Aktualny motyw: Okienne stylizacje

Logo anwis mecenas motywu

MECENAS MOTYWU

Nowoczesna stodoła: 500-metrów pełnych elegancji i technologicznych smaczków

Onieśmiela skalą, zaskakuje formą i zachwyca rozwiązaniami. Łączy monumentalną architekturę z monochromatycznym i eleganckim wnętrzem. Ten dom w warszawskim Wilanowie jest dowodem na to, jak bardzo projekt wnętrza może zależeć od architektury budynku. I na to, jak wiele dobrego może ta zależność przynieść.

Nowoczesna stodoła pełna elegancji i technologicznych smaczków Nowoczesna stodoła pełna elegancji i technologicznych smaczków

Nowoczesna stodoła i takież rozwiązania wnętrzarskie

Inwestorzy zwrócili się do Rolanda Stańczyka z pracowni RS Studio Projektowe z jasnym przekonaniem, że najważniejsza w ich blisko 500-metrowym domu będzie otwarta przestrzeń. –Podjąłem się wyzwania, jakim było zrealizowanie wnętrza w ogromnej skali tak, by go nie przytłoczyć, zachować otwartą formę i lekkość. Architektura w stylu nowoczesnej stodoły musi współgrać z rozwiązaniami wnętrzarskimi – mówi architekt. Jak dodaje, pierwszym i najważniejszym wyzwaniem jest zachowanie odpowiednich proporcji.

Strefa living

Część dzienna domu jest wysoka na trzy kondygnacje. Aby nie zaburzyć wrażenia otwartej przestrzeni, prywatne pomieszczenia na piętrze połączono antresolą, która zyskała formę zawieszonego w przestrzeni pomostu. Jej balustrady wykonano ze szkła, a masywne mocowania szklanych powierzchni ukryto za biegnącymi wzdłuż krawędzi listwami ze szczotkowanego dębu. Przeszklenia tworzą bezpieczne bariery, nie ograniczając przy tym widoczności i lekkości wnętrza.

Otwarta część dzienna to centrum życia mieszkańców. Obejmuje wysoki salon, kuchnię z jadalnią oraz gabinet. Pomieszczenia przenikają się w otwartym planie. Jedynie gabinet oddzielono dwuskrzydłowymi drzwiami. Przejście do przestronnego holu wejściowego zamykają natomiast szklane tafle w aluminiowych ramach – lekka, nieograniczająca przestrzeni bariera akustyczna i termiczna.

Nowoczesna stodoła pełna elegancji i technologicznych smaczków

Kuchnia z jadalnią zostały zaprojektowane tak, by stylistycznie tworzyły z salonem całość. Lakierowane, jasne fronty szafek kuchennych wizualnie odciążają zabudowę, a fronty dębowe nawiązują do wykończenia drewna w salonie. Praktyczny i minimalistyczny design uzupełnia blat ze spieku kwarcowego (Laminam) otoczonego drewnem i delikatne, eleganckie lampy ze szklanymi kloszami. W kuchni zastosowano nowoczesne rozwiązania, takie jak wentylacja z dolnym odciągiem zintegrowanym z blatem, czy bateria kuchenna podająca gotowy do zaparzenia herbaty wrzątek. Drzwi ukryte w bocznej części aneksu prowadzą do drugiej, tzw. „brudnej” kuchni, zaprojektowanej w wykończeniu z odpornej stali nierdzewnej. W otwartej przestrzeni domu dominują dwa elementy, dopasowane do niej swoją skalą. Pierwszy to niebotycznie wysoki kamienny kominek, drugi – umieszczona na przeciwległej ścianie olbrzymia biblioteka.

Atmosfera na wyciągnięcie… smartfona

Ekologiczny (gazowy), sterowany zdalnie w aplikacji smart home kominek, mimo że prosty w formie, oszałamia obudową z wielkoformatowych płyt kamiennych i szkła. Wysoki na blisko 7 metrów, wymagał stworzenia mocowania wbudowanego w fundament, aby utrzymać ciężką kamienną okładzinę. To było ogromne wyzwanie – wspomina Roland Stańczyk. Zadaniu sprostała firma Focus, montując stalową podkonstrukcję do zewnętrznej żelbetowej ściany. Skrupulatnie przycięte i ułożone w geometryczny, artdecowski wzór szklane kafle to z kolei dzieło firmy Wirchomski, która jest też odpowiedzialna za wykonanie gigantycznej biblioteki na przeciwległej ścianie salonu.

Nowoczesna stodoła pełna elegancji i technologicznych smaczków Nowoczesna stodoła pełna elegancji i technologicznych smaczków

Mająca ponad 6 metrów wysokości i kilkanaście metrów kwadratowych powierzchni biblioteka została wpisana w przestrzeń tak, aby nie zaburzyć jej harmonii, a jednocześnie dostosować skalę do ogromnej otwartej przestrzeni. Nie przytłacza wnętrza, a dzięki temu że została wykonana z powtarzającego się w innych miejscach domu ciemnego drewna dębowego, idealnie wpisuje się w jego stylistykę. Uwagę zwracają detale – wnęki są podświetlone i ozdobione inkrustacjami z polerowanej stali.

W odpowiedniej skali

W takim wnętrzu nie ma miejsca na małe i niepozorne meble. Wszystko musi pasować do skali i zachowywać proporcje – mówi architekt. W salonie królują meble w monochromatycznych odcieniach grafitu z idealnie dopasowanymi stolikami kawowymi i barkiem ze szklanymi blatami (Miloo Home), oraz ręcznie tkanym dywanem w odcieniu eleganckiej szarości (Samarth). Ze szlachetną stylistyką mebli i dodatków korespondują trzy okazałe, kryształowe żyrandole. Ich montaż przysporzył ekipie nie lada trudności: zależało mi na tym, aby były odpowiednio widoczne z trzech poziomów: parteru, antresoli i poddasza. Aby idealnie dobrać wysokość, na jakiej zostaną zawieszone, wykonaliśmy kartonowe modele i dopasowywaliśmy ich umiejscowienie opuszczając je stopniowo aż do uzyskania właściwej długości łańcucha – wspomina Roland Stańczyk.

Część prywatna

Na pierwszym piętrze znalazła się strefa master z sypialnią, garderobą i pokojem kąpielowym, a także jasny pokój z ogromnym oknem wychodzącym na ogród, należący do syna inwestorów. Mimo że pomieszczenia na piętrze mają charakter prywatny i bardziej zamknięty, to ich stylistyka jest spójna z estetyką części dziennej. Odzwierciedlają ją utrzymane w zgaszonych szarościach dodatki w sypialni (pościel, narzuta i lampka nocna Miloo Home) i precyzyjnie dobrane do jasnej drewnianej zabudowy akcenty w pokoju nastolatka – tapeta w geometryczny wzór, tapicerowany zagłówek i dywan (Samarth). W łazience postawiono zaś na elegancką biel kamienia wykorzystaną na blacie podwójnej umywalki i ścianie ze spieku.

Na obszernym poddaszu urządzono strefę sportową i wellness. Znalazła się tam sauna z łazienką, sala do ćwiczeń i pokój masażu. Mimo że ta część domu ma charakter bardziej użytkowy, to stylistycznie również nawiązuje do pozostałych. Nawet praktyczna winylowa posadzka została ułożona w stylową szachownicę.

Nowoczesna stodoła pełna elegancji i technologicznych smaczków Nowoczesna stodoła pełna elegancji i technologicznych smaczków

Strefę sportowo-rozrywkową uzupełnia sala kinowa umiejscowiona na parterze. Została wyposażona w inteligentny system audio rozprowadzający dźwięk po całym domu. We wnętrzach zastosowano także wiele innych rozwiązań technologii smart home. Zdalny system kontroli obejmuje sterowanie scenami świetlnymi, klimatyzacją i zasłanianiem okien. Otwieranie i zamykanie domu może być kontrolowane z każdego punktu na świecie. I mimo że takie rozwiązania sprzyjają dalekim podróżom, to powrót do tego nowoczesnego, eleganckiego i inteligentnego domu jest zawsze ogromną radością.

Bio projektu

    • Projekt: Roland Stańczyk, RS Studio
    • Lokalizacja: Warszawa
    • Powierzchnia: 500 m2
    • Zdjęcia: Hanna Długosz

    Fot.: Hanna Długosz;
    oprac. na podst.:  mat. prasowe RSS studio