Stonowane w barwie, oryginalne w formie: mieszkanie z lat 70.

Ideą projektu było przekształcenie mieszkania z lat 70. w funkcjonalną przestrzeń. Wszystko oczywiście z zachowaniem ducha tego miejsca. Zadania tego podjęła się francuska pracownia heju.

Zmiana jest wynikiem inspirującego skrzyżowania minimalizmu i dekoracji w stylu vintage. Za pozorną prostotą kryją się zachowane w oryginalnej formie, ciepłe detale, takie jak łukowate wnęki w saloni, skrywające pomieszczenia o różnych funkcjach, podkreślone niekiedy przy użyciu kolorowej, oryginalnej dekoracji.


Czytaj także:


Kolorystyczny puryzm

Akcenty kolorystyczne znajdziemy jedynie w kuchni i przy wejściu. Wchodząc do mieszkania odkrywamy rytmiczną i geometryczną kompozycję. Kuchnia celowo utrzymana jest w stylu vintage z meblami wykonanymi z drewna orzechowego, złagodzonymi beżowym blatem z lastryko i jasnoszarym panelem z woskowanego betonu. Naprzeciwko znalazła się kompozycja bladoróżowych linii i zaokrąglony drewniany stół, pozwalający zjeść śniadanie w komfortowych warunkach.

Spójny wystrój i nawiązania do natury

Woskowany beton został wylany w całym mieszkaniu i nadaje wnętrzu spójność. Jest równoważony przez sufity z jasnego drewna w pokojach i zapewnia bardzo spokojną atmosferę. Pokój dziecka, nawiązuje do tego, aby czerpać z natury. Sypialnię główną, bardzo jasną i prostą, ożywia wezgłowie wykonane z betonowych brył, służących zarówno jako toaletka, jak i stolik nocny.

W łazience nacisk położono na naturalne materiały. Lekkie, niewielkie płytki z terakoty kontrastują tu z białą ceramiką. Wrażenie przestronności tego pomieszczenia potęguje umieszczone w narożniku lustro i spora umywalka.

Bio projektu

  • Projekt: heju
  • Lokalizacja: Asnières-sur-Seine, Francja
  • Powierzchnia: 75 m2

Galeria zdjęć

Fot. i oprac. na podst.:
mat. prasowe heju