Aktualny motyw: Barwy i odcienie we wnętrzach

MECENAS MOTYWU

Dom pod ziemią: projekt Alberta France Lanorda

Sztokholm (Szwecja), dawny schron przeciwatomowy znajdujący się 30 metrów pod ziemią – w tym miejscu powstało jedno z najciekawszych biur na świecie. Architekci Albert France-Lanord zaprojektowali dla firmy Bahnhof, szwedzkiego dostawcy usług internetowych, ośrodek przetwarzania danych w klimacie filmów SF.

Wizja pracy 30 metrów pod ziemią w pomieszczeniach, których pierwotnym przeznaczeniem była ochrona życia na wypadek działania broni masowego rażenia nie brzmi najciekawiej. Proces przygotowania objął kilka faz – wysadzenie ok. 4000 m3 skał w celu zwiększenia przestrzeni do rozmiaru 1 200 m2, zabezpieczenie jaskini, umieszczenie instalacji technicznych i elektrycznych.

Wnętrza Pionen – White mountain inspirowane były nie tylko science fiction, można w nich znaleźć wyraźne nawiązania do filmów z Bondem. Brak okien został zrekompensowany oświetleniem, które imituje naturalne światło, zmieniając natężenie zależnie od pory dnia. Chłodny i surowy klimat został wzbogacony o tropikalny ogród z wodospadem, akwaria i sale do relaksacji.

biuro pod ziemią
Åke E:son Lindman
sala konferencyjna pod ziemią
Åke E:son Lindman
duże akwarium i biały stół
Åke E:son Lindman
przejście z niebiesko podświetlonymi maszynami
Åke E:son Lindman
przejście z roślinnością
Åke E:son Lindman
biuro pod ziemią
Åke E:son Lindman
niebieskie maszyny
Åke E:son Lindman
czerwone skały
Åke E:son Lindman
czerwone skały i sala konferencyjna
Åke E:son Lindman
niebieskie drzwi obok szaf it
Åke E:son Lindman
duże szklany szyby
Åke E:son Lindman
balkon na linach
Åke E:son Lindman
ciemne krzesła i czarny telewizor
Åke E:son Lindman
dwa duże niebieskie silniki
Åke E:son Lindman
skały
Åke E:son Lindman
serwery pod salą konferencyjną
Åke E:son Lindman
szklany okrąg
Åke E:son Lindman
plan firmy korytarz firma pod ziemią główny plan

Wnętrza publiczne

Biuro W&W Consulting – o bezpieczeństwie na luzie

BHP to dziedzina, która kojarzy się z regułami, przepisami i dość skostniałym wizerunkiem. Tymczasem firma W&W Consulting nie tylko postanowiła zmienić aranżację swojego warszawskiego biura tak, by lepiej służyła jej codziennej pracy, ale też pokazać swoją branżę w świeży i atrakcyjny sposób. Receptą na zaspokojenie jej oczekiwań okazała się współpraca z MIXD.

Aktualności

MoodWorks odnosi sukces w Paryżu

MoodWorks – Dora Kuć i Karina Snuszka z sukcesem w międzynarodowym konkursie DNA Paris Design Awards. Studio architektury wnętrz zdobyło nagrodę w kategorii „workplace” za warszawską siedzibę międzynarodowej kancelarii prawnej Allen&Overy.

Wnętrza / aranżacje i projekty wnętrz

Glamour, vintage, modern: stylowa rezydencja w Australii
Glamour, vintage, modern: stylowa rezydencja w Australii

Rezydencja znajdująca się w Australii, zaprojektowana przez Grega Natale’a, zachwyca marmurem i meblami w stylu vintage. Przyciąga wzrok klasycznymi rozwiązaniami w odświeżonej wersji i urzeka stylistyczną równowagą. Zajrzyjmy do środka!

Wnętrza / aranżacje i projekty wnętrz

W zgodzie z naturą w szwajcarskim Montagnola
W zgodzie z naturą w szwajcarskim Montagnola

W przepięknej, górzystej okolicy, w bliskim sąsiedztwie jeziora Lugano, powstała Residenza Ra Curta. Projekt pracowni A++ autorstwa Paolo i Carlo Colombo zachwyca nowoczesną bryłą i minimalistycznymi, eleganckimi wnętrzami. Z okien rezydencji roztacza się widok na piękny szwajcarski krajobraz, a wykorzystane w projekcie spieki kwarcowe stanowią idealny pomost między architektonicznym kunsztem domu a otaczającą go naturą.

wnętrza użytkowe

Czytaj więcej

Wnętrza publiczne

Wnętrze w nadmorskim stylu: dom w stylu marynistycznym
Włoska nostalgia z industrialem: kawiarnia w Sydney

Stuletni magazyn na przedmieściach Sydney okazał się idealnym miejscem dla rodzinnej firmy. Istniejąca od 1970 roku sieć Genovese Coffee House postanowiła otworzyć tu pierwszą wielofunkcyjną kawiarnię, a pomogła jej w tym pracownia architektoniczna Alexander & Co.

Wnętrza publiczne

„Delikatesy” w Opolu. Food court w vintage’owych wnętrzach kultowego sklepu

Kiedyś luksusowy jak na lata PRL-u „sam”. Dziś – przestrzeń gastronomiczna z sześcioma lokalami. Niełatwej adaptacji historycznego wnętrza podjęła się opolska pracownia architektury The Wall. Jej cel? Przy wprowadzaniu nowych funkcji odzyskać zatarty urok modernistycznego lokalu. Metamorfoza zakończyła się pełnym sukcesem – w „Delikatesach” równie dobrze czują się i starsi, i młodzi opolanie.