Aktualny motyw: Świąteczne inspiracje

Rośliny, nowoczesne technologie i funkcjonalność

Studio Robert Majkut Design na zlecenie Alior Bank zaprojektowało biuro łączące w sobie design, technologię oraz dbałość o ekologię. Biuro RBL_ to jedno z najbardziej zaawansowanych miejsc do pracy. I choć od jego oddania minął rok, dopiero teraz, gdy wiadomo już, jak przestrzeń ta się sprawdza, jej twórcy postanowili się nią pochwalić światu.

Eko, technologia i inspiracja

Projekt RBL_ miał ściśle nawiązywać do charakteru przestrzeni dedykowanej grupie innowatorów, start-upów i mikroprzedsiębiorstw działających w obszarze Fintech. Biuro musiało spełniać wysokie standardy technologiczne, badawcze, logistyczne i innowacyjne. Dodatkowo postawiono silny nacisk na ekologię. Miejsce miało stać się maksymalnie elastyczne i mieć zredukowane do minimum zamknięte przestrzenie. Do zagospodarowania było aż 560 m2.

Miejsca, które mają sprzyjać innowacji, kreatywności i współpracy na najwyższym poziomie, muszą zapewniać pełną płynność działania na poziomie zarówno ludzkim, jak i narzędziowym. W projekcie RBL_ udało nam się stworzyć zaawansowaną technologicznie przestrzeń do pracy, która poza nią samą daje wiele twórczej, warsztatowej swobody. – opowiadał podczas swojej prezentacji Robert Majkut, CEO Robert Majkut Design. – Z jednej strony technologia płynnie i w niewidoczny sposób wspiera wszelkie działania, z drugiej – najwyższa jakość wyposażenia oraz swobodna, nienarzucająca się designem atmosfera przesycona naturą i zdrowym powietrzem buduje jej atuty. Ta przestrzeń miała pozostawiać miejsce na działanie i skupienie, swobodę wyrażania pomysłów i szybkiego ich konceptualizowania w dowolnej formie. To oczywiście nie wszechstronne laboratorium na wszelkie możliwości, ale przestrzeń zaawansowana na tyle, na ile jest to potrzebne w realizowaniu technologicznych projektów. Jest także wycofana w formie tak, aby nie narzucać się i nie przeszkadzać w działaniu, a wręcz stwarzać poczucie komfortu. Możemy więc śmiało powiedzieć, że pod tym względem jest to chyba najbardziej zaawansowana przestrzeń biurowa w Warszawie.

wnętrze biura RBL_ projektu Roberta Majkuta biały zaokrąglony box akustyczny trzy białe boxy akustyczne na obrzeżach białego open space wnętrze biura RBL_ projektu Roberta Majkuta biały zaokrąglony box akustyczny open space z białymi biurkami pod zwisającymi roślinami

Ku elastyczności

W tym miejscu wszystko współgra ze sobą i dopasowuje się do koncepcji, poczynając od mobilnych biurek, na różnej wielkości „kabinach” do pracy solo lub spotkań w dedykowanych podzespołach kończąc. Są tu specjalne – przeznaczone do pisania – suchościeralne ściany MemErase Muraspec, akustyczne kotary zasłaniające czy odsłaniające poszczególne przestrzenie, modułowe meble o regulowanych wysokościach, przenośne akustyczne ścianki, lampy, elektroniczne panele informacyjne oraz najbardziej zaawansowane systemy telekonferencyjne Cisco. Te ostatnie umożliwiają płynne przechodzenie sygnału między urządzeniami stacjonarnymi a mobilnymi, same rozpoznając uczestników, gdy pojawią się oni w polu aktywności. Wszystko zostało zautomatyzowane i zintegrowane również pod względem sterowania parametrami fizycznymi, dostępnymi z poziomu aplikacji.

wnętrze biura RBL_ projektu Roberta Majkuta biały zaokrąglony box akustycznyszary fotel z wysokim oparciem przy dwóch małych czarno białych stolikach wnętrze bwnętrze biura RBL_ projektu Roberta Majkuta biały zaokrąglony box akustycznyiura RBL_ projektu Roberta Majkuta biały zaokrąglony box akustyczny

Perły designu, czyli pracuj wygodnie

Całość wpisana jest w dosyć surową, betonową przestrzeń; w końcu jedną z inspiracji dla jej powstania był industrial. Na takim tle widoczne są interwencje projektowe z wyraźnie wyodrębnionymi białymi elementami oraz stonowanymi w kolorystyce, wysokiej jakości meblami z firm takich jak Vitra, Arper, Alias, Cassina, Jot Jot czy La Palma.

Wszystkie te elementy nadają miejscu swobodny, wręcz rebeliancki, surowy styl, ale daleko mu do przypadkowości (co jest też sprawką White Cat Studio, odpowiedzialnego za identyfikację wizualną), czy pozostawieniu rzeczy samym sobie: poza swobodną i nieco undergroundową estetyką, technologie zastosowane w projekcie są jednymi z najnowocześniejszych na rynku. Wrażenie robi sufit z paneli ledowych, który idealnie komponuje się z surowym charakterem pozostawionych na widoku instalacji.

wnętrze biura RBL_ projektu Roberta Majkuta biały zaokrąglony box akustyczny przestrzeń kuchenna z wysokim białym stołem z czarnymi krzesłami z niskim oparciem wnętrze biura RBL_ projektu Roberta Majkuta biały zaokrąglony box akustyczny nowoczesne dwa brązowe fotelem przy małym czarnym stolik pod zwisającymi liśćmi z roślin doniczkowych

Wdech – wydech

Charakter projektu wpisuje się również w trendy zielonego biura, ale idzie dalej, pokonując jedynie estetyczne funkcje zieleni we wnętrzu. RBL_ łączy ekologię z technologią, uzyskując istotne rozwiązanie prozdrowotne. Kluczowym aspektem projektowym jest tu czystość powietrza, zagwarantowana dzięki doskonale dobranym przez firmę Zielone Ściany gatunkom roślin oraz urządzeniom Dyson dodatkowo filtrującym i oczyszczającym powietrze.

To zestawienie zapewnia, nawet w zamkniętym ekosystemie, wystarczającą ilość tlenu dla kilkudziesięciu pracowników. Możliwe jest to przy prawie 100% automatyce tego systemu, gwarantującej jego nawodnienie i doświetlenie. Ekologiczne są tu również takie materiały, jak wykładzina z recyclingu marki Shaw, ekologiczna podłoga, tkaniny, oświetlenie w 95% LED, ekologiczne filce znajdujące się na panelach akustycznych czy sufitach.

wnętrze biura RBL_ projektu Roberta Majkuta biały zaokrąglony box akustyczny wyjątkowa biała recepcja na tle ściany z roślinami i napisem RBL_ wnętrze biura RBL_ projektu Roberta Majkuta biały zaokrąglony box akustyczny przestrzeń przy recepcji z wieloma niskimi siedziskami na tle dużego ekranu

Spójrz do góry

Połączenie zieleni z technologią widać najbardziej na wspomnianym już suficie. Panele ledowe wraz z roślinnością przeplatają struktury sufitowe, rozświetlając wnętrze i tworząc niecodzienne tło. Wideoinstalacja i wielkoformatowy ekran, przygotowany we współpracy z IMS, jest elementem pokazującym, jak dziś skutecznie wykorzystać technologię. Można na nim wyświetlić dowolną animację czy artystyczne projekty twórców sztuki wizualnej. Różne projekcje wideo, dostosowane do pór dnia czy odbywających się wydarzeń nie budują iluzji dodatkowego wymiaru, ale sprawiają, że szumiące nad głową drzewa, niebo, burza, przepływające postacie, kolory czy renesansowe obiekty tworzą zupełnie nowy wymiar obecnej tu technologii.

wnętrze biura RBL_ projektu Roberta Majkuta biały zaokrąglony box akustyczny wiele kolorowych niskich siedzisk na tle recepcji wnętrze biura RBL_ projektu Roberta Majkuta biały zaokrąglony box akustyczny wysokim biały blat z krzesłami zasłonięty ściana roślin

Studio Robert Majkut Design stworzyło miejsce, którego rebeliancki, undergroundowy charakter ma skłonić pracujących w nim ludzi do odwagi i pomysłowości wykraczającej poza sztywne ramy biurowych aktywności. I właśnie o to dziś chodzi w takich przestrzeniach.

Fot. i oprac. na podst.:
mat. prasowe Robert Majkut Design, RBL_