Aktualny motyw: Sprzęt dla profesjonalistów
Logo Lenovo

Mecenas Motywu

Trwałość i prostota – zrównoważony dom-klejnot w sercu lasu w Holandii

Muk van Lil i jej partner Nick zbudowali wyjątkowy malutki domek położony w lasach Veluwe w pobliżu Zandenplas w Holandii. „Mori”, po japońsku „las”, został zaprojektowany jako domek letniskowy oferujący miejsce dla czterech osób, z wyraźnym naciskiem na zrównoważony rozwój. Umiarkowany, ale wyrafinowany wystrój wnętrza obejmuje również wyposażenie łazienki.

Trwałość w projekcie

Mori Tiny House został zbudowany zgodnie z podejściem wabi-sabi, które opiera się na siedmiu japońskich zasadach. Trzy główne zasady tego małego domu to: trwałość, prostota i niedoskonałość.

Mori Tiny House - zrównoważony klejnot w sercu lasu Veluwe w Holandii Mori Tiny House - zrównoważony klejnot w sercu lasu Veluwe w Holandii

Właściciele stworzyli szkice fasady i planu piętra, które następnie zostały zrealizowane przez lokalną firmę budowlaną. Ponieważ domek Mori znajduje się w lesie, ogromnie ważna była dobra izolacja oraz trwałe i solidne wykonanie. Na przykład podstawa domu jest wykonana z solidnego drewna, a ściany wewnętrzne są obłożone prostymi płytami gipsowymi.

Jeśli chodzi o staranny dobór materiałów, oprócz estetyki i optyki, deweloperzy położyli duży nacisk na materiały trwałe, naturalne i nadające się do recyklingu. Na przykład ściany pomalowano naturalną farbą kredową, a podłogi pokryto jedyną na świecie wykładziną PCV nadającą się w 100 procentach do recyklingu.

Mori Tiny House - zrównoważony klejnot w sercu lasu Veluwe w Holandii Mori Tiny House - zrównoważony klejnot w sercu lasu Veluwe w Holandii

Przytulność na małej przestrzeni

Za pomocą kilku wybranych elementów wyposażenia i harmonijnej koncepcji kolorystycznej, w której jasne, naturalne kolory połączono z odcieniami drewna, właściciele domu byli w stanie stworzyć stylową i ciepłą atmosferę, w której panuje dobre samopoczucie. Swoją rolę odgrywa również piec na pelet, który generuje przytulne ciepło w chłodne dni.

Pomimo minimalistycznego planu, w maleńkim domu Mori nie daje wrażenia ciasnoty. Dzieje się tak między innymi dzięki dużym powierzchniom okien, które przyciągają widok na otaczający krajobraz.

Mori Tiny House - zrównoważony klejnot w sercu lasu Veluwe w Holandii Mori Tiny House - zrównoważony klejnot w sercu lasu Veluwe w Holandii

Wellness w łazience

Koncepcja aranżacji wnętrza jest kontynuowana w łazience dzięki wyrafinowanemu i trwałemu wyposażeniu – to prawdziwe doświadczenie dobrego samopoczucia dla gości. Ceramiczna umywalka w kolorze białym jest połączona z stojącą na podłodze, regulowaną na wysokość metalową konsolą w kolorze czarnym matowym z połączonym z nią uchwytem na ręczniki. Zintegrowana szuflada w kolorze szczotkowanego orzecha ma z boku praktyczny element do siedzenia, a uzyskana w ten sposób przestrzeń do przechowywania podkreśla uporządkowaną estetykę. Wizualnym akcentem jest okrągłe lustro z oświetleniem, funkcją przełączania kolorowego światła i podgrzewaniem lustra.

Mori Tiny House - zrównoważony klejnot w sercu lasu Veluwe w Holandii Mori Tiny House - zrównoważony klejnot w sercu lasu Veluwe w Holandii

W strefie prysznicowej, połączonej nawet z prysznicem zewnętrznym, znajduje się brodzik, którego matowa powierzchnia sprawia wrażenie autentycznego kamienia.

Fot. i oprac. na podst.:
mat. prasowe Duravit