Nowe życie starej poczty

Stara Poczta Resto-Bar to miejsce, jakiego w Białej Podlaskiej brakowało. W odrestaurowanym, historycznym budynku poczty konnej jest teraz niezwykle klimatyczna przestrzeń do spotkań, ze spokojną muzyką w tle i planowanymi w najbliższym czasie wydarzeniami kulturalnymi. Zarówno restaurację, jak i identyfikację wizualną zaprojektowała firma CONSIDO.

Pomysłodawcom nowego punktu gastronomicznego na mapie Białej zależało na miejscu z wyjątkowym klimatem. – Pamiętam, że jak weszliśmy do budynku dawnej poczty. Decyzję podjęliśmy od razu – mówi Jarosław Melaniuk, właściciel lokalu. Mimo że był zaniedbany miał to, na czym nam zależało: powiew historii i duży potencjał, choć jeszcze skryty pod warstwami tynku i brudu. Stara, piękna cegła i klimatyczne łuki, które gdzieniegdzie można było dostrzec. Budynek – jeden z trzech, które pewnie
na przełomie wieków służyły jako poczta konna – przechodził przez wiele rąk i służył różnym celom. Był wielokrotnie przebudowywany i przekształcany. Wyburzając tę wierzchnią tkankę właściciele odkryli pierwotne warstwy. Pojawiły się wnęki, wypusty i wspomniane oryginalne łuki. To zostało wydobyte i wykorzystane jako atut.

Wszechobecność cegły należało trochę zneutralizować i zaprojektować wnętrze możliwie lekkie i przezroczyste. – Postanowiliśmy wprowadzić wykończenie z drewna: podłogę, parawany i kwietniki – mówi Michał Nowacki, projektant z CONSIDO. – Ciężar cegły niwelują z kolei lekkie meble i ażurowe lampy. Nic tu nie jest dodatkową przegrodą. Wszystko ma charakter przenikający. Łuki i słupy jako stałe elementy w zupełności wystarczają. Uwagę zwraca również oryginalny neon ze stylizowanym logo Starej Poczty, wykonany z giętych na ciepło transparentnych rur. Daje magiczny blask z każdej strony.

Największym wyzwaniem było zaprojektowanie odpowiedniej funkcjonalności lokalu. Ze względu na stosunkowo niewielką powierzchnię parteru, wiadomo było, że kuchnia, zmywalnia i inne pomieszczenia zapleczowe muszą się znaleźć na pierwszym piętrze. – To jest wciąż dość rzadkie rozwiązanie w Polsce, a ma swoje zalety. Dzięki niemu można wyraźnie oddzielić część sceniczną lokalu od jego kulis. Jest ono przy tym bardziej higieniczne– mówi Michał Nowacki z CONSIDO. – Przypadek Starej Poczty wymagał od nas myślenia w 4D, dwoma piętrami naraz w taki sposób, by powstał jeden ciąg technologiczny.
W linii baru wkomponowana zostaje dwustronna winda gastronomiczna. Od strony baru znajduje się czysta komora, przez którą z kuchni trafiają na dół zamówione przez klientów potrawy. Po drugiej stronie z kolei umieszczona jest komora na brudne naczynia, które trafiają prosto do zmywalni. Czytelny i funkcjonalny układ.

Zależało nam na stworzeniu klimatycznego miejsca do spotkań i udało się – mówi Jarosław Melaniuk. – Lokal tchnie historycznym duchem. Łuki i cegła skontrastowane drewnianymi elementami i klimatycznym oświetleniem budują przyjazną, miłą i trochę sentymentalną atmosferę.
Historyczny charakter miejsca podkreślony jest dodatkowo pocztówkami przedwojennej Białej Podlaskiej. Razem z przemyślaną identyfikacją wizualną Stara Poczta jest miejscem, w którym czas płynie wolniej.

czarne i białe krzesła przy drewnianych stołach w restauracji bar w restauracji zrobiony z desek oraz czarnej konstrukcji wiszące szklane prostokąty z żarówkami w środku nad barem białe i czarne krzesła przy stole z drewnianym blacie obok ściany z cegły neonewe fale z logiem starej poczty nad barem w restauracji świecące półki z napojami alkoholowymi oraz neon z logiem wiszące lampki z drewnianą osłoną w kształcie tuby rozszerzającej się świecące półki z napojami alkoholowymi oraz neon z logiem restauracja z cegłą na ścianach oraz wzorzystą podłogą biały pionowy regał w środku lokalu jako ściana

Fot. i oprac. na podst.:
mat. prasowe CONSIDO