Aktualny motyw: Łazienki inspirowane modą

Logo Tubądzin

Mecenas motywu

Wpuścić księżyc do środka: PRZESTRZEŃ + PEŁNIA

Bryłę budynku gastronomicznego, w którym znajduje się pizzeria Pełnia cechuje prostota. Obiekt jest przeszkolony, przez co niemal wtapia się w otaczającą go przestrzeń. Inspiracje? Kosmos i lata 80.

Przestrzeń

To niezwykłe miejsce we Wrocławiu znajduje się u zbiegu ulic Mickiewicza i Paderewskiego. Jest to przestrzeń przeznaczona do wypoczynku wśród zieleni, z dala od zgiełku miasta. Idealnie dopełnia ją istniejąca już pizzeria Pełnia, którą przedstawia w zupełnie nowej odsłonie.

Pełnia

Zjawisko abstrakcyjne zachodzące w kosmosie, pojawiające się cyklicznie w różnych przestrzeniach. Pełnia podróżując pomiędzy wymiarami może pojawić się w kilku miejscach jednocześnie. Jest to świetlisty, biały lub zawierający kolory tęczy obiekt widoczny gołym okiem. Ma specyficzny wpływ na ludzi, nasilający się w okresie pełni księżyca. Powoduje pełnię szczęścia, pełnię smaku i pełny brzuch. Najczęściej pojawia się w Przestrzeni, gdzie można cieszyć się jej działaniem.

nowoczesny projekt restauracji w parku PRZESTRZEŃ + PEŁNIA od pracowni ZNAMY SIĘ widok od przeszklonego frontu

Budynek

Podczas projektowania budynku pizzerii punktem wyjścia była fascynacja kosmosem i latami 80. Budynek nawiązuje bezpośrednio do podróży między wymiarami. Dzięki ciemnej bryle budynku, przeszkleniom i jasnym, modułowym podziałom budynek staje się transparentny i wnika w otaczającą go przestrzeń. Wnętrze doświetla Pełnia, która ląduje w środku budynku. Przeszklony obiekt tworzy mocną relację między wnętrzem i terenem wokół. Staje się zjawiskiem, które wpływa na ludzi i przestrzeń.

nowoczesny projekt restauracji w parku PRZESTRZEŃ + PEŁNIA od pracowni ZNAMY SIĘ widok od strony alejki

Zagospodarowanie terenu

Plan zagospodarowania Przestrzeni to odzwierciedlenie faz Księżyca. Pomiędzy budynkiem Pełni a sceną powstała eliptyczna ścieżka, która nawiązuje do drogi jaką pokonuje Księżyc wokół Ziemi. Podział terenu na funkcje opiera się na symbolach faz od nowiu do pełni. Nów to dobry czas na start nowych działań i początek, dlatego w projekcie symbolizuje strefę wejściową. Kwadra pierwsza to dobry czas na magazynowanie energii i wzrost roślin, więc w tym miejscu powstał ogród warzywny. Eliptyczna ścieżka wykorzystuje tutaj różnice wysokości terenu i zmienia się w ławkę do odpoczynku. Pełnia znajduje się w budynku i rozświetla cały teren przed nim. Symbolizuje szczęście i zabawę. Po wyjściu z Pełni trafiamy na ścieżkę do spacerowania, czyli ostatnią kwadrę – czas rozmyślań i refleksji. We wnętrzu elipsy powstała nieformalna przestrzeń łącząca scenę z Pełnią. W zależności od pory dnia, wydarzeń i potrzeb działa w inny sposób. Oprócz tego na terenie dziko rozłożone są hamaki i siedziska, można też spacerować wśród starych dębów lub obejrzeć film w kinie letnim.

nowoczesny projekt restauracji w parku PRZESTRZEŃ + PEŁNIA od pracowni ZNAMY SIĘ widok przeszklonego frontu z daleka

Bio projektu:
projekt: Znamy się
lokalizacja: Wrocław
inwestor: Przestrzeń, Pełnia
powierzchnia: 130 m2
zakres opracowania: projekt koncepcyjny, projekt budowlany, projekt wnętrza
funkcje: budynek gastronomiczny, restauracja, pizzeria
rok: 2019

Fot. i oprac. na podst.:
mat. prasowe Znamy się

restauracje

Czytaj więcej

Wnętrza publiczne

Miejsce, w którym wino smakuje lepiej
Miejsce, w którym wino smakuje lepiej: wine bar inspirowany Małym Księciem w Melbourne

Po zamknięciu lokalu w celu jego renowacji w 2019 roku, wine bar został niedawno ponownie otwarty dla gości. IF Architecture przywrócił barowi, mieszczącemu się na terenie Prince Hotel jego dawną świetność. Piękny bar i wystrój zachęcają, by wejść do środka.

Wnętrza publiczne

Latające ryby. Portowy sznyt przyprawiony nutą secesji w Seafood Station

W sercu Warszawy powstało wyjątkowe miejsce dla wielbicieli ryb i owoców morza – Seafood Station Restaurant & Oyster Bar. Wnętrza restauracji zaprojektował Jan Sikora, który zainspirowany targami rybnymi z różnych zakątków świata stworzył przestrzeń, w której poza rozkoszą podniebienia można dostąpić prawdziwej uczty dla oczu i zmysłów.

wnętrza użytkowe

Czytaj więcej

architektura

Diamentowa elewacja. Marcel Wanders
Diamentowa elewacja. Marcel Wanders zaprojektował fasadę butiku Louis Vuitton

Podczas Tygodnia Designu w Miami Louis Vuitton otworzył swój drugi wolnostojący butik z modą męską w samym sercu Mimi Design District. Fasada budynku to architektoniczna przeróbka wzoru znanego z Diamentowego Parawanu, zaprojektowanego przez pracownię Marcela Wandersa w ramach kolekcji Objets Nomades.

Wnętrza publiczne

sklep ze słodyczami w Łodzi
Cukierki aż po sufit – otwarto najbardziej kolorowy sklep na Piotrkowskiej w Łodzi

Cukierki i kolorowe pianki aż po sam sufit. Podłoga w szachownicę i różowa ściana. Zaglądamy do Sweet Factory Store, które otworzono w miniony weekend na Piotrkowskiej w Łodzi.

Znamy się

Czytaj więcej

Wnętrza / aranżacje i projekty wnętrz

pomarańczowe krzesło przy zielonych roślinach w surowym wnętrzu
Znamy się na dobrym wnętrzu: wrocławski lokal do zadań specjalnych

Bogna Kawa z biura projektowego Znamy się otworzyła przed nami drzwi nietuzinkowego lokalu użytkowego. W industrialnym, minimalistycznym wnętrzu królują: biel, drewno i prostota, a czerwień cegły przełamuje intensywna żółć meblarskich dodatków.