Wygoda inspirowana Japonią: minimalistyczny apartament w Paryżu

Celem renowacji mieszkania było stworzenie minimalistycznego wystroju, który przemawiałby do wszystkich zmysłów. Francuskie studio projektowe heju postawiło sobie za cel podkreślenie oryginalnych elementów tego miejsca, jednocześnie dodając tu pierwiastki minimalizmu i japońskiego klimatu, nawiązujące do podróży inwestorów po Azji.

Część dzienna

Spowity światłem salon został pomalowany na nieskazitelną biel, aby zagwarantować odpowiednią atmosferę i podkreślić prostotę wystroju pomieszczenia. Bursztynowa aksamitna sofa i drewniany baldachim, grając przezroczystością i prostopadłymi liniami, ocieplają aranżację. Na tyle pokoju bladozielony regał subtelnie otacza marmurowy kominek.

Kuchnia została ozdobiona jasnoszarym kolorem, co miało zbudować bardziej przytulną atmosferę. W połączeniu z salonem staje się pięknym i funkcjonalnym miejscem. Meble, z całą swoją prostotą, nawiązują do japońskich inspiracji, jakie pojawiły się na etapie tworzenia projektu.


Zobacz też:


Część prywatna

W głównej sypialni surowość spotyka się z wyrafinowaniem. Za sypialnią znalazła się drewniana zabudowa tworząca garderobę, a za nią umieszczono łazienkę z prysznicem. Stopień pokryty woskowanym betonem sygnalizuje tu zmianę owych funkcji.

Część dla dzieci i łazienka

Z tyłu mieszkania zaokrąglony korytarz prowadzi do części przeznaczonej dla dzieci, wyłożonej beżowym pętelkowym dywanem. Łazienka została wykończona naturalnymi i ponadczasowymi materiałami. Drewniana szafka i zielone umywalki podkreślają piękno różowego betonu pokrywającego ścianę. Wanna pełniąca też funkcję prysznica została wykonana na wymiar i pokryta beżową płytką.

Bio projektu

  • Projekt: heju
  • Lokalizacja: Paryż, Francja
  • Powierzchnia: 140 m2

Galeria zdjęć

Fot. i oprac. na podst.:
mat. prasowe heju