Obiekty w betonie: kolorowy apartament w Brazylii

Brazylijskie studio Debaixo do Bloco Arquitetura (ang. Under the Block) sprawiło, że mieszkanie w Brazylii zyskało zupełnie nowy układ. Wszystko po to, aby przestrzeń znajdująca się w zbudowanym w latach 60. XX wieku bloku mieszkalnym sprostała wymaganiom rodziny.

Przebudowane mieszkanie znajduje się w budynku mieszkalnym 308S w Brazylii, który został ukończony jako jeden z pierwszych według planu urbanistycznego, stworzonego przez architekta Lucio Costę i architekta krajobrazu Burle Marxa.

Ukute w betonie: ścianki cobogó mają to coś

Lokalne studio Debaixo do Bloco Arquitetura zmieniło standardowy układ mieszkania, dzieląc główne części mieszkalne na dwie oddzielne przestrzenie.

Nowopowstały projekt zakładał odsłonięcie i „rozcięcie” betonowych ścian tak, aby stworzyły jedną wspólną przestrzeń dla całej rodziny. Nie brak tu też ścianek z cobogó, znanych w Brazylii ażurowych bloków służących do budowy ścianek działowych, czy wypełniania konstrukcji szkieletowej jako ściany zewnętrzne.

Zachować klimat

Studio starało się zachować modernistyczne elementy wystroju mieszkania: – Projekt podsumowuje dokonania brazylijskiej architektury kładącej nacisk na to, co najbardziej typowe w miejskich rezydencjach i budynkach – mówią przedstawiciele pracowni.

W kuchni pojawiły się intrygujące szafki: – Projekt czarnej szafki z falistymi szklanymi drzwiami kontrastuje z białymi blatami w kuchni. Naturalne światło przechodzi przez kwadratowe wycięcia w ścianie, rozjaśniając w ten sposób tę wąską przestrzeń.

Schować, co trzeba

W salonie nisko położone drewniane regały okalają całą przestrzeń, tworząc ławkę, znajdującą się przed dużymi oknami. To też miejsce do przechowywania przedmiotów wzdłuż wewnętrznej ściany. W salonie znalazła się także szara kanapa i drewniane stoły. W jadalni i bibliotece znajduje się masywny drewniany regał z książkami i sprzętem audio.

Za drzwiami… szafy

Trzy wejścia prowadzące do sypialni i łazienki są ukryte: taką zabudowę studio wykonało na zamówienie. W głównej sypialni mamy dekoracyjną ścianę z boazerii. Naprzeciw dużych okien rząd czarnych drzwi tworzy szafę, która służy również jako wejście do łazienki znajdującej się między dwiema sypialniami. Na ścianach we wspólnej łazience znalazły się pionowo ułożone, zielone płytki. Duże prostokątne lustro wisi nad drewnianą toaletką, na której znajdują się dwie okrągłe umywalki.Istniejący parawan z cobogó i betonowa ściana z kuchni przechodzą do drugiej sypialni.To tu ściana jest pokryta serią luster, w których odbijają się drewniane meble. Kilka z tych, które znalazły się w mieszkaniu zostało zaprojektowane przez architekta Debaixo do Bloco Arquitetura, Claya Rodriguesa. Studio wycięło również otwór w ścianie cobogó, aby koty klienta miały swobodny dostęp do swojej kuwety.

Bio projektu:
Projekt: Debaixo do Bloco Arquitetura
Zdjęcia: Joana France
Lokalizacja: Brazylia

Fot.: Joana France i oprac. na podst.:
mat. prasowe Debaixo do Bloco Arquitetura, Dezeen