych technologów oraz produktów wysokiej jakości, postanowiły stworzyć miejsce z wyjątkowymi lodami, których do tej pory brakowało w okolicy. Miejsce znajduje się w otoczeniu zabudowy złożonej z budynków wielorodzinnych, przy trasie spacerowej niedaleko otwartych obiektów sportowych. Czyni to lodziarnię idealnym miejscem do odwiedzenia podczas spaceru z rodziną, a lody mogą być słodką niespodzianką dla dzieci po treningu.

Smakowite wnętrze

Wnętrze lodziarni jest kompozycją kratki, kół i plam barw uzupełniających. – Wzory wybrałyśmy jako te charakteryzujące samą lodziarnię, gdzie oprócz kolorowych lodów, podstawą jest kraciasty wafelek – mówią  Malwina Borowiec i Karolina Chodur z Pigalopus, pracowni odpowiedzialnej za stworzenie tego miejsca.

Mocny wzór podłogi, który tworzą płytki ze wzorem w kropki, podkreślony został kratką kontrastującej fugi. Główne ściany za ladą sprzedażową zostały również wykończone wzorem kratki z kontrastującą fugą, tworząc wyraziste tło. Te wzorzyste powierzchnie przełamane są plamami koloru, które tworzy m.in. monolityczna terrakotowa lada z różowym cienkim blatem łączącym się kolorystycznie ze ścianami zaplecza. Wszystko zmiękczone zostało kulistymi lampami w kilku rozmiarach, tworząc wiele opcji oświetlenia, ale też efektów wizualnych. Ściany służą jako ekspozycja wafli oraz menu z sezonowymi smakami.

Wylosuj swój smak

Dla niezdecydowanych zaproponowano wybór smaku za pomocą koła fortuny. – Wnętrze ma być radosne i przyjazne, co wykorzystałyśmy również w motywie przewodnim identyfikacji wizualnej lodziarni – a efektem jest m.in. neon w formie uśmiechu na ścianie za ladą sprzedażową – opowiadają architektki. Pojawia się on na grafikach w witrynach okiennych, logotypie lodziarni oraz kole fortuny pokrytym holograficzną folią, które pozwala również na zabawę różnokolorowym odbiciem wnętrza lodziarni.

Bio projektu

  • Projekt: Pigalopus / Malwina Borowiec, Karolina Chodur
  • Lokalizacja: Warszawa
  • Rok: 2021
  • Zdjęcia: Migdał Studio

Fot. i oprac. na podst.: 
mat. prasowe Pigalopus